Seferiye Hatun kimdir, Alparslan'ın eşi, Melikşah'ın annesi Selçuklu Sultanı

Seferiye hatun kimdir, tarihte babası kim? Seferiye Hatun son dönemlerde yayınlanan televizyon dizileri vesilesiyle bir kez daha gündem olmuş durumda. Karahanlılar'ın başına geçen hatun kişi olarak öne çıkan Seferiye Hatun gerçekte var mıydı, karakteri canlandıran oyuncu kimdir?

Google Haberlere Abone ol
Seferiye Hatun kimdir, Alparslan'ın eşi, Melikşah

Seferiye Hatun kim oynuyor, tarihte kimin kızı, neden Alparslan ile evleniyor, Karahanlılar döneminde devleti yönettiği ileri sürülen Seferiye hatun gerçek tarihte var mıydı, Karahanlılar ile Büyük Selçuklu arasındak ilişkiler nasıldı o dönemlerde? TRT 1'de yayınlanan dizide Seferiye Hatun, Karahanlıların başına geçerek Alparslan'a karşı isyan eder. Peki, Seferiye Hatun kimdir, tarihte kimin kızı, kim oynuyor, Alparslan ile evililiğinin nedeni nedir?

TRT 1'de yayınlanan "Alparslan: Büyük Selçuklu" dizisinin son bölümlerinde en çok önce çıkan (Kayra Zabcı'nın canlandırdığı) karakteri "Seferiye Hatun" oldu. Henüz "Melik" olan mustakbel Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan ile evlenmesi gereken "Seferiye Hatun" ilk başlarda bu konuda çok sert bir şekilde karşı durur. Ancak babasının esaret altında olması, sultan buyruğunun Karahanlılar ile Büyük Selçuklu devletleri arasındaki husumetin sona erdirilmesi konusundaki kararlılığı bu evliliği zorunlu kılıyor. 

Seferiye Hatun, dizinin senaryosuna göre, Karahanlı sultanı babasını kurtarmak için Alparslan ile evlenmek zorunda. Aksi halinde babası serbest bırakılmayacak. Seferiye hatun ise hem babasını kurtarmak ister hem de Alparslan (Barış Arduç'un canlandırdığı) ile evlenmeye yanaşmaz. Ancak yine de babasını kurtarmaya kararlıdır.

SEFERİYE HATUN KİMDİR?

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Seferiye Hatun karakteri izleyici tarafından merak edildi. Sultan Arslan, Yusuf kızı Seferiye Hatun ile evlenecek. Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Seferiye Hatun'u Kayra Zabcı canlandırıyor.

Kayra Zabcı, Alparslan Büyük Selçuklu dizisinin yeni sezonunda Seferiye Hatun karakteri ile oyuncu kadrosuna dahil oldu. Dizinin sezon finalinde Sultan Alparslan'ın eşi Akça Hatun vefat etmişti. Kayra Zabcı ise Seferiye Hatun karakteriyle Alparslan'ın ikinci eşini canlandıracak. 

SEFERİYE HATUN KİMDİR?

Seferiye Hatun, 1071'de Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan'ın ikinci eşidir. Alparslan'ın ilk eşinin ismi Aka (dizide Akça), ikinci eşinin ismi ise Seferiye'dir.

Seferiye Hatun kimdir, tarihte kimdi, kim oynuyor?
Seferiye Hatun kimdir, tarihte kimdi, kim oynuyor?

 

Sultan Alparslan'ın bu iki evlilikten toplamda 12 çocuğu dünyaya gelmiştir. Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Seferiye Hatun'u oyuncu Kayra Zabcı canlandırıyor.

TARİHTE SEFERİYE HATUN

Tarihte Seferiye Hatun iki tane var. Biri Melikşah'ın eşi diğeri Karahanlıların kızı ve Alparslan'ın eşi Seferiye Hatundur.

Dizide yer verilen isim Karahanlıların kızı Seferiye hatundur.

Seferiye Hatun, Türk birliğinin sağlanması, Türk devletlerinin arasındaki husumetin sona ermesi için Sultan Alparslan ile evlenmek zorunda kalmış. 

