Singapur'da 1MDB soruşturması

- Singapur'da Malezya Kalkınma Fonu soruşturması kapsamında bir banka kapatıldı, üst yöneticisi gözaltına alındı

Google Haberlere Abone ol
Singapur'da 1MDB soruşturması

CAKARTA (AA) - Singapur'da, Malezya Kalkınma Fonuna (1MDB) bağlı bir alt kuruluşta yolsuzluk yapıldığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında bir banka kapatıldı.

Straits Times'ın haberine göre, Singapur Maliye Denetleme Kurumu, 1MDB soruşturması çerçevesinde Falcon adlı özel bankanın faaliyetleri durduruldu.

Söz konusu bankanın 2013-2015 yıllarında müşteri kabul ve işlem gözetiminde zafiyet gösterdiği, bunun, bankaların sorumlu olduğu yükümlülüklerin ihlali anlamına geldiği ifade edildi.

Kurumdan yapılan açıklamada da Falcon bankasının, 1MDB soruşturmasıyla bağlantılı olarak kara para aklamaya konu olduğu, bankanın Singapur şubesinin yanı sıra İsviçre'deki merkez şubesinin üst düzey yönetiminin usulsüzlük yaptığının tespit edildiği belirtildi.

Singapur Mali Denetleme kurumu yetkilileri, soruşturmanın uluslararası kurumlarla ortaklaşa yürütüldüğünün altını çizerek, bankanın Singapur şube yöneticisi Jens Sturzenegger'in 5 Ekim'de gözaltına alındığını açıkladı.

Singapur makamları daha önce de aynı soruşturma çerçevesinde İsviçre merkezli BSI Grubu'nun faaliyetlerini durdurma kararı almıştı.

1MDB soruşturması, Singapur'un yanı sıra ABD, İsviçre, Hong Kong, Lüksemburg ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yürütülüyor.

İsviçre Başsavcısı, ay başında soruşturmayla ilgili Malezya Başsavcılığından işbirliği talebinde bulunmuştu.

- 1MDB soruşturması

Singapur Mali Denetleme Kurumu, Singapur Başsavcılığı ve emniyetinden temmuz ayında yapılan ortak açıklamada, 1MDB ile ilgili yürütülen soruşturmada kara para aklanmasıyla elde edilmiş 177 milyon dolarlık mal varlığının tespit edildiği duyurulmuştu.

Açıklamada, söz konusu mal varlığının yarısının, Malezya'da 1MDB'yi kötü yönetmekle suçlanan Low Taek Jho ve ailesinin üzerine kayıtlı olduğu ifade edilmişti.

BSI Bankası, Falcon Bankası, Standard Chartered Bankası, UBS AG ve DBS Bank ve Raffles Döviz Ofisi gibi bazı Singapur şirketlerinin de denetim açısından zafiyet gösterdiği belirtilmişti.

Singapur Para Otoritesi Mayıs ayında BSI Bankasını kara para aklama, havale ve para transferlerinde ihmal gerekçesiyle kapatma talebinde bulunmuştu.

1MDB, Malezya Başbakanı Necip Rezak tarafından 2009'da kurulmuştu. Fonun kötü yönetim sonucu yaklaşık 11,6 milyar dolar zarar ettiği ortaya çıkmıştı. Ulusal ve uluslararası çevreler, Başbakan'ın kişisel banka hesaplarına yatırılan paraların da fonla ilintili olduğunu ileri sürmüştü. The Wall Street Journal gazetesi yatırım şirketiyle ilgili soruşturmada yer alan belgelerin, şirkete bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar arasında transfer edilen 700 milyon doların, son olarak Başbakan'a ait 5 ayrı kişisel hesaba aktarıldığını gösterdiğini iddia etmişti.

İddiaların ardından muhalifler, hükümet karşıtı gösteriler düzenlenmiş ancak Başbakan Necip Rezak, "bağışların gizliliğini" gerekçe göstererek sessiz kalmayı tercih etmiş, Meclis Yolsuzlukla Mücadele Komisyonuna verdiği ifadede, hesaplarına aktarılan paranın siyasi bağış olduğunu savunmuştu.

Başsavcılık ocak ayında yaptığı açıklamada, Başbakan Necip'in şahsi hesaplarındaki 681 milyon dolarının Suudi kraliyet ailesinin yaptığı kişisel bağış olduğunu belirtmişti.

Başsavcı Muhammed Apandi Ali, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun yaptığı soruşturmada, 2013'ün mart ve nisan aylarında Suudi kraliyet ailesi tarafından şahsi hesabına 681 milyon dolar yatırılan Başbakan Necip'in, hiçbir suç işlemediğinin ortaya çıktığını kaydetmişti.​

Yorumlar