Sisi'nin ABD ziyaretine Mısırlı örgütlerden tepki

- Mısırlı sivil toplum örgütleri, ABD Kongre üyelerine, Washington ziyaretinde Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşmemeleri çağrısı yaptı - Ortak çağrıda ABD'nin Mısır'a yaptığı yıllık askeri yardımın da insan hakları ihlalleri nedeniyle askıya alınması istendi

Google Haberlere Abone ol
Sisi'nin ABD ziyaretine Mısırlı örgütlerden tepki

NEW YORK (AA) - Mısırlı sivil toplum kuruluşları, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin ziyareti öncesi ABD Kongre üyelerine Mısır'da insan haklarına sahip çıkma çağrısı yaptı.

Aralarında "Homeland For All, Democracy for Egypt, CODEPINK" gibi örgütlerin bulunduğu sivil toplum kuruluşları, nisan ayında Sisi'nin Washington'a yapacağı ziyaret öncesi ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, Mısır'daki insan hakları ihlalleri ve hapishanelerde yaşanan işkencelere ilişkin tüm Kongre üyelerine mektup gönderildiği bildirildi.

Mektupta Kongre üyelerinden üç istekte bulunulduğu belirtilerek bunların, Sisi ile görüşmemeleri çağrısı, Mısır'a yapılan yıllık 1 buçuk milyar dolarlık askeri yardımın askıya alınarak durumun gözden geçirilmesi ve tüm dış yardımların Mısır'daki siyasi tutukluların durumuna göre değerlendirilmesi olduğu ifade edildi.

Sisi'nin darbeyle göreve gelmesinin ardından ülkede demokrasi ve insan haklarının giderek kötüleştiği vurgulanan mektupta, ülkede bu ihlallere son verilene kadar Mısır'a askeri ve diğer yardımların durdurulması istendi.

Sisi'nin teröre karşı ABD ile müttefik olduğu söylemlerine rağmen ülkedeki baskı ortamı ve sosyal yapının bozulmasının sadece terör örgütlerini güçlendirdiği vurgulanan mektupta, ABD'den Mısır'da baskıcı yönetime değil demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğü gibi değerlere sahip çıkması talep edildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin nisan ayında Washington'ı ziyaret ederek, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da görüşmesi bekleniyor.


Yorumlar