Sandu ile Leyen enerji krizini görüştü

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, "Gazprom, Moldova'ya gerekçesiz ve açıklama yapmadan doğal gaz sevkiyat hacmini yüzde 50 azalttı. Bunun ticari değil, siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz" dedi

Google Haberlere Abone ol
Sandu ile Leyen enerji krizini görüştü

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, ülkesinin son 30 yılın "en şiddetli" enerji krizini yaşadığını belirterek, "Gazprom, Moldova'ya gerekçesiz ve açıklama yapmadan doğal gaz sevkiyat hacmini yüzde 50 azalttı. Bunun ticari değil, siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Sandu, Moldova'yı ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlendi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın Moldova'yı olumsuz etkilediğini söyleyen Sandu, "Ülkemiz, son 30 yılın en şiddetli enerji krizini yaşıyor." dedi.

Sandu, enerji kaynaklarının sağlanması ve fiyatlarının düşürülmesi yönünde girişimlerde bulunduklarını dile getirerek, "Toplum da bu yönde çaba sarf ediyor. Vatandaşlar, kurumlar, işletmeler, enerji tüketimini azalttı. Geçen yılın ekim ayına göre, bu yıl ekim ayındaki gaz tüketimi yüzde 56, elektrik tüketimi de yüzde 14 azaldı." diye konuştu.

Rusya'nın Moldova'ya doğal gaz sevkiyatını azalttığını söyleyen Sandu, "Gazprom, Moldova'ya gerekçesiz ve açıklama yapmadan doğal gaz sevkiyat hacmini yüzde 50 azalttı. Bunun ticari değil, siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Moldova, fiyatın artmasına ve aşırı derecede yüksek olmasına rağmen gaz için ödeme yaptı." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Sandu, Moldova yönetiminin gaz alımı için alternatif yollara başvurduğunu söyledi.

"AB İLE ADAYLIK KONUSUNDA MÜZAKERELERİ BAŞLATMAYA HAZIRIZ"

AB desteğinin ülkesi için önemli olduğunu vurgulayan Sandu, Moldova'ya yeni yardım paketi için AB'ye minnettar olduğunu dile getirdi.

Sandu, "Bu, enerji kaynaklarımızı çeşitlendirme ve geliri düşük olan vatandaşların temel hizmetleri karşılamalarını sağlamaya yardımcı olacak. Avrupa'dan gelen yardımlar, ülkedeki yolların yeniden inşası, yerleşim birimlerinin gelişimi ve vatandaşların hayat koşullarının iyileştirilmesine yönelik projelere harcanıyor." diye konuştu.

Moldova'nın AB'ye katılımı için daha önce başvuruda bulunduğuna dikkati çeken Sandu, AB ile adaylık konusunda müzakereleri başlatmaya hazır olduğunu söyledi.

"RUSYA, ENERJİ KAYNAKLARINI SİLAH OLARAK KULLANIYOR"

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Rusya'nın, Ukrayna'ya ait enerji unsurlarına yönelik saldırılar düzenlediğini belirterek, "Rusya, kaos yaratarak, enerji kaynaklarını silah olarak kullanıyor. Bu, Moldova'yı da etkiliyor. Avrupa, Moldova ile dayanışma içindedir ve bu dayanışma sarsılmazdır." dedi.

AB'nin Rusya'dan doğal gaz alım hacmini azalttığına dikkati çeken von der Leyen, şunları kaydetti:

"Rusya, bir zamanlar AB'nin en büyük doğal kaynak tedarikçisi, AB de Rusya'nın en büyük ithalatçısıydı. Şimdi durum farklı. Rusya, son 8 ayda gaz sevkiyat hacmini yüzde 80 azalttı. Biz de tedarik ettiğimiz kaynakları çeşitlendirmeyi başardık ve ABD, Norveç, Azerbaycan, Cezayir gibi ülkelere başvurduk. Kış dönemi için gaz biriktirerek depoladık. Kış dönemi için hazırlanarak Rusya'ya olan bağımlılığımızı azalttık. Çünkü Rusya artık güvenilir bir tedarikçi değil."

Von der Leyen, Moldova'ya da enerji konusunda yardımcı olmaya hazır olduklarını ve bunun için 250 milyon avro ek enerji destek paketi hazırladıklarını dile getirerek, "Moldova'ya gaz sorununu çözmesi için 200 milyon avro sağlanacak. Bunun, 100 milyonu hibe, 100 milyonu da kredi olarak verilecek. Bu miktar, 1 Ocak 2023 itibarıyla verilebilir. Ayrıca, 50 milyon avro da ihtiyacı olan vatandaşları desteklemek için verilecek." ifadelerini kullandı.

Yorumlar