Şi'den "barış ve iş birliği" çağrısı

Çin Devlet Başkanı Şi'den Güney Çin Denizi'nde "barış ve iş birliği" çağrısı

Google Haberlere Abone ol
Şi'den "barış ve iş birliği" çağrısı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Brunei Sultanlığı ve diğer Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyelerine, egemenlik ihtilaflarına konu olan Güney Çin Denizi'ni "barış, dostluk ve işbirliği denizi" haline getirme çağrısında bulundu.

Şi, Tayland'da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi'nde Brunei Sultanı Hasan El Bulkiye ile görüştü.

Çin'in Brunei ve diğer ASEAN üyeleri ile denizcilik alanında iş birliği ve Güney Çin Denizi'nde Seyrüsefer Kuralları'nın belirlenmesi için istişarelere hazır olduğunu ifade eden Şi, bölgede barışı, dostluğu ve işbirliğini hakim kılmak için ortak çaba gösterilmesi çağrısını yaptı.

Çin, 1947'de yayımladığı "Dokuz Çizgi Hattı" adı verilen haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Deniz altı kaynakları açısından zengin bölgedeki hak iddiaları başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkelerle egemenlik ihtilafına yol açıyor.

Pekin'in ihtilaflı bölgede inşa ettiği yapay adaları askeri üsler kurarak silahlandırması da ABD ve bölge ülkeleriyle gerginliğe yol açıyor.

Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa" olarak adlandırılıyor.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına karar vermişti.

Yorumlar