Savunma sanayisinin gündemi ihracat

ANKARA (AA) - Türkiye Savunma Sanayii Meclisi'nde sektör için ihracatta yeni model arayışları ele alındı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden (TOBB)...

Google Haberlere Abone ol
Savunma sanayisinin gündemi ihracat

ANKARA (AA) - Türkiye Savunma Sanayii Meclisi'nde sektör için ihracatta yeni model arayışları ele alındı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden (TOBB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye Savunma Sanayii Meclisi 34. toplantısı, Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan’ın başkanlığında Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ve meclis üyelerinin katılımlarıyla sektörün 2016 yılındaki değerlendirmesini yapmak ve sektör için ihracatta yeni model arayışlarını tartışmak üzere TOBB'da yapıldı.

Küçükseyhan, konuşmasında, Türkiye’nin savunma sanayisi ihracat rakamları ve harcamalarına ilişkin bilgi verdi. Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Baysak da bu konularda değerlendirmelerde bulundu.

Meclis Başkan Yardımcısı Yılmaz Güldoğan ise savunma sanayisi ihracatında yeni model arayışı çerçevesinde takas (barter) konusuna değinerek, bu konunun başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla da istişare edildiğini belirtti.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kızartıcı, barter hususunda en temel sıkıntının "finansman" olduğunu ifade ederek, bu sistemin savunma sanayisinde işlevsel hale gelmesinin uzun süreceğini ve belli anlaşmalar çerçevesinde ilerlemeyi gerektireceğini vurguladı.

Meclis Başkan Yardımcısı Haluk Bulucu, güçlü bir savunma sanayisinin önemine dikkati çekerek, bu amaçla sektöre ayrılan bütçenin 15 milyar dolardan 33 milyar dolara çıkarılmasına ihtiyaç bulunduğunu belirtti.

Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, konuşmasında, sürdürülebilir bir savunma sanayisi ihracatının önemine işaret etti.

Demir, iş birliği potansiyelinin artırılması hedefiyle savunma sanayisinin güçlü bir yapı içerisinde geliştirilmesi ve dünyadaki emsalleriyle rekabet edilebilir hale getirilmesi için Müsteşarlık olarak ciddi çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

İsmail Demir, savunma sanayisinde belirlenen hedeflere ulaşılması için özel sektör temsilcilerine de önemli rollerin düştüğüne vurgu yaptı.

Yorumlar