SASA bölündü mü? SASA hisseleri neden yarı yarıya düştü?

SASA hisselerinin bir anda yarı yarıya düştüğünü görenler ne olduğunu anlamaya çalışırken, "SASA bölündü mü" sorusu da bu kapsamda anlam kazandı.

Google Haberlere Abone ol
SASA bölündü mü? SASA hisseleri neden yarı yarıya

SASA bölündü mü, hisseleri neden yarı yarıya kadar geriledi, neler oluyor soruları yatırımcılar tarafından son günlerde merakla soruluyor. SASA Polyester, en son kamuoyunda borsada en hızlı yükselen şirket olarak gündem olmuştu. Sonrasında ise "bedelsiz sermaye artırımı" haberleriyle gündem oldu. Peki, SASA bölündü mü? SASA hisseleri neden yarı yarıya düştü?

SASA BÖLÜNDÜ MÜ?

SASA Polyester Sanayi (IS:SASA) A.Ş. Yönetim Kurulu, 1 Nisan tarihinde bedelsiz sermaya artırımına gitmişti. Kurul, 1 Nisan tarihinde 1,12 milyar TL’lik çıkarılmış sermayesini 1,2 milyar TL artırarak 2,24 milyar TL’ye çıkarma kararı almıştı.

Öncelikle, bedelsiz sermaye artırımının ne olduğuna bakalım. 

Bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin mevcut hissedarlarına yeni hisse senetleri dağıtarak sermaye yapısını güçlendirmek veya hisse senedi likiditesini artırmak amacıyla gerçekleştirdiği bir işlemdir. Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin kayıtlı sermaye sistemine tabi olduğu durumlarda gerçekleştirilir.

Bu uygulamada, evcut hissedarların ellerindeki hisse senetlerinin sayısı artırılırken, hisse senetlerinin nominal değeri aynı kalır. Bu nedenle hisse senetlerinin fiyatında düşüş beklenir. Şirket, bedelsiz sermaye artırımını genellikle mevcut hissedarlar arasında mevcut payların adil bir şekilde dağıtılması amacıyla yapar.

Uygulama, hissedarlara yeni hisse senetleri verilerek gerçekleştirildiği için, hissedarların sahip oldukları şirketin toplam değeri ve kontrol oranları değişmez. Ancak hisse senetlerinin sayısındaki artış nedeniyle hissedarlar daha küçük bir orana sahip olabilirler.

Örneğin, bir şirketin bedelsiz sermaye artırımı yapacağı duyurulduğunda, mevcut hissedarlara her bir hisse senedi için belirli bir oranda bedelsiz hisse senedi verileceği belirtilir. Bu şekilde hissedarların ellerindeki hisse senedi sayısı artar, ancak hisse senetlerinin nominal değeri aynı kalır.

Şimdi SASA Polyester'in yaptığı bölünme sonrası işlemlerine bakalım:

Sermaye artırımının yaklaşık 637 milyon TL’si 2021 yılı kârından ve 483 milyon TL’si olağanüstü yedeklerden karşılanması kararı, 28 Nisan 2022 tarihinde SPK tarafından onaylandı.

Bu bağlamda yüzde 100 bedelsiz sermaye artırımına gerçekleştiren SASA, bugün itibarıyla hak sahiplerini belirlemiş olup yeni paylar 9 Mayıs tarihinde hissedarların hesaplarına aktarılmış olacak.

Nisan ayı kapanışı 64 TL’den gerçekleşen SASA payları için bölünme sonrası teorik fiyat, 32 TL olarak belirlendi. Güne 32,95 TL fiyatından başlayan SASA hisseleri, gün içi işlemlerde yüzde 2,8 oranında yükselişle an itibarıyla 33,7 TL’den el değiştiriyordu.

Yorumlar