Sedef Tersanesi kimin? TCG Anadolu gemisini yapan şirket kimin, sahibi kimdir?

Sedef Tersanesi kimin? TCG Anadolu gemisini yapan şirket kimin, sahibi kimdir? TCG Anadolu gemisinin özellikleri nelerdir, TCG Anadolu nedir, ne işe yarıyor, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin deniz gücüne ne kadar etki edecek soruları bu aralar merakla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Sedef Tersanesi kimin? TCG Anadolu gemisini yapan

Sedef Tersanesi kimin? TCG Anadolu gemisini yapan şirket kimin, sahibi kimdir?  TCG Anadolu özellikleri nelerdir? TCG Anadolu nedir, ne işe yarıyor? soruları Türkiye'nin en büyük savaş gemisinin bugün itibariyle TSK'ya teslim edilmesiyle birlikte merakla soruluyor. Sedef Tersanesi kimin? TCG Anadolu gemisini yapan şirket kimin, sahibi kimdir? 

TCG Anadolu Özellikleri en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Çünkü, uzun zamandır Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücüne güç katması beklenen bu büyük geminin teslimatı bugün gerçekleşiyor. Teslimat gerçekleşirken haklı olarak da Sedef Tersanesi kimin? TCG Anadolu gemisini yapan şirket kimin, sahibi kimdir? TCG Anadolu özellikleri nelerdir? TCG Anadolu nedir, ne işe yarıyor? soruları da soruluyor. 

TCG ANADOLU ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

TCG Anadolu, Türk Deniz Kuvvetleri için inşa edilen bir amfibi saldırı gemisidir. Geminin özellikleri şunlardır:

  • Uzunluk: 231 metre
  • Genişlik: 32 metre
  • Deplasman: 27.436 ton
  • Azami hız: 21 knot
  • Menzil: 9.000 deniz mili
  • Mürettebat: 130 kişi
  • Taşıma kapasitesi: 1.200 asker veya 150 araç
  • Helikopter kapasitesi: 6 adet
  • Silah sistemi: 2 adet RAM füze sistemi, 2 adet 25 mm top, 2 adet 12,7 mm makineli tüfek
  • Sensörler: 3D radar, elektro optik sensörler, hedef takip sistemi

TCG Anadolu, hem denizden hem de havadan saldırı yapabilen bir amfibi saldırı gemisi olarak tasarlanmıştır. TCG Anadolu özellikleri arasında en dikkat çeken nokta ise SİHA taşıyan ilk gemi olmasıdır.

TCG Anadolu özellikleri nelerdir? TCG Anadolu nedi
TCG Anadolu özellikleri nelerdir? TCG Anadolu nedi

 

Geminin amacı, kara operasyonlarına destek vermek, insani yardım faaliyetlerinde bulunmak ve arama-kurtarma operasyonlarına katılmaktır.

BERABERİNDE 94 ARAÇ TAŞIYABİLECEK

TCG Anadolu, 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip bulunuyor. Tam yük deplasmanı en fazla 27 bin 436 ton olan gemi, bu haliyle en az 20,5 knot azami sürat ve 16 knot ekonomik süratle görev yapabiliyor.

Ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasına sahip TCG Anadolu'nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank taşıyan 4 mekanize çıkarma gemisi girebiliyor.

Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç taşıyabiliyor.

Geminin uçuş güvertesinde 10 helikopter veya 11 adet SİHA konuşlandırılabilecek, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SİHA taşınabilecek. Gemi, 1223 personele ev sahipliği yapacak.

TCG Anadolu özellikleri arasında yine en çok dikkat çeken bir başka başlık ise tam teşekküllü hastane imkanı ve 2 ameliyathane olmasıdır.

3 YENİ MİLLİ FIRKATEYNİN SAC KESİMİ YAPILACAK

TCG Anadolu teslim töreninin ardından 3 yeni MİLGEM fırkateyninin sac kesimi yapılacak.

STM-TAİS iş ortaklığında yürütülecek projede, Anadolu, Sedef, ve Sefine tersanelerinin her birinin eş zamanlı olarak 1 adet İSTİF sınıfı fırkateyni 36 ayda inşa etmesi planlanıyor.

Tüm sensör ve silah sistemi milli olarak geliştirilen İSTİF sınıfı fırkateynler, milli hava savunma kabiliyetleri ile donatılacak. Ek olarak baş top, helikopter yakalama sistemi ve ana tahrik sisteminin muhtelif bileşenleri gibi birçok alanda da millileştirme faaliyetleri sürdürülecek.

TCG Anadolu özellikleri nelerdir TCG Anadolu nedi
TCG Anadolu özellikleri nelerdir TCG Anadolu nedi

 

SEDEF TERSANESİ KİMİN?

TGC Anadolu Gemisini inşa eden ise Sedef Tersanesi oldu. Peki, Sedef Tersanesi kimin, sahibi kimdir? 

Sedef Tersanesi veya Sedef Gemi İnşaatı A.Ş., 1972 yılında Gebze, Kocaeli'nde kurulmuş bir Türk tersanesidir. 1990 yılında tersane Tuzla, İstanbul'a taşınmıştır. Tersane, Türk Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılacak çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu gibi savunma sanayi gemileri ve ticari gemiler inşa etmektedir. 2000 yılında tersane Turkon Holding çatısı altına girerek bir alt şirket haline gelmiştir.

Tersane 2009 yılında askeri projelerde görev alabilmek için gerekli belgeleri alarak yeterlilik kazandı. 2013'te şirket, Türk donanmasının en büyük gemisi olacak ve bir taburu taşıyabilecek çok maksatlı amfibi hücum gemisi projesi için yapılan ihaleyi kazandı. Bu proje kapsamında TCG Anadolu gemisinin yapımına 2015'te başlandı ve gemi 2019'da denizle buluştu.

Sedef Tersanesi'nin sahibi ünlü iş insanı Metin Kalkavan'dır.

Yorumlar