Sırbistan'dan Hırvatistan'a "mütekabiliyet" hamlesi

- Sırbistan hükümeti, Hırvatistan Savunma Bakanı Damir Krsticevic'in Sırbistan'ı ziyaret etmemesi yönünde karar aldı

Google Haberlere Abone ol
Sırbistan'dan Hırvatistan'a "mütekabiliyet" hamlesi

BELGRAD (AA) - Sırbistan hükümeti, Hırvatistan Savunma Bakanı Damir Krsticevic'in Sırbistan'ı ziyaret etmemesi yönünde karar aldı.

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, geçen hafta Hırvatistan'ın Sırbistan Savunma Bakanı Aleksandar Vulin için "Hırvatistan'a giremez" kararı aldığı anımsatılarak, Sırbistan'ın da "mütekabiliyet" ilkesi gereği aynı kararı aldığı belirtildi.

Hırvatistan'ın serbest dolaşım hakkına aykırı davrandığı kaydedilen açıklamada, "Sırbistan, Avrupa değerlerine saygı çerçevesinde bölgede barış ve istikrarın sağlanması için çalışmalarına devam edecek." ifadelerine yer verildi.

Krsticevic, kararın ardından Hırvat basınına yaptığı açıklamada, Sırbistan hükümetince verilen kararı haksız bulduğunu dile getirerek, "Kimseyi yaralayacak veya kıracak bir söylemde bulunmadım." dedi.

Sırbistan Savunma Bakanı Vulin, geçen hafta Hırvatistan'ın Jasenovac şehrinde 2. Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden kurbanların anısına düzenlenen merkezi törene katılacağını açıklamıştı.

Jasenovac'daki törenden önce yöneltilen "Hırvatistan'a gidecek misiniz?" sorusu üzerine Vulin, "Hırvatistan ziyaretime sadece Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Genelkurmay Başkanı karar verebilir. Buna Hırvat bakanlar karışamaz." ifadelerini kullanmıştı.

Vulin'in açıklamalarını kınayan Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanlığı, Sırp bakan için "Hırvatistan'ı ileri bir tarihe kadar ziyaret edemez" kararını almıştı.

İki Balkan ülkesi Sırbistan ve Hırvatistan arasında yaşanan gerilim, Sırp Radikal Partisi Genel Başkanı Vojislav Seselj'in, resmi temaslarda bulunmak üzere 18 Nisan'da Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gelen Hırvatistan Meclis Başkanı Gordan Jandrokovic ve beraberindeki heyete hakaret ederek Hırvatistan bayrağını ezmesi üzerine başlamıştı.

Yorumlar