Selimiye Kışlası'ndaki faaliyetler ve Üsküdar Çevik Kuvvet'in işgal girişimi davası

- Duruşma, sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediyor

Google Haberlere Abone ol
Selimiye Kışlası'ndaki faaliyetler ve Üsküdar Çevik Kuvvet'in işgal girişimi davası

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığı'nda yaşananlar ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün Üsküdar yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 128 sanığın yargılandığı davanın duruşması, tutuklu sanıkların savunmalarıyla sürüyor.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısında yer alan binadaki salonda yapılan duruşmada savunma yapan tutuklu sanık eski yüzbaşı Batur Alp Çakır, önceki ifadesini baskı altında verdiğini öne sürdü. Bu nedenle ifadesini kabul etmediğini dile getiren Çakır, yeni bir savunma hazırladığını söyledi.

Darbe gecesi saat 22.30’da Selimiye Kışlası'na gittiklerini anlatan Çakır, burada 1’inci Ordu Karargahında, harekat Kurmay Yarbaşkanı olarak görev yapan eski Tuğgeneral Eyüp Gürler’in kendilerini yanına çağırdığını kaydetti.

Gürler’in "1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’a ulaşamadıklarını, gidip kendisiyle görüşerek kışlaya gelmesi konusunda haber vermesini" emrettiğini savunan Çakır, bunun üzerine 4 kişiyle Fenerbahçe Orduevi'ne doğru yola çıktıklarını anlattı.

Çakır, komutanlık konutuna vardıklarında kapıdaki kadın memura Ordu Komutanını sorduklarını beyan ederek, "Komutanla görüşmek istediğimizi söyledik. Tabip albay olduğunu öğrendiğimiz kişi, yanımıza geldi, kendimizi tanıttık. Komutana bir not iletmek için geldiğimizi söyledik. O da Dündar’ın çıktığını söyledi. Biz de bunun üzerine tekrar 1. Ordu Komutanlığı'na döndük." dedi.

Fenerbahce Orduevi'ne Dündar’ı enterne etme amacıyla gitmediklerini öne süren Çakır, onun evinde herhangi bir arama yapmadıklarını savundu. Çakır, kışlaya geri döndüklerinde eski Albay Ahmet Zeki Gerehan’ın kendisini görüntü izleme merkezine görevlendirdiğini belirterek, darbe girişimini de bu odadaki televizyondan öğrendiğini iddia etti.

- "Terör tehdidi falan yok, darbe yapılıyormuş"

Tutuklu sanık Kurmay Binbaşı Nurullah Kalebaşı da hiçbir zaman ByLock kullanmadığını savunarak, söz konusu programı tutuklandıktan sonra basından öğrendiğini öne sürdü.

Eski Herakat Yarbaşkanı Tuğgeneral Eyüp Gürler’in, "Terör saldırısı bekleniyor, herkes kamuflajını giysin ve harekat merkezine insin." dediğini aktaran Kalebaşı, Gürler’in kendisine güvenlik tedbirleri ile görüntüleme merkezini takviye etmesi emrini verdiğini savundu.

Sanık Kalebaşı, Gürler’in, güvenlik tedbirleri kapsamında kışla emniyetini takviye amaçlı personel ve zırhlı araçların geleceğini söylediğini belirterek, bu emir doğrultusunda nizamiyeye gittiğini anlattı.

Sabaha karşı nöbetçi amir yarbay Ümit Ertuğrul’un yanına gelerek "Nurullah, olaylar bildiğin gibi değil, Ordu komutanımızla konuştum, 'terör tehdidi falan yokmuş, darbe yapılıyormuş, karargahı boşaltıp nizamiyeye gitmemiz gerektiğini' söyledi." dediğini aktaran Kalebaşı, kendisinin de bunun üzerine sivil kıyafetini giyindiğini ve girişteki polis ekiplerinin yanına gittiklerini savundu.

Kapıda polis memurlarının kendisini gözaltına alıp emniyete götürdüğünü ifade eden Kalebaşı, darbeye ilişkin herhangi bir eyleme katılmadığını öne sürdü.

Duruşma, tutuklu sanık Kalebaşı’nın çapraz sorgusuyla sürüyor.

Yorumlar