SAP Perakende Forum

- BMD Başkanı Öncel: - "Üyelerimizin yurt dışında 2 bin 600 kadar Türk markalı mağazası var. 2017 yılı içinde 500 mağaza daha açılacak" - TAMPF Yönetim Kurulu Üyesi Özpamukçu: - "Perakende sektörü ciddi şekilde istihdam yaratıyor. Kriz ortamında dahi personel alımı konusunda büyüyoruz. Bu yıl da istihdam oranımızın artacağını düşünüyorum"

Google Haberlere Abone ol
SAP Perakende Forum

İSTANBUL (AA) - Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, üyelerinin yurt dışında 2 bin 600 civarında mağazası olduğunu belirterek, "2017 yılı içinde 500 mağaza daha açılacak." dedi.

SAP Türkiye tarafından düzenlenen "SAP Perakende Forum"un açılışında konuşan Öncel, çok dinamik bir dernek olan BMD'nin 147 üyesinin 70 bin mağazası bulunduğunu, 375 bin kişiyi istihdam ettiğini söyledi.

Yurt dışında da çok hızlı büyüyen bir zincire sahip olduklarını dile getiren Öncel, yurt dışı çalışma gruplarının bulunduğunu, DEİK ile ülke dışına açılım konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Öncel, DEİK ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ile yaptıkları iş birliği sonucunda bir anlamda devletin gücünü yanlarına aldıklarını kaydederek, BMD üyelerinin yurt dışında 12 bin 500 satış noktası ve 2 bin 600 mağazası bulunduğunu aktardı.

Başkan Öncel, "BMD üyelerinin yurt dışında 2 bin 600 kadar Türk markalı mağazası var. 2017 yılı içinde 500 mağaza daha açılacak. Bizzat BMD üyelerinden alınan rakamlar bunlar." diye konuştu.

Yurt dışında özellikle Asya Pasifik ülkelerine nasıl açılacakları konusunda çalışmalar yaptıklarını anlatan Öncel, mevzuatı izin veren ülkelere dijital satış atağı başlatmaları gerektiğinin altını çizdi.

Öncel, "Bu, çok önemli bir fırsat. Buna odaklanmalıyız. Yurt dışı açılımını LC Waikiki'nin yaptığı gibi dijital olarak Türkiye'den veya o bölgelerde depo kurarak yapabiliriz." ifadelerini kullandı.


- "Denenmeden alınan ürünlerde e-ticaret çok genişleyecek"


Öncel, "10 yıl sonraki Türkiye'de perakendeyi nasıl görüyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine şunları söyledi:

"Bundan 2 sene önce Çin'de 1,5 metre boyundaki robotlar çay ikram ediyordu. Geçen hafta baktım bunların sayısı artmaya başlamış. Çay ikramı, ürün tanıtımı yapıyor. 2 bin 500 dolara 23 dil bilen bir robot satın alabiliyorsunuz ve bu robot mağazanıza gelen yabancı müşterinize yardımcı oluyor. Bu bize çok uzakmış gibi geliyor ama teknoloji çok hızlı ilerliyor. 2 senede işin içine girmeye başlamışlar. 10 sene sonrayı tahmin edebilmek çok kolay değil. Ancak gidişat özellikle denenmeden satın alınan ürünler için e-ticaret payının çok artacağı şeklinde. Ayakkabı, elbise gibi denenerek alınan ürünler dışında e-ticaret çok genişleyecek."


- "Perakendede istihdam artacak"


Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Üyesi Alp Önder Özpamukçu, Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılasının 2 trilyon lira olduğunu belirterek, bunun 600 milyar lirasını perakendenin oluşturduğunu, o rakamın 250 milyar lirasının da organize perakendeden geldiğini söyledi.

Perakende sektöründe çalışan sayısının 800 bin olduğunu dile getiren Özpamukçu, bir dönem Avrupa'da "Üretimin Çin'e kaydığı, Avrupa'nın ne yapacağı" şeklinde kaygının hakim olduğunu, bu sıkıntının perakende ve hizmet sektörü ile aşıldığını anlattı.

