Sıpa "Leblebi" son günlerini tavşanla geçirdi

- Mardin'de yol kenarında yaralı halde bulunup hayvanseverlerin desteğiyle 5 ay önce İÜ Veteriner Fakültesi Hastanesi'ne getirilen 7 aylık sıpa "Leblebi", geçirdiği iki ameliyata rağmen kurtarılamadı - "Leblebi"yi, sıkılmaması ve sosyalleşmesi için yanına konulan "Düşükkulak" adlı tavşan, son günlerinde yalnız bırakmadı - İÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdikmen: - "Buraya çoğunlukla İç Anadolu, Doğu Anadolu Bölgesi ve Mardin civarından yaralı hayvanlar getiriliyor. Yaralı halde yol kenarında, terk edilmiş yük hayvanlarını görenler bir şekilde hayvanseverlere ulaşıyor. Hayvanseverlerin tamamen kendi imkanlarıyla buraya ulaştırdıkları hayvanlar tedavi altına alınıyor" - "Leblebi'nin genel durumu iyiydi. Son ameliyatını geçtiğimiz cuma günü oldu. Onun yaşıtları gibi ayağa kalkıp fiziksel aktiviteye geçmesini beklerken maalesef öldü"

Google Haberlere Abone ol
Sıpa "Leblebi" son günlerini tavşanla geçirdi

İSTANBUL (AA) - HANİFE SEVİNÇ - Mardin'de yol kenarında yaralı halde bulunup hayvanseverlerin desteğiyle 5 ay önce İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veteriner Fakültesi Hastanesi'ne getirilen 7 aylık sıpa Leblebi, son günlerini sıkılmaması ve sosyalleşmesi için yanına konulan "Düşükkulak" adlı tavşanla geçirdi.

İÜ Veteriner Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınan 7 aylık sıpa, Mardin'de 5 ay önce yol kenarında yaralı olarak bulundu. Hayvanseverlerin desteğiyle İstanbul'a getirilen sıpaya üniversitedeki öğrenciler "Leblebi" adını verdi. "Leblebi", aynı tarafta ön ve arka bacağı kırık olduğu için 2 ameliyat geçirdi.

Yoğun bir tedavi süreci yaşayan "Leblebi"ye, başka hayvanlarla sosyalleşmesi ve sıkılmaması için yanına konulan "Düşükkulak" adlı tavşan eşlik etti.

Aynı taraftan darbe aldığı için ayağa kalkamayan "Leblebi"nin son ameliyatı geçen hafta yapıldı. Veterinerlerin yaptığı tüm müdahalelere rağmen hayata tutunamayan "Leblebi", hastanedeki bölümünde ölü bulundu.


- "Hayvan sahiplendirme de en büyük sorun"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Olgun Erdikmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaneye "Leblebi" gibi çok sayıda yük hayvanın geldiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Buraya çoğunlukla İç Anadolu, Doğu Anadolu Bölgesi ve Mardin civarından yaralı hayvanlar getiriliyor. Yaralı halde yol kenarında, terk edilmiş olarak yük hayvanlarını görenler bir şekilde hayvanseverlere ulaşıyor. Hayvanseverlerin tamamen kendi imkanlarıyla buraya ulaştırdıkları hayvanlar tedavi altına alınıyor. Yaşadıkları probleme göre tedavi süreçlerini tamamlıyoruz. Kırık varsa ameliyat ediliyor, yaraların tedavisi yapılıyor. İyileştikten sonra da yine hayvanseverler vasıtasıyla sahiplendirilmeye çalışılıyor. Hayvan sahiplendirme de en büyük sorun. Bunlar bakımı zor hayvanlar. Barınağa ihtiyaç var. Aynı şekilde bize geri dönmesini istemiyoruz. Güvenilir yerler olmalı."

Erdikmen, hastanede, uzun süre çalıştırılıp sonrasında sakatlanan veya çalışamaz hale geldiği için yol kenarlarına, çöplüklere bırakılan yük hayvanlarının da tedavilerinin yapıldığını söyledi.

Mayıs ayında Mardin'den getirilen sıpanın aynı tarafta iki bacağı kırık olduğu için iki ameliyat geçirdiğini dile getiren Erdikmen, "Mardin'den getirildiğinde 2-3 aylıktı. Yol kenarında görenler hayvanseverlere ulaşmış. Onlar da buraya getirdi. Büyük ihtimlalle araç çarpmış. Etrafta annesi de aranmış fakat bulunamamış. Çok küçüktü, emmesi gerekiyordu ama annesine ulaşılamadı. Genel durumu iyiydi. Son ameliyatını geçtiğimiz cuma günü oldu. Onun yaşıtları gibi ayağa kalkıp fiziksel aktiviteye geçmesini beklerken maalesef dün sabah öldü." diye konuştu.

- Hayvanların rehabilitasyonu önemli

Erdikmen, sıpanın yanına sıkılmaması için "Düşükkulak" adlı tavşanın arkadaş olarak verildiğini belirtti. Dilek Olgun Erdikmen, Cerrahi Anabilimdalı'ndaki bir asistanın tavşanı olan "Düşükkulak"ın da parkta bulunup bakımı yapıldıktan sonra sahiplenilen bir hayvan olduğunu dile getirdi.

Hayvanların bakımının yanında rehabilitasyonun da önemli olduğunu vurgulayan Erdikmen, bu amaçla "Leblebi"ye eşlik etmesi, yalnız kalmaması için 2 aydan beri tavşanın arkadaşlık ettiğini, rehabilitasyon sürecinde destek verdiğini, sıpanın son günlerini "Düşükkulak"la geçirdiğini söyledi.

Yorumlar