Savaş mağdurları protezle hayata tutunuyor

- Ülkelerindeki iç savaşta atılan bombalar sonucu bacaklarını kaybeden Suriyeliler, sivil toplum kuruluşlarınca İstanbul ve Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde açılan ortez-protez merkezinin desteğiyle yeniden yürümenin sevincini yaşıyor - İHH Suriye Çalışmaları Basın Sorumlusu Tosun: -''Yapılan çalışmalar sonucunda aralarında çocuk ve kadınlarında olduğu 41 Suriyeli protez bacağına ücretsiz olarak kavuştu"

Google Haberlere Abone ol
Savaş mağdurları protezle hayata tutunuyor

HATAY (AA) - CEM GENCO - Ülkelerindeki iç savaşta savaş uçaklardan atılan bombalar sonucu bacaklarını kaybeden Suriyeliler, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) ve Kuveyt merkezli Beyt-ül Zekat Kurumunca İstanbul ve Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde açılan ortez-protez merkezinin desteğiyle yeniden yürüyor.

Reyhanlı'daki ortez-protez merkezine getirilen savaşta bacaklarını kaybeden Suriyeliler, ücretsiz olarak protezlerinin hazırlanmasının ardından fizik tedavileri de yapılarak ayağa kaldırılıyor. İstanbul'daki Suriyeli savaş mağdurlarına da aynı şekilde hizmet veriliyor.

İHH Suriye Çalışmaları Basın Sorumlusu Selim Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, protez merkezinin savaşın izlerini silmek amacıyla Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde ve İstanbul'da hayata geçirildiğini söyledi.

Suriye'deki iç savaştan başta çocuklar olmak üzere binlerce kişinin etkilendiğini vurgulayan Tosun, bunların en başında da uzuvlarını kaybeden Suriyelilerin geldiğini dile getirdi.

- "41 Suriyeli protezine kavuştu"

İstanbul ve Reyhanlı'da savaş mağdurlarının dertlerine derman olmak için 8 ay önce merkezin hayata geçirildiğini ifade eden Tosun, şunları dile getirdi:

''İlk muayeneden itibaren sıkı bir takip sonucu Suriyeli uzuvlarını kaybedenlerin protezleri takılma aşamasına geliyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalar sonucunda aralarında çocuk ve kadınlarında olduğu 41 Suriyeli protez bacağına ücretsiz olarak kavuştu. İstanbul ve Reyhanlı'daki merkezlerde bundan sonrada çalışmalar ara verilmeden sürecek.''

Suriye'deki hava saldırısında sağ bacağını kaybeden ve Reyhanlı'da yaşayan Muhammed Hamdan (37) da merkezde takılan protez sayesinde ayağa kalktığını söyledi.

Hamdan, ''Türkiye'ye yeni bir hayat umuduyla geldim. Yeniden takılan protez bacakla her şeyi kendim yapabiliyor ve rahatça yürüyebiliyorum. Emeği geçenlere teşekkür ederim.'' ifadesini kullandı.





Yorumlar