Sektörleri Geleceğe Taşımada Endüstri 4.0 Konferansı

- Endüstri 4.0 TMD Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Güvenç: - "Endüstri 4.0 sanayi devrimine ayak uydurmayan firmaların yaşama şansı yok"

Google Haberlere Abone ol
Sektörleri Geleceğe Taşımada Endüstri 4.0 Konferansı

ANKARA (AA) - Endüstri 4.0 Tasarım, Mühendislik ve Dönüşüm (TMD) Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, Endüstri 4.0'ın tüm şirketleri kapsadığını, ayak uyduramayan firmaların yaşama şansının olmadığını söyledi.

Türkiye Bilişim Derneğinin ev sahipliğinde Hacettepe Üniversitesi Teknokent'te düzenlenen "Türkiye’de ve Dünyada Sektörleri Geleceğe Taşımada Endüstri 4.0 Konferansı"nda konuşan Güvenç, Endüstri 4.0'ın hayatın her alanına girdiğini belirtti.

Endüstri 4.0'a ayak uyduramayan firmaların yaşama şansının bulunmadığına işaret eden Güvenç, "Büyük bir teknoloji tufanı ile karşı karşıyayız. Bu tufanın ön sinyalleri bize ulaştı ve gittikçe güçleniyor. Bu yüzden kümelenmeye Nuh'un gemisi ismini taktım çünkü bu gemi bizi büyük teknoloji tufanından koruyacak olan gemidir. Biz bu Nuh'un gemisini birlikte inşa etmek zorundayız. Başka bir seçeneğimiz yok. Bütün üretim şirketlerinin aynı gemide olduğunu bilmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Güvenç, Endüstri 4.0 TMD kümelenmesinin Türkiye'deki tüm firmalar için faydalı olacağını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Kümeyi kurarak geleceğin KOBİ'lerini tasarlayacağız. Sektörleri geleceğe taşıyacağız çünkü Endüstri 4.0 öyle bir konu ki tüm şirketleri kapsıyor. Bütün üretim şirketlerinin bu kümede yeri var. Geleceği planlayarak eleştirilere takılmadan yapılması gerekene odaklanmalıyız. Üretim ve hizmet sektörlerini geleceğe hazırlamak için işletmelerin ihtiyaç analizlerini yaparak makine ekipmanları, çalışanların eğitimin, lojistik ve pazarlama gibi konularda yardımcı olacağız."

Dönüşüm süreçlerinin dünyadaki pazar payının 2023'e kadar yaklaşık 2 trilyon dolar olduğunu belirten Güvenç, kümelenme ile Endüstri 4.0 dönüşümünün yerli ve milli ürünlerle yapılacağını anlattı. Güvenç, Türkiye'deki birçok firmanın henüz Endüstri 1.0 veya Endüstri 2.0 seviyesinde olduğuna dikkati çekerek, bu firmaların kendi kendini dönüştürmesinin çok zor olduğunu vurguladı.

Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak da Türkiye'nin zaman kaybetmeden bu sanayi devrimine uyum göstermesi gerektiğini ifade etti.

Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Veli Sarıtoprak ise Türkiye'nin Endüstri 4.0'ı kaçırmasının Türk sanayisini bitireceğini ve birçok kişinin işsiz kalacağını anlattı.

Konferans, Endüstri 4.0 ile ilgili sunumlar ve firma temsilcilerinin konuşmalarıyla devam etti.

Yorumlar