Şii lider Sadr'dan İslam dünyası adına sevindirici adımlar

Iraklı Şii lider Sadr, Suudi Arabistan ziyareti sonrası ülkesindeki Suudi karşıtlığına yönelik eylemleri önleme kararı aldı. Sadr ayrıca, Sünni dünyası tarafından endişeyle izlenen Haşd-i Şabi milis gücünün de dağıtılması için Irak hükümetine çağrıda bulundu. Sadr'ın bu adımları, Şii-Sünni dünyası arasındaki çatışmaların bir nebze de olsa yumuşaması açısından önem arz ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Şii lider Sadr'dan İslam dünyası adına sevindirici adımlar

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Ortadoğu'da batı dünyası tarafından her geçen gün körüklenen mezhep ayrımcılığı ve ardından yaşanan çatışmaların bitmesi için umut verici gelişmeler yaşanıyor. Suudi Arabistan'ın ülkesindeki Şii din adamlarını idam etmeye başlamasından bu yana Suudi Arabistan aleyhinde çalışmalar yürüten Iraklı Şii lider Sadr'ın bu kararından vazgeçtiği iddia ediliyor. Sadr'ın ayrıca ülkedeki Şii milis güçlerinin de dağıtılmasını istediği öğrenildi. Şii milis gücü Haşd-i Şabi, Sünni dünyası tarafından endişeyle takip ediliyordu. 

11 yıl aradan sonra ilk defa Suudi Arabistan'a bir ziyaret gerçekleştiren ve İçişleri bakanı Muhammed bin Selman ile görüşen Şii lider Sadr Irak'a dönmesiyle sokaklardaki Suudi Arabistan karşıtı afişlerin kaldırılmasını emretti. 

Irak medyasında yer alan bilgiye göre Mukteda el Sadr Irak sokaklarındaki tüm Suudi karşıtı afiş ve sloganların kaldırılması talimatını verdi. Geçtiğimiz günlerde Sadr hareketinden yapılan açıklamada İran'ın Suriye'deki mevcut faaliyetlerinin kabul edilemez olduğu ve Irak milliyetçisi Sadr'ın "ılımlı dini söyleme" geçiş yapacağı belirtildi.

Şİİ MİLİS GÜÇLERİNİN DAĞITILMASINI İSTEDİ

Öte yandan Mukteda es-Sadr, Irak hükümetine yönelik açıklamalar yaparak Iraklı milis güçlerinin dağıtılmasını istedi. Suudi Arabistan ziyareti sonrasında konuşan Sadr, Irak Başbakanı Haydar İbadi'den Haşd'eş Şaabi'yi sona erdirmesini ve orduya dahil etmesini talep etti.

Sadr konuşmasında yetkilileri "tüm silahlı grupların cephaneliklerine el koymaya" çağırdı. 

SUUD ZİYARETİ SONRASI YUMUŞAMA

Sadr'ın Irak'taki Suud karşıtı afişleri kaldırması ve "ılımlı islam söylemine" geçiş yapacağının ilan edilmesi, Suudi prens Muhammed bin Selman ile yapılan görüşmeden sonra geldi. Mukteda el Sadr 2011 yılında Suudi Arabistan'da protesto başlatan Nimr el- Nimr'in Riyad yönetimi tarafından idam edilmesinden bu yana Suud idaresine karşı söylemlerde bulunuyordu.

Yorumlar

Denizp cemile ne mal kadinsin tam isit zihniyetinde ya adam ne guzel kardes kaninin dokulmesini lstemiyor ama sen seningibiler zihniyetinden bu baris dünyaya hicbir zaman gelmez...
Cemile Ilıman , uzlaştırıcı şia lideri rolünde . Yaşar da görürsek ( şu an yaşı müsait değil) yeni rolü için şimdiden hazırlıklara başlanmış görünüyor. İskam dünyasının başına organize bir şekilde musallat edecekler.C.I.A. destekli sadr takip edilmeli .İslam Ümmeti uyanık olmalı.Tehlike dört bir yandan her türlü oyunla etrafımızı sardı. Safları sıkılaştırmanın vakti gerçekten geldi.
ihsan bu sadr aklı başında Müslüman adam