Selimiye Kışlası'ndaki faaliyetler ve Üsküdar Çevik Kuvvet'in işgal girişimi davası

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığı'nda yaşananlar ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün Üsküdar yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 128 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması 7 sanığın savunmasını tamamlamasının ardından yarına ertelendi

Google Haberlere Abone ol
Selimiye Kışlası'ndaki faaliyetler ve Üsküdar Çevik Kuvvet'in işgal girişimi davası

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığı'nda yaşananlar ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün Üsküdar yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 128 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşmasına sanık savunmalarıyla devam edildi.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada yer alan salonda yapılan duruşmada savunma yapan tutuklu sanık eski yarbay Ümit Ertuğrul, darbe girişimi gecesi nöbetçi olduğunu belirtti.

Şahsi tabancasını yanına almadığını ve 22:00 sıralarına kadar normal nöbet faaliyetinde bulunduğunu savunan Ertuğrul, "Ordu Komutanımız Ümit Dündar harekat merkezini aradı ve bana köprüye kimlerin çıktığını bulmamı söyledi. Ben de bunun üzerine soruşturmaya başladım ve bazı yerleri aradım, ancak öğrenemediğim için Dündar’ı geri aramadım." dedi.

Harekat merkezine eski 1. Ordu Harekat Yarbaşkanı Tuğgeneral Eyyüp Gürler’in geldiğini söyleyen Ertuğrul, savunmasına şöyle devam etti:

"Gürler, 'Kimse yerinden kalkmasın. Genelkurmay'dan mesaj geldi mi?’ diye sordu. Ben de gelmediğini söyledim, ayrıldı. Daha sonra sıkıyönetim mesajı geldi. Ardından 3. Kolordu Komutanlığı'ndan Genelkurmay'ın mesajına uyulmaması gerektiği mesajı geldi. Şüpheye düştüm."

Kendisinin 3. Kolordu Komutanlığı'nda bulunan bir kurmay albayla görüştüğünü aktaran Ertuğrul, "Kurmay albay benim Eyyüp Gürler’i gözaltına almamı istedi. Ben de silahım olmadığını belirttim, o da benim onu ikna etmemi söyledi. Gürler’in odasına gittiğiğimde masasında tabanca mermileri vardı. 'Komutanım çoluğunuz çocuğunuz var, ters taraftasınız. Gelin yapmayın' dedim." ifadelerini kullandı.

Gürler'in ilk başta ikna olmadığını, sabah saatlerinde ikna olması üzerine gözaltına aldıklarını belirten sanık, kendisine yönelik suçlamaları reddetti.

Davanın üçüncü duruşmasında 7 tutuklu sanık savunma yaptı.

Duruşma yarına ertelendi.​

Yorumlar