Özpamukçu, aynı durumun Türkiye için de geçerli olduğunu kaydederek, özellikle genç ve kadınların istihdamının artırılması konusunda perakende sektörünün önemine değindi.

Perakende sektörünün ciddi şekilde istihdam yarattığını vurgulayan Özpamukçu, "Özellikle organize perakende çok önemli bir öncü vazife üstleniyor istihdamda. Kriz ortamında dahi personel alımında büyüyoruz. Son açıklanan işsizlik rakamları iyi değil. Buna rağmen perakendede istihdam devam edecek. Bu yıl da istihdam oranımızın artacağını düşünüyorum." diye konuştu.


- "Verimlilik için dijitalleşme önemli"


Özpamukçu, perakendede dijitalleşmenin önemine değinerek, şöyle devam etti:

"Perakandenin olmazsa olmazı verimlilik. Çünkü her şey değişecek, teknoloji değişecek, dijitalleşme uçacak ama tüketicinin ucuza ürün alma talebi değişmeyecek. Bunun için maliyet minimum olacak ki tüketiciye herkesten ucuza ürün ulaştırabilesiniz. Maliyetlerimizin satışlara olan etkisini mutlaka her yıl azaltmalıyız. Bugün verimlilik çalışmalarının yapılacağı sahalar sınırlandı. Verimlilik sağlayabilecek en önemli konu bugün dijitalleşme. Proseslerin dijitalleşmesi, robotik teknolojilerin adaptasyonu vesaire... Perakende firmalarımızın dijitalleşmesi gerekiyor."

Özpamukçu, Türkiye'nin dijitalleşmenin henüz çok başında olduğunu sözlerine ekledi.


- "E-ticaret artacak, klasik satış devam edecek"


Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Acar, gıda ve giyim dışında tüm kategorileri bünyesinde barındıran KMD'nin üyelerinin 5 bin 100 mağazasının bulunduğunu belirterek, bu mağazaların organize perakendenin Türkiye'de hak ettiği yere ulaşmasında önemli bir rol oynayacağını söyledi.

Otomasyon ve bilgi teknolojilerini iş ve özel hayatlarında kullandıklarını dile getiren Acar, e-ticaretin arttığını ancak klasik satışın da hayatlarındaki yerini sürdürmeye devam edeceğini anlattı.

Acar, ABD'de e-ticaretin yüzde 20'ye dayanması sonrası bazı AVM'lerin çöktüğünü kaydederek, "Bunun sebebi AVM'lerin fazlaca açılmasıydı. Ancak Türkiye'de böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü hala yeterince AVM yok. Dolayısıyla Türkiye'de klasik satış da devam edecek." dedi.

"E-ticaret sizi nasıl etkiliyor?" şeklindeki soruya karşılık Acar, "Şirketler, mağazalar ile sanal ticareti paralel bir şekilde yürütebilirse başarılı olur. Denenerek alınan ürünlerde de artık mağazadan deneyip gidip evden, işten sipariş veriliyor." yorumunu yaptı.

Acar, iade ve kargo ücretsiz olduğu için artık bilinçli tüketicilerin bir tane değil de 3-4 tane ayakkabı siparişi verdiğini, bir tanesi dışında diğerlerini iade ettiğini anlattı.

"Dolayısıyla, denenerek ürünlerde de artık sipariş veriliyor. Bir tane yerine 6 tane gömlek alınıyor. Bir tanesi denenip diğerleri geri gönderiliyor. Nasıl olsa kargo ücretsiz." diyen Acar, her ne olursa olsun klasik satışların bitmeyeceğini aktardı.

Acar, AVM'lerin insanların sosyalleştiği, aileleri ve arkadaşları ile keyifli vakitler geçirdiği alanlar haline geldiğini belirterek, "Dolayısıyla hayatımızda hem mağazacılık hem e-ticaret olacak. Bunların birbirini destekleyeceği yapıyı kurmak çok önemli. İkisini bir arada yapabilen firma geleceğe güvenle bakabilir." dedi.

Yorumlar