SGK işe giriş ve işten çıkış sorgulama

SGK işe giriş ve işten çıkış bildirgesi sorgulama nasıl yapılır? Merak ettiğim tüm detaylar için yazıma bir bakın.

Google Haberlere Abone ol
SGK işe giriş ve işten çıkış sorgulama

Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı tüm sigortalılar, istedikleri işlemleri E-Devlet aracılığıyla kolaylıkla gerçekleştirebilirler. Bu sürecin en meraklılarından biri de SGK'dır. Çalışma hayatında bilindiği gibi, işe giriş ve işten çıkış bildirgesi, sigortalı çalışanlar işe başlamadan önce işverenlerin kuruma bildirmesi gereken bir belgedir. SGK işe giriş ve işten çıkış bildirgesi sorgulama nasıl yapılır? Merak ettiğim tüm detaylar için yazıma bir bakın.

SGK işe giriş ve işten çıkış sorgulama; İşverenler, işyerinde hizmet akdine tabi sigortalıların, hizmet kayıtlarını, aylık prim ve hizmet belgesiyle, iş akdi sona eren sigortalıların işten ayrılışlarını, e-sigorta ve e-sigorta ve SGK'ya göndermeleri gerekmektedir.

Öncelikli olarak işveren tarafından işe başlatılacak olan sigortalılar için nüfus cüzdanı ve fotoğraflarının yer aldığı belgeler ile işe giriş belgesi düzenlenmektedir. Sonrasında da işe başlatılacak olan kişiler için tüm işlemlerin tamamlanması gerekmektedir.

SGK sigortalı işe giriş bildirgesi sorgulama internetten üzerinden rahatlıkla öğrenilebilir. Bunun için http://www.turkiye.gov.tr/ adresine giriş yaparak detaylı bilgi alarak işe girdiğinizde SGK sigortalı işe giriş bildirgesi sorgulama yaparak ne zaman işe giriş yaptığını öğrenebilirsiniz. Bu sistemden isteyen herkes yararlanarak işe giriş ve çıkışlarını, prim ödemelerini, emeklilik bilgileri ve daha birçok konu hakkında kişisel bilgilerini öğrenebilir. Sistemi kullanabilmeniz için öncelikle e-devlet şifrenizin olması gereklidir. Şifreniz ve TC kimlik numaranız ile sisteme giriş yapabilir ve istediğiniz konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.

SGK İŞTEN ÇIKIŞ BİLDİRGESİ SORGULAMA

Sigortalılığı sona eren çalışanı ile ilgili olarak sigortalı işten ayrılış bildirgesi düzenleyerek Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) verilmesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun işverenlere/ilgililere yüklediği yükümlülüklerden biridir. Bu Kanun, yükleniciye yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde müeyyide uygulamaktadır.

Çalışanların işten çıkışı halinde SGK çıkışlarının yapılması için belirlenen yasal süre 10 gündür. 10 gün geçtikten sonra verilmesi halinde işverene asgari ücretin 1/10'i tutarında idari para cezası uygulanır.

İşten ayrılış bildirgesi yalnızca işveren tarafından görüntülenebilir ve çıktısı alınabilir. Sigortalının elektronik ortamda ya da e-devlet sisteminde işten ayrılış bildirgesini alabilmesi mümkün değildir. Sigortalı işe giriş ve işten ayrılış uygulamasından işverenler e-bildirge şifreleri ile giriş yaparak işten ayrılış bildirgesini görüntüleyebilir. Dilerseniz size en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu/ Sosyal Güvenlik Merkezine uğrayarak işten ayrılış bildirgenizi alabilirsiniz.

Sigortalı işe giriş ve işten çıkış bildirgesi işlemleri için aşağıdaki bağlantıdan size özel bilgilerinizle online işlem yapabilirsiniz.

https://uyg.sgk.gov.tr/SigortaliTescil/amp/loginldap

Yorumlar