Sebze meyve fiyatları dibe vurdu

Koronavirüs nedeniyle iharcatın büyük ölçüde durması çarşı pazarda sebze meyve fiyatlarının düşmesine neden oldu. Pazarlarda patates soğan bir liraya kadar düşerken, salkım domates 2,5 liraya kadar geriledi.

Google Haberlere Abone ol
Sebze meyve fiyatları dibe vurdu

Koronavirüs nedeniyle gümrük kapılarının kapatılmasının ardından sebze ve meyve fiyatları düşmesine rağmen, salgın nedeniyle pazar yerleri boş kaldı. Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında Irak, İran ve Suriye gümrük kapıları kapatıldı.

Kapatılan gümrük kapılarından dönen yüklü miktarda kaliteli sebze ve meyve, Adana Vedat Dalokay Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde satışa sunuldu. Yüzde 90’ı aşan oranlarda ucuzlayan sebze ve meyvelerden lahana 30 kuruş, kırmızı lahana 25 kuruş, mandalina 1 lira, soğan 1 lira, patates 1.30 lira, salkım domates 2.5 lira, elma 1.20 lira, portakal 1 liraya alıcıyla buldu.

Sebze ve meyve halindeki uygun fiyatlar, semt pazarlarına da yansıdı ancak önceki haftalarda oldukça hareketli olan semt pazarlarında insan kalabalığının, koronavirüs salgını endişesiyle azaldığı görüldü.

Pazar esnafından yeşillik satıcısı Hamiyet Kunt, koronavirüs endişesinin piyasayı olumsuz etkilediğini belirterek, “Durumlar berbat. Eve para götüremez duruma geldik. Baksanıza bomboş. Çok azaldı müşteriler.” dedi.

Şehmus Altındağ ise dengesiz giden mevsim şartları nedeniyle piyasada ürün bolluğunun az olduğunu kaydederek, “Eğer ihracattaki sıkıntı olmasaydı şu an ürün fiyatları çok daha pahalı olacaktı. Vatandaşlar sebze ve meyveyi en az 2 kat daha pahalı yiyecekti.” diye konuştu.

Emekli Raif Doğan da pazar yerinde fiyatları uygun bulduğunu anlatarak, çay ve domates satın aldığını dile getirdi. Tüketicilerden Servet Doğan ise 10-15 gün önce piyasaların daha hareketli olduğunu, yolda insan kalabalığı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

‘’Şu an pazar yerinde çok az insan var. Yetkililerin bazı şeyleri göz ardı etmemesi, esnafı göz önünde bulundurması lazım. Bu durgunluk insanların ödemelerine yansıyacak ve ticari ilişkileri zedeleyecek boyuta geliyor. Buna karşı devletin önlem alması lazım. Devlet memurları maaş alabilir, sabit maaşlılar gelirlerini alabilir ama esnaf daha büyük sıkıntı içinde. En azından kredi yollarını açarak esnafı desteklemeleri lazım.’’

Yorumlar

G Tan Markette mandalina 8 liraydı
İsmail Ya yalan yalan markette yeşil biber 11 lira muz 11 lira domates 7 lira elma 5 lira portakal 5 lira hangisi tavan taban yapmış hangisi taban yapmış bana onun fiyatını söyler misiniz adam çıkmış lahananın fiyatından bahsediyor markette 10 tane lahana var bir haftada iki tane Satılmış ucuzlayan hiçbir şey yok
Celal Çok üret, çok ye