Sanık avukatının müştekiye hakareti gerginliğe yol açtı

- FETÖ'nün darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davada, sanık avukatı Ayten İzmirli'nin bir müştekinin beyanlarına ilişkin, "Ezberleyip geldin değil mi, birkaç kelime daha ezberleseydin bari" demesi duruşmada gerginliğe neden oldu - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, "İnsanların acılarına saygı göstermek lazım, asgari insan duygularını taşıyan herkes bunu yapar. Hiç kimse soru adı altında insanları aşağılayamaz. Müştekileri aşağılayıcı, maddi gerçekleri ortaya koymaktan uzak sorular sorulamaz" diyerek İzmirli'ye tepki gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Sanık avukatının müştekiye hakareti gerginliğe yol açtı

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davada sanık avukatının sözlü sataşması gerginliğe neden oldu.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, Akıncı Üssü lojman nizamiyesinden açılan ateşle şehit olanların yakınlarıyla saldırılarda yaralananlar müşteki sıfatıyla beyanda bulundu.

Müşteki Adem Yücel, İstanbul'daki köprülerin askerler tarafından kapatılmasıyla darbe girişiminden haberdar olduğunu, bunun üzerine Sincan Lale Meydanı'na gelerek vatandaşlarla bu durumu protesto ettiklerini söyledi.

İlerleyen saatlerde Ankara'yı bombalayan uçakların havalandığı Akıncı Üssü'ne geçtiklerini dile getiren Yücel, lojman nizamiyesinde kendilerine engel olan askerleri ikna etmeye çalıştıklarını anlattı.

Bu çabalarının karşılık bulmadığını ifade eden Yücel, "Askerlere uçakların Ankara'yı bombaladığını söyledik. Nizamiyedeki herkese 'Siz Özel Harekat Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğünü ve TBMM'yi nasıl vurursunuz' diye sorduğumuzda, bizimle dalga geçiyorlardı. Darbe girişimi olduğunu bildikleri halde önümüzde durdular." diye konuştu.

Kalabalığın gittikçe arttığını gören askerlerin önce havaya sonra da kendilerine ateş ettiğini belirten Yücel, çok sayıda kişinin vurulduğunu söyledi.

- "Ayağa kalkmaya çalışanları vurdular"

Sanık avukatı Ayten İzmirli, olay gecesi ayağına isabet eden kurşunla yaralanan Yücel'e Akıncı Üssü lojman nizamiyesinde yaralandığına dair tanık ya da başka bir delilinin olup olmadığını sordu.

Yücel, yaralandığına dair hastane raporları ile diğer bilgilerin dava dosyasında bulunduğunu belirterek, "Halkın üzerine yaylım ateşi açılan bir ortam gördünüz mü? Benim yanımda o gün can pazarı vardı. Meclisin bombalanmasını, Özel Harekatın vurulmasını, Emniyetin taranmasını biliyorum." dedi.

Bir başka sanık avukatının halka saat kaçta ateş edildiğini ve yaralananlara ilk yardım yapılıp yapılmadığını sorması üzerine Yücel, şu yanıtı verdi:

"Yaralılar kalkmaya çalıştıklarında askerlerin ateş ettiklerini gördüm. İlk yardım yapılmadı. Meclis vurulmuş, Emniyet taranmış, Özel Harekat bombalanmış, yüzlerce şehit ile gazi var kimse bununla ilgilenmiyor ısrarla 'saat kaçtı, kim neredeydi' diye soruluyor. Buradaki sanıkların birçoğu görev yeri olmadığı halde Akıncı Üssü'nde yakalandı. Neden bunun üzerinde durulmuyor da ısrarla saat kaç deniliyor? Onlar ateş etti, biz seyrettik."

- "Müştekiye hakaret edemez"

Müşteki Harun Varol da Akıncı Üssü'nde darbecilere karşı direnirken yaralandığını belirterek, hazırlık aşamasındaki ifadesini tekrarladığını söyledi.

Varol, sanık avukatı İzmirli'nin sorularına cevap vermek istemediği dile getirdi.

Avukat İzmirli de "İfadeni ezberleyip geldin değil mi, birkaç kelime daha ezberleseydin bari." dedi.

Gerginliğe yol açan bu ifade nedeniyle müştekiler adına söz alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, duruşma boyunca şehit yakını ve gazilerin beyanı alındığı sırada avukat İzmirli'nin hakarete varan ifadeler kullandığını söyledi.

İzmirli'nin sorularının maddi gerçekleri ortaya çıkarmaya yönelik olmadığına dikkati çeken Aydın, "İnsanların acılarına saygı göstermek lazım, asgari insan duygularını taşıyan herkes bunu yapar. Hiç kimse soru adı altında insanları aşağılayamaz. Müştekileri aşağılayıcı, maddi gerçekleri ortaya koymaktan uzak sorular sorulamaz." dedi.

Duruşmaya ara verildi.

Yorumlar