"Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadelede Gençliğin Rolü" konferansı

- Türk Keneşi Genel Sekreteri Büyükelçi Hasanov: - "Bugün dünya, çok önemli bir şiddet artışıyla karşı karşıyadır. Bu tür bir durum sadece bizim yaşam şartlarımıza değil, aynı zamanda ortak geleceğimizi de tehdit ediyor" - "Sizlerin her kademedeki katılımınız şarttır. Sizler bugünün ortakları ve yarının liderlerisiniz - BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Al-Nasser: - "Ayrımcılığın ve şiddetin her türlüsünün ortadan kaldırılması gerekiyor. Çoğulculuk, sosyal değişim, gençlik ve istihdam gibi konuları bu konferansta ele alacağız. Gençlerin barışın şekillendirilmesinde dahil edilmesi, müzakere ve ara buluculuk süreçlerine gençlerin dahil edilmesi gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
"Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadelede Gençliğin Rolü" konferansı

İSTANBUL (AA) - Türk Keneşi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov, "Bugün dünya, çok önemli bir şiddet artışıyla karşı karşıyadır. Bu tür bir durum sadece bizim yaşam şartlarımıza değil, aynı zamanda ortak geleceğimizi de tehdit ediyor." dedi.

Hasanov, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) ve Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı ev sahipliğinde düzenlenen "Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadelede Gençliğin Rolü" konulu konferansın açılışında, konferans sayesinde karşılaştıkları bir zorluğu ele alacaklarını, bütüncül bir yaklaşımla nasıl düzgün bir sonuç elde edeceklerini düşüneceklerini söyledi.

Konferansa, Afrika'dan Orta Asya'ya 35 ülkeden genç liderlerin katıldığını belirten Hasanov, şöyle konuştu:

"Uluslararası kuruluşların üst düzey yetkilileri bir araya gelerek sonuç odaklı projelerin nasıl yaratılacağı ve inovatif yöntemlerin nasıl ortaya çıkarılacağıyla ilgili çalışmalar yapacak. Bugün dünya, çok önemli bir şiddet artışıyla karşı karşıyadır. Bu tür bir durum sadece bizim yaşam şartlarımıza değil, aynı zamanda ortak geleceğimizi de tehdit ediyor. Bu vesileyle her türlü terör faaliyetlerini de kınadığımızı söylemek istiyorum. Şiddete dayalı terörün din, etnik yapı ve sınır tanımadığını bilmeliyiz."

Hasanov, dünya üzerindeki 600 milyon gencin çatışmadan etkilenen ortamlarda hayatlarını sürdürdüğünü, bu nedenle genç kadın ve erkeklerin bu tür çatışmaların hedefi olduğunu vurguladı.

- "Gençlere destek verilmeli"

Hasanov, bu tür ideolojilerin gençleri bünyesine almaya çalıştığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Şiddete dayalı aşırı uç gruplar genelde, 15-30 yaş arasındaki bireyleri bünyelerine katmaya çalışıyor. Dünyadaki genç nüfus 1,2 milyardır. Bugüne kadar var olan en genç nüfusa sahiptir dünya. İlgili araçlar desteklenerek gençlere katkı sağlanmalı. Bu şekilde dünyayı daha barışçı daha müreffeh bir yer haline getirebiliriz."

Türk Konseyi olarak nüfusu genç olan üye ülkelerle birlikte gençliğin inovasyon ve dinamizm katacağına dair inançları olduğunu aktaran Hasanov, konferansta gençlere ilişkin birçok konunun ele alınacağını söyledi.

Hasanov, sürdürülebilir kalkınma planlarında gençlerin oyun kurallarını değiştirebileceğini aktararak, "Buradan hareketle 6. Türk Konseyi Hükümet Başkanları Zirvesi 18 Kasım'da Bişkek'te yapılacak. Bunun da teması 'gençlik ve spor' olacak. Bu alandaki katılımlar sayesinde gençliğin potansiyeli ele alınacak. Aslında bizim bununla ilgili çalışmalarımız 2014'e kadar gitmektedir." diye konuştu.

Gençlerin konferanstaki tartışmalara katılması gerektiğini anlatan Hasanov, "Sizlerin her kademedeki katılımınız şarttır. Sizler bugünün ortakları ve yarının liderlerisiniz. 35 ülkeden gelerek farklı düşünceleri paylaşarak sinerjinin oluşmasına katkıda bulunacaksınız. Önümüzde bizleri bekleyen zorluklara karşı birbirimizi güçlendireceğiz." dedi.

- "Terör örgütleri gençleri hedef alıyor"

BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al-Nasser ise BM bu etkinliğe destek verdiği için çok mutlu olduklarını söyledi.

Gençlerin sözlerinin duyulacağı bir platform oluşturmayı amaçladıklarına vurgu yapan Al Nasser, "Son 10 yılda siyasi ve finansal olarak Türk hükümeti medeniyet ittifakına destek veriyor." dedi.

Al Nasser, dünya nüfusunun üçte ikisinin aşırılıktan etkilendiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bundan en çok etkilenen Afrika ve Orta Doğu bölgeleri. Gençler de bu ülkelerde nüfusun yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Terör örgütlerinin çoğunlukla gençleri üye yaptığını görüyoruz. Marjinalleştirme ve bu tür müdahaleler gençleri mağdur etmektedir. Haliyle gençler nerede olurlarsa olsunlar buralara örgüt üyesi yapılma konusunda daha yatkın kılınmaktadır. Son yıllarda şiddete varan aşırıcılığın da artışta olduğunu görüyoruz. Yapılan araştırmalar göre gençler maniple edilerek şiddete ve aşırıcılığa teşvike edilmektedir."

Devletlerin gençleri karar alma mekanizmalarına dahil etmesi gerektiğini ifade eden Al Nasser, BM Güvenlik Konseyi'nin gençler hakkında aldığı kararları anımsattı.

Al Nasser, barış ve güvenlik konularında gençlerin önemli bir rolü olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ayrımcılığın ve şiddetin her türlüsünün ortadan kaldırılması gerekiyor. Çoğulculuk, sosyal değişim, gençlik ve istihdam gibi konuları bu konferansta ele alacağız. Gençlerin barışın şekillendirilmesinde dahil edilmesi, müzakere ve arabuluculuk süreçlerine gençlerin dahil edilmesi gerekiyor. Gençler şiddete varan aşırıcılığın önlemesi süreçlerine dahil edilmeli. Buna rağmen uluslararası camia hala bütüncül bir politikadan uzaktır. Gençlerin isteklerinin yerine getirilmesinde hala sıkıntılar var. Ne kadar çok beklersek gençleri o kadar tehlikeye atmış oluruz."

Türk Keneşi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov ile BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al-Nasser konuşmaların ardından mutabakat zabtı imzaladı.

Yorumlar