Sezai Temelli kim, nerelidir kaç yaşındadır? İnönü ile akraba mı?

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli kimdir, aslen nerelidir. Türkiye Sezai Temelli'yi Diyarbakır'da Şivan Perver'in de katıldığı törene katılanlara yaptığı hakaretlerle hatırlıyor. Peki, Sezai Temelli'nin İsmet İnönü ile bir akrabalığı var mı? işte Seza Temelli biyografisi...

Google Haberlere Abone ol
Sezai Temelli kim, nerelidir kaç yaşındadır?

Sezai Temelli kimdir, aslen nerelidir, kaç yaşında ve asıl mesleği nedir? HDP Eş Başkanlığının Selahattin Demirtaş ile Serpil Kemalbay'dan boşalan koltuklarına Pervin Buldan ile Sezai Temelli gelmişti. TBMM Başkanvekili olduğu bilinen Pervin Buldan'ı kamuoyu yakından tanıyor; ancak adı son olarak Mesut Barzani, İbrahim Tatlıses ve Şivan Perver'e yaptığı hakaretlerle gündeme gelen Sezai Temelli ise pek tanınmıyor. Peki, Sezai Temelli kimdir, aslen nerelidir, İsmet İnönü ile bir akrabalığı var mı?

1963 İstanbul doğumlu olan Sezai Temelli, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi. Yardımcı Doçent iken terör örgütü bağlantıları suçlamasıyla Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilmişti. Temelli, 7 Haziran'da HDP'den İstanbul Milletvekili seçilmişti. Sonraki seçimde ise seçilememişti. Halen MYK üyeliği görevini yürütmektedir.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümünden mezun olan Sezai Temelli ardından yine aynı üniversitede Doktorasını tamamlamıştır. İ.Ü. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Maliye Anabilim Dalında Öğretim üyesi olarak çalışan Sezai Temelli HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı olarak çalışmalarını sürdürüyordu.

Evli ve 3 çocuk babası olan Sezai Temelli, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çözüm Süreci kapsamında Diyarbakır'da düzenlediği etkinlikleri eleştirdiği sırada etkinliklere katılan Mesut Barzani, İbrahim Tatlıses ve Şivan Perver'e hakaret eden Twitter mesajlarıyla gündeme gelmişti.

Temelli, Erdoğan'ın Barzani, Tatlıses ve Perver ile birlikte yer aldığı fotoğraf karesini Twitter hesabından üzerine "Düşmanın seni övüyorsa, sende p.ştluk vardır." notunu düşerek paylaşmıştı. Temelli 2 yıl aradan sonra attığı başka bir Twitter mesajında hakareti nedeniyle özür diledi.

SEZAİ TEMELLİ'NİN İSMET İNÖNÜ'NÜN AKRABASI OLDUĞU İDDİASI

Sezai Temelli'nin aslen nereli olduğunu merak edenler oluyor. Temelli İstanbul doğumludur ancak aslen nereli olduğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır. 

Temelli'nin İsmet İnönü'nün ablasının torunu olduğu iddia ediliyor. Ancak bu bilgi teyit edilmiş "doğru" bir bilgi değildir. 

Sabah Gazetesi Yazarı Ersin Ramoğlu, 22 Mayıs 2019 tarihli bir yazısında Sezai Temelli'nin İsmet İnönü'nün ablası Seniha İnönü'nün torunu olduğunu ileri sürmüştü. Ramoğlu, İnönü ailesinin soyadının da "Temelli" olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullanmıştı: 

sabah gazetesi yazarı ersin ramoğlu'nun ortaya attığı iddiadır. 22 mayıs 2019 tarihli köşe yazısını şu şekilde bitirmiştir:

"İsmet Paşa'nın soyadı 'İnönü' idi.
Kardeşleri ise 'Temelli' soyadını almıştı.
Bu soyat İnönü'nün kardeşlerinin unutulmasını sağladı.
Halbuki İnönü'nün 3 kardeşi vardı.
Hasan Rıza, Seniha ve Hayri...
Siyonist İsrail'in ağzıyla konuşup "Buralar vadedilmiş topraklardır" diyen HDP Eş Başkanı Sezai Temelli var ya işte o İnönü'nün ablası Seniha Temelli'nin torunu olur..."

Ancak, Ramoğlu'nun söylediği gibi Seniha Temelli'nin torunu olamaz. Çünkü Seniha Temelli evlendikten sonra başka bir soyadını alıyor. Seniha Temelli, Abdürruzzak Okatan ile evlendiği için onun soyadını alıyor. 1952 yılında öldüğünde de aynı soyadı taşıyordu. Çocuklarının soyadları ise, sırasıyla, "Sarpyener ve Okatan"dır. Temelli soyadında herhangi bir çocuğu ya da torunu bulunmamaktadır.

PEKİ SEZAİ TEMELLİ KİMDİR?

İşte HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli biyografisi veya hayatı: Sezai Temelli 1963 yılında istanbul'da doğdu. İstanbul Üniveritesi'nde öğretim görevlisiyken KHK ile üniversite ile ilişiği kesildi. 

Sezai Temelli 1985 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümünden mezun oldu. Daha sonra aynı fakültede doktorasını tamamladı ve ardından İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde araştırma görevlisi oarak başladığı akademik hayatını öğretim üyesi olarak sürdürdü.

2016 yılında olağanüstü hâl sürecinde 675 Sayılı kanun hükmünde kararname ile üniversiteden ihraç edildi. 

11 Şubat 2018 tarihinde Selahattin Demirtaş'tan boşalan HDP genel başkanlık koltuğuna seçilen iki isimden birisi oldu. HDP'nin diğer eş başkanı ise Pervin Buldan'dır.

Sezai Temelli ilk olarak Haziran 2015 seçimlerinde HDP'den İstanbul milletvekili seçildi. Daha sonra 2018 seçimlerinde ise Van'dan milletvekili seçilerek TBMM'ye girdi. 

DMCA.com Protection Status

Yorumlar

TÜRKİYE'M Bu soysuzun memleketi yok mu?
Tahir Sezai temelli aslen bingollü olan inönü ailesi daha sonra malatyaya yerleşti işte bu vatan haini kanı bozuk bu adam inönünün kardeş çocugudur yani hdp chpnin uzantısıdir yani aynı kafa ülkeyi bölmek için birbiriyle yarışan emparyalis ve siyonist düşünce..
Türk İnönü de karışık soy adları şaşırmaca gizleniyorlar bu ipneler
ismail tarakçı puştluk sende sn temelli sen puşt olasan kürt diye geçinen benim saf temiz kürt kardeşlerimi kandiramazdın sen adamolsan kökenininbingöl ermenisi olduğunu saklamazdın niye kökenınden bu kadar utanıyorsun .kürtleride kendinize alet ediyorsunuz
Celebi guney Ismet inonun ablasinin torunu oldugu dogrumu