Sakarya'da işçilere saldırı olayı ile ilgili açıklama geldi

Sakarya'da Güneydoğu'dan gelen tarım işçilerine işveren ve köylüler tarafından saldırı düzenlendiği ileri sürülüyor. Terör örgütüne yakınlığıyla bilinen sitelerde olay "ırkçılık" olarak yansıtılıyor. Peki, Sakarya'da neler oluyor, olayın aslı nedir?

Google Haberlere Abone ol
Sakarya'da işçilere saldırı olayı nedir?

Sakarya'da Kürt oldukları ileri sürülen bir grup tarım işçisinin işveren ve köylüler tarafından ırkçı saldırıya maruz kaldıkları ileri sürülüyor. Terör örgütüne yakınlığıyla bilinen internet sitelerinde yer alan muğlak ifadeli haberlere göre, tarım işçileri işveren ve köylüler tarafından "ırkçı saldırı"ya maruz kaldı, işçiler arasında yer alan kadınlar da erkekler tarafından yumruklandı. Peki işin aslı nedir? İşte detaylar: 

Mardin’den Sakarya’ya fındık toplamaya giden işçilerin, işveren ve köylülerin saldırısına uğradığı iddiası ile ilgili İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Bugün bazı sosyal medya platformları ile haber sitelerinde ilimizde mevsimlik tarım işçilerinin darp edildiği yönünde iddialara yer verilmiştir.

Konu ile ilgili yapılan araştırmada; 22.08.2020 tarihinde İlimiz Kocaali ilçesinde fındık bahçesinin sahipleri arasında yaşanan tartışmanın sonucunda arbede yaşandığı, şahıslardan birinin aracını diğer kişinin üzerine sürdüğü, bu esnada Mardin nüfusuna kayıtlı iki kadın işçi ile Düzce nüfusuna kayıtlı bir erkek işçinin yaralandığı, olayın yargıya intikal ettiği ve Cumhuriyet Başsavcılığınca tahkikat yapılarak soruşturmanın devam ettiği anlaşılmıştır. Bu konunun bugün değişik sosyal medya platformları ve haber sitelerinde iddia edilen olayla bir bağlantısı tesbit edilememiştir.

Ayrıca geçmişe dönük yapılan incelemede sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde iddia edildiği gibi bir olaya ilişkin Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ile 112 Acil Çağrı Merkezine intikal eden herhangi bir konu, olay veya şikâyet bulunmamaktadır. Bahse konu iddia edilen olayın Türkiye’nin neresinde ve ne zaman yaşandığının tesbiti ile ilgili de Emmniyet Genel Müdürlüğü ile irtibata geçilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

SİTELERDE YER ALAN HABER

Terör örgütüne yakın sitelerde yer alan haber ise şöyle:

Mardin Mazıdağı'ndan Sakarya'ya giden 16 fındık işçisinin işveren ve köylülerin saldırısına uğradığı iddia edildi. Fındık işçileri, saldırı sonrası memleketlerine dönmek için yola çıktı.

Saldırıya uğrayanlardan Barış Demir, olaydan önce işverenle aralarında bir sorun olmadığını dile getirerek, “Biz sabah çalışmak için bahçeye gittik. İşveren gelip, ‘köpek sürüsü’ diye laf söyledi. Bunun üzerine bahçeden çıktık” dedi.

Bahçeden çıktıkları için işveren tarafından “Siz burayı memleketiniz mi sandınız burası bizim” şeklinde tehdit edildiklerini aktaran Demir, “Bunun üzerine bize saldırdılar. 8 kişi 3 kişiye sopalarla saldırdı” diyerek olayı anlattı.

Saldırıdan sonra işçiler memleketlerine dönmek için yola çıktı.

HALK TV HABER SİTESİNDE YER ALAN YENİ DETAYLAR

Şan’ın ardından sosyal medyada görüntüleri yayılan ve ajansın haber geçtiği işçilere ulaştık. İşçilerden Tuba Demir, “Bu sabah tarlaya gittik. Çalışırken tarla sahibi bize hakaret etmeye başladı. Biz de hakaretlere dayanamadık tarladan çıktık. Tarlanın çıkışında bize saldırdılar” şeklinde konuştu.

Demir’in babası Hamdin Demir de olayın bugün yaşandığını söyleyerek, kızının ve yakınlarının darp edildiğini söyledi. Tuba Demir’in bize ulaştırdığı fotoğrafta da bir kişinin yüzünde ciddi darp izleri olduğu görülüyor.

Demir ve diğer işçiler Mardin’e gitmek için yola çıktıklarını söyledi. Yerine kayyum atanan HDP’li Mazıdağı Belediye Eş Başkanı Nalan Özaydın ise aileyi tespit ettiklerini ve olayın bugün yaşandığını teyit ettiklerimi söyledi.

Olay ile ilgili bir farklı açıklama da CHP Sakarya İl başkanı Ecevit Keleş’ten geldi. Keleş, olayın bugün meydana gelmediğini ifade ederek, “Her yıl Sakarya üzerinden bu tarz haberler yapılıyor. Bir şeyler kışkırtılıyor“ dedi.

Cevapsız sorular

Olay nerede yaşandı?

İşçiler, olayın Kocaali ilçesi Ortaköy mevkiinde yaşandığını söylüyor. Elimize ulaşan birkaç köy ismi sonrası; söz konusu köylerin muhtarlarını aradık. Fakat hiçbir köy muhtarı olayın kendi köylerinde yaşandığını doğrulamadı.

Olay ne zaman yaşandı?

İşçiler, olayın bugün meydana geldiğini söylüyor. Valilik ise 22 Ağustos’ta yaşanan farklı bir olayla ilgili, söz konusu olayın gündem olması üzerine açıklamada bulundu. Valilik bugüne dair bir açıklama yapmadı.

Saldıranlar kimler?

İşçiler, saldırıyı yapanların fındık bahçesinin sahipleri olduğunu söylüyor. Fakat şu ana kadar ne ulaştığımız kaynaklar, ne de resmi kaynaklar saldırganların kimliklerine dair herhangi bir açıklamada bulunmadı. Görüştüğümüz işçiler, çalıştıkları kişinin ismini hatırlamadıklarını söyledi.

Yorumlar