Sehiv secdesi nasıl yapılır

Sehiv secdesi namazda bir hata olduğunu düşünüldüğü zaman namazın son tahiyyat oturuşunda yapılan secdeye verilen isimdir. Peki sehiv secdesi nasıl yapılır? İşte sehiv secdesi ile ilgili detaylar

Google Haberlere Abone ol
Sehiv secdesi nasıl yapılır

Sehiv secdesi, namazda bir hata olduğunda düzeltmek için son tahiyyat oturuşunda yapılan secdeye verilen isimdir. Namazda hangi eksik rekat kıldığımızı ya da her hangi bir şeyi unuttuğumuzu düşündüğümüzde Hanefi mezhebine göre namazı baştan kılmak yerine son oturuşta tekrar secde yapılır böylece kusur giderilmiş olur.  

Namazın farzı kılınırken son otahiyyat oturuşunda Ettahıyatü duasını okuduktan sonra tekrar iki kez secdeye gidilir ve oturularak ettahıyyatu, salli, barik ve rabbena duaları okunur. 

Sehiv secdesi namaz bitmeden namazda hata olduğu hatırlandığı yapılır. Sehiv secdesi Hanefi Mezhebine göre vaciptir.

Sehiv Secdesi Nasıl Yapılır?

Sehic secdesi son tahiyyat oturuşunda, namazda kusur olduğu hatırlanırsa tek yana selam vererek tekrar 'allah-u Ekber' deyip, iki kez secdeye gidilmesi ile yapılan secdedir.

Yapılan secdeler tamamlandıktan sonra tekrar namazın son rekatı gibi oturularak ettahıyyatu, salli-barik, rabbena duaları okunur. Böylece kusur giderilmiş ve sehiv secdesi yapılmış olur.

Sehiv secdesi, namaz bitmeden kusur hatırlandığında yapılan secdedir. Namaz bittikten sonra dünya ile alakalı işler yapıldı ise sehiv secdesi olmaz ancak namaz bitti henüz seccadedeyiz ve hiç konuşmadık o vakit kusurumuzu hatamızı hatırlarsak sehiv secdesi yapılabilir. 

Namaz bittikten ve seccadeden kalkarak günlük işlerimize girdikten sonra namazımızda kusuru hatırlamış olması, namazımızın makbul olmadığı anlamına gelmez. Ancak sevabının noksan olabileceği konusunda alim görüşleri vardır.

İmam Mâlik'e göre sehiv secdesi, namazdan olmayan bir hareket yüzünden yapılacaksa selamdan sonra, eksik olduğu için yapılacaksa selamdan önce yapılır.

İmam Şafii'ye göre sehiv secdesi, selamdan önce yapılmalıdır. Selamdan sonra yapılan sehiv secdesinin hükmü yoktur.

Namazın sünnetleri kılınırken yapılan bir hata ya da eksikten dolayı ise sehiv secdesi gerekmez. 

Diyanete Göre Sehiv Secdesi Hangi Durumlarda Yapılır

Namazın vaciblerini terk etmek, unutmak durumunda sehiv secdesi gerekli olur. Şu hallerde shiv secdesi yapılması gerekir:

  • Tahiyyatı terk etmek
  • Birinci oturuşta Şahadetten sonra 'Allahumme salli ala Muhammed ve ala al-i Muhammed' denilirse
  • Ebu Hanife'ye göre teşehhütten sonra bir harf dahi söylense sehiv secdesi vacib olur
  • Birinci oturuşta teşehhüd tekrar okunursa
  • Rekatları eksik kıldığını hatırlarsa rekatları tamamladıktan sonra sehiv secdesi yapmak gerekir
  • Namazda kaç kez kusur yapılmış olursa olsun sehiv secdesi bir kez yapılır

 

Kaynak: diyanet.gov.tr

Yorumlar