Sen misin İsrail'i üzen: ABD UNESCO'dan önce parayı, sonra üyeliği kesti

Filistin ve Kudüs konusunda şu ana kadar attığı adımlarla İsrail'in tepkisini çeken UNESCO sonunda ABD tarafından "üyelikten çekilerek" cezalandırıldı. ABD daha önce, UNESCO'nun Filistin'i üyeliğe kabul etmesinden sonra 80 milyon dolarlık katkı payını kesmişti. ABD'nin ardından İsrail de benzer bir karar aldı

Google Haberlere Abone ol
Sen misin İsrail'i üzen: ABD UNESCO'dan önce parayı, sonra üyeliği kesti

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Filistin konusunda İsrail'in hoşuna gitmeyen kararlar alan  Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), sonunda ABD tarafından cezalandırıldı. ABD, UNESCO'dan "İsrail karşıtlığı gerekçesiyle" ayrıldığını açıkladı. ABD'nin ardından İsrail de benzer bir karar aldı. UNESCO ilk olarak Filistin'i devlet olarak üyeliğe kabul etmişti. Son olarak ise Mescid-i Aksa'nın Müslümanların mülkü olduğunu belirtmiş, İsrail işgal yönetiminin buradaki uygulamalarını kınamıştı. 

ABD, UNESCO'dan çekilme kararı aldığını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak, UNESCO'dan "İsrail karşıtı tutumu" ve "yapısal reform ihtiyacı" nedeniyle ayrıldığını belirtti. Bakanlık açıklamasında, "12 Ekim 2017'de Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin UNESCO'dan geri çekilme ve kurumda daimi gözlemci statüsünde olma kararını, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'ya iletmiştir. Bu, kolaylıkla alınan bir karar değildir; UNESCO'daki İsrail karşıtı tutumun devam etmesi ve kurumdaki yapısal reform ihtiyacı gibi ABD'nin taşıdığı endişelerin bir yansımasıdır." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu kararın, UNESCO Anayasasının 2'nci maddesinin 6'ncı bölümüne göre, 31 Ekim 2018'de hayata geçeceği kaydedilen açıklamada, ABD'nin bu tarihe kadar kurumdaki mevcut rolünü sürdüreceği belirtildi. Son olarak, UNESCO'nun Dünya Miras Komitesinin, Filistin'in El-Halil kentindeki Eski Şehir'i, "Filistin'e ait tehlike altındaki dünya mirası" olarak Dünya Miras Listesi'ne ekleme kararı, ABD ve İsrail'de memnuniyetsizlikle karşılanmıştı.

İSRAİL DE ÇEKİLİYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) ayrılma hazırlıklarının başlatılması talimatını verdi. ABD'nin 31 Aralık itibarıyla örgütten resmen ayrılacağını bugün UNESCO'ya bildirdiğini açıklamasının ardından, benzer bir girişim de İsrail'den geldi. Sputnik'in haberine göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, UNESCO'dan ayrılma hazırlıklarının başlatılması talimatını verdi. ABD'nin UNESCO üyeliğinden ayrılma kararında 'İsrail'e karşı tutunduğu tavrın etkili olduğu' ileri sürülmüştü. 

FİLİSTİN'İ ÜYELİĞE SEÇMESİ ABD'Yİ KIZDIRMIŞTI

UNESCO, ABD ve İsrail'i kızdıran ilk kararı 2011 yılında almıştı. Merkezi Paris'te bulunan UNESCO, ABD'nin yardım kesme tehdidine karşın Filistin'in üyelik başvurusunu kabul etmişti. Filistin, UNESCO Genel Konferansı'nın kararı ile kurumun 194'üncü üyesi olmuştu. Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, 23 Eylül’de bağımsız bir devlet olarak Birleşmiş Milletlere (BM) üye olmaları için örgüte başvuruda bulunmuştu. UNESCO, Filistinlilerin üyesi oldukları ilk BM kurumu olarak biliniyor. 

Paris’te yapılan oylamada Filistin'in üyeliğine 107 'Evet' ve 14 'Hayır' oyu çıkarken, 52 ülke çekimser kalmıştı. Oylamada Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan, Güney Afrika ve Fransa Filistin’in UNESCO üyeliğine destek vermişti. ABD, Kanada ve Almanya Filistin’in üyelik başvurusunuın aleyhinde oy kullanmıştı. İngiltere ise çekimser kalmıştı.  

ABD ANINDA PARAYI KESTİ

ABD, UNESCO'nun aldığı karardan sonra anında cezalandırma yöntemini devreye sokmuştu. UNESCO'nun yıllık gelirlerinin yüzde 20'sine denk gelen 80 milyon dolarlık katkı payını kesmişti. 

'KUDÜS VE MESCİD-İ AKSA MÜSLÜMANLARINDIR' KARARI ALMIŞTI 

UNESCO'nun İsrail ve ABD'yi kızdıran ikinci kararı ise Ekim 20015'te Fransa'da alınmıştı. UNESCO Kudüs'te El-Aksa Camii'nde ibadet özgürlüğünü kısıtlayan ve kutsal kurallara uymadıkları için İsrail'i kınayan bir karara imza atmıştı. Fransa'da gerçekleşen oylamada, Mısır, Tunus, Cezayir, Fas, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından Filistin lehine 26 oy, aralarında ABD, İngiltere ve Almanya'nın bulunduğu 6 ülke ise "hayır" oyu kullanmıştı. Fransa'nın da içinde bulunduğu 25 ülke ise "çekimser" oyu vermişti. Kabul edilen kararda Kudüs "Filistin'in işgal altındaki başkenti"olarak onaylanmıştı.

Yorumlar