Ondan sonra yaşayan Seferiye Hatun'un tam ismi Tâceddîn Seferiyye ya da Seferiyye Hâtun olarak bilinen Tâceddîn Hâtun Büyük Selçuklu Devleti'nin 3. sultanı I. Melikşah'ın eşi ve Sultan Tapar ve Sultan Ahmet Sencer'in annesi.

Tacedddîn Seferiye Hatun'un hayatı hakkında pek çok malumat bilinmemektedir. Cariye kökenli olduğu bilinmektedir. Ünlü İranlı şair Mu‘izzî, Taceddîn Hatun'a pek çok kaside yazdığı Divan'ında ondan dinin ve dünyanın tâcı manasında “tâc-ı dîn u dunyâ” lakabı ile yer vermektedir.

KAYRA ZABCI KİMDİR?

Kayra Zabcı, 2001 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Aslen Malatyalı olan 21 yaşındaki oyuncu, küçük yaşlarda modelliğe başladı. Model Çocuk Türkiye Prensesi seçildi.

Aynı zamanda Best Child Model of the World yarışmasında birinci oldu. Kayra Zabcı, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde oyunculuk eğitimi alıyor.

Kayra Zabcı'nın rol aldığı yapımlar arasında Harem, Muhteşem Yüzyıl, Aşktan Kaçınılmaz, Küçük Ağa, Vatanım Sensin, Gülperi, Doğduğun Ev Kaderindir ve Canım Annem de bulunuyor.

ALPARSLAN: BÜYÜK SELÇUKLU MELİK ALPARSLANI KİM OYNUYOR?

Alparslan: Büyük Selçuklu dizisinde "Melik Alparslan" karakterini ünlü oyuncu Barış Arduç canlandırıyor. Peki, Barış Arduç kimdir?

Barış Arduç 9 Ekim 1987, İsviçre'de dünyaya geldi.

İsviçre'nin Scherzingen şehrinde doğup büyüyen daha sonra ailesiyle beraber Türkiye'ye kesin dönüş yapan Arduç, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Tiyatro sanatçısı Ayla Algan ile tanıştıktan sonra profesyonel oyunculuğa adım attı.

İlk olarak Küçük Hanımefendi (2011), Dinle Sevgili (2011), Pis Yedili (2011) gibi dizilerde rol aldıktan sonra Benim İçin Üzülme (2012), Bugünün Saraylısı (2013-2014) ve Racon: Ailem İçin (2015) gibi dizilerde rol aldı.

Kendisine şimdiki popülerliğini kazandıran Kiralık Aşk (2015-2017) adlı dizide yer aldı. Daha sonrasında Kuzgun ve Çukur adlı dizilerde de rol aldı. 2021 yılı itibari ile TRT 1'de yayımlanan Alparslan: Büyük Selçuklu dizisinde başrol oyuncusu olarak yer almaktadır.

Aslen baba tarafından Arnavut kökenlidir. Baba tarafından Ordu Fatsa'lı, anne tarafından Artvin Arhavi'lidir.

Ağabeyi Onur Arduç ve kardeşi Mert Arduç ile beraber 3 kardeştir. 8 yaşında ailesiyle beraber yurtdışından Türkiye'ye kesin dönüş yapan Arduç, ilkokulu Sakarya ve Gölcük'te bitirdi. 17 Ağustos 1999'da Gölcük'te yaşanan deprem sebebiyle ailesi ile beraber Bolu'ya taşınmak zorunda kaldı.

Ortaokulu ve lise 1. sınıfı Bolu'da okuduktan sonra, lise 2. sınıfta ailesiyle beraber İstanbul'a gelerek ortaöğrenimini burada tamamladı.

Liseden mezun olduktan sonra Kayseri Erciyes Üniversitesi Spor Akademisini kazandı fakat ilk yılında okula adapte olamayınca İstanbul'a geri döndü.

Aktif olarak yüzme, dalgıçlık, futbol, basketbol, hentbol gibi spor dallarıyla uğraşmasının yanı sıra Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'na bağlı olarak Şile 'de 8 yıl cankurtaranlık yaptı.Daha sonra tiyatro sanatçısı Ayla Algan ile tanışıp Ekol Drama'da oyunculuk eğitimi aldı.

Ardından Sadri Alışık Tiyatrosu'nda teatral eğitimine katıldı ve profesyonel oyunculuğa adım attı.


 

Yorumlar