Sıfır ve ikinci elde en çok hangi segment gidiyor?

Sıfır ve ikinci el araçta en fazla ilgi gören segmentle ilgili sektör temsilcilerinden önemli açıklamalar geldi.

Google Haberlere Abone ol
Sıfır ve ikinci elde en çok hangi segment gidiyor?

2023 yılının son aylarında başlayan ve yeni yılla birlikte devam eden sıfır ve ikinci el araç piyasasındaki gelişmeler, özellikle araç almayı düşünen tüketiciler için önemli fırsatlar sunmuştu. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ertemel, Ağustos ayında başlayan kampanyaların sıfır otomobilde %20'ye varan indirimlerle başladığını ve bu durumun ikinci el otomobil fiyatlarının düşmesine etki ettiğini belirtti. Kasım ve Aralık aylarında indirimlerin maliyetler seviyesine kadar gerilediğini ve daha fazla düşüş beklemediklerini ifade etti. Yeni yılla birlikte bazı modellerde indirim oranlarının azaltıldığını, bazılarında ise liste fiyatına artış uygulandığını söyledi.

FİYATLAR YÜKSELDİ Mİ?

2023 model araçlarda kampanyaların devam ettiği veya sonlandırıldığı durumlarda fiyat artışı gözlendiğini, 2023-2024 model fiyat farkının %3 ile %5 arasında olabileceğini belirtti. Ayrıca, döviz kuru artışı ve talebin artması durumunda fiyat artışlarının mümkün olduğunu ancak Ticaret Bakanlığı’nın etkili tedbirleri ve rekabet ortamının fiyatları tüketici lehine tutacağını öngördü.

Ertemel, Türkiye’de C Segment Sedan aile otomobillerinin ve B Segment Hatchback otomobillerinin en çok talep gören modeller olduğunu belirtti. Piyasanın %75'ini 5 yaş ve üzeri araçların oluşturduğunu, bu dilimde de en büyük payı 10 yaş ve üzeri araçların aldığını söyledi. Ayrıca, 2023 yılında sıfır otomobile ilginin arttığını, ancak genel talebin düşük olduğunu ifade etti.

2024 YILI BEKLENTİLERİ VE İKİNCİ EL PİYASASI

2024 yılı satış adetlerinin ortalama 750.000 olacağını ve ikinci elde de benzer daralma yaşanacağını öngördüğünü belirtti. Yılın ikinci çeyreğinde ilginin tekrar ikinci el otomobile kayacağını ve ilkbaharda piyasada canlanma beklediğini ifade etti.

Son olarak, ikinci el otomobil almayı düşünen vatandaşlara yetki belgesi sahibi otomobil satıcılarından alışveriş yapmalarını tavsiye etti. Ödeme güvenliği ve satış sonrası güvenli alışveriş açısından, devir aşamasından önce TSE belgeli ve güvenilir ekspertiz firmalarını tercih etmelerini önerdi.

Yorumlar