Sahurda süt içilir mi?

Sahurda süt içilir mi diye sormanız bile aslında çok isabetli bir noktada durduğunuzu gösteriyor. Çünkü insanı tok tutan yiyeceklerin başında süt geliyor. Bu nedenle uzmanlar sahurda süt içilmesini özellikle tavsiye ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Sahurda süt içilir mi?

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte vatandaşlar sağlıklı ve huzurlu bir oruç süreci yaşamanın yollarını arıyor. Özellikle de açlık hissine erkenden kapılan ya da erkenden acıkmak istemeyenler, onları gündüz uzun süre tok tutaca gıdaları araştırıyor. 

Ramazan ayında insanı en fazla tok tutan yiyecekler, gıdalar sağlıklı bir oruç tutmamızı sağlıyor. Bu nedenle özellikle de sahur vaktinde tüketeceğimiz gıdalar imkanlar ölçüsünde iyi seçmemiz gerekiyor. Uzmanlar bu konularda çeşitli önerilerde bulunuyor. Tabii ki bunların başında hayvansal gıdalar geliyor. Mesela süt ve yumurta bunların başında geliyor. 

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, bir bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat tok tuttuğunun bilimsel olarak da kanıtlandığını belirterek, sahurda süt içilmesini önerdi.

Sağlıklı bir oruç için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini belirten İnanç, sahurda mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok hızlı değiştirmeyecek besinlerin tercih edilmesini önererek, şunları söyledi:

“Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Süt hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissetmemize yardımcı oluyor hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlıyor.

ABD'li bilim insanları, insan bünyesinin açlığa olan ihtiyacını azaltan besinler arasında ilk sırada sütü göstererek, bir bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat boyunca tok tuttuğunu belirtiyorlar. Sütün şekeri laktoz, açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor. Sütün bileşimindeki yağda midede uzun sürede kalarak tokluk duygusunun uzun sürmesini sağlıyor. Ayrıca ramazanda sıcaklarda terle kaybedilen kalsiyum başta olmak üzere mineral ve vitamin gereksinimini karşılanmasına destek oluyor.”

Uzun süreli açlığın bazal metabolik hızda yavaşlamaya neden olduğuna ve Ramazan sonunda genellikle kilo alındığına dikkat çeken İnanç, “Ramazan ayında kurulan geleneksel sofralarımızda uzun süreli açlıktan sonra kan şekerini yükselten şerbetli hamur tatlıların yer aldığını görüyoruz. Sahurda içtikleri bir bardak sütün dışında tatlı tüketmek isteyenlere az şekerli sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlıları tercih etmelerini öneririm. Bu gibi tatlılar kalsiyum ihtiyacımızın karşılanmasına yardımcı olur ve daha az enerji almamız sayesinde Ramazan süresince kilo almamızı engeller” dedi.

SÜTÜN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Sütün faydaları saymakla bitmiyor. Süt tokluk hissi verir, sıvı ihtiyacınızı karşılar, sindirimi düzenleyip midenizi rahatlatır, yeterli ve dengeli beslenmenizi destekler... Üstelik sahurla bölünen uykunuza daha rahat dönmenizi sağlar.

Öncelikle bir kalsiyum deposu ve bu sayede kemik sağlığımızı koruyor. Ayrıca süt, fosfor, magnezyum, potasyum, protein, karhonhidrat, yağ, B grubu vitaminleri, A vitamini, E vitamini ve K vitamini bakımından zengin. Sütün bu özellikleri, aslında her zaman tüketilmesi gereken bir besin olduğunu ortaya koyuyor. Ramazan ayında tüketilmesi ise ayrıca önemli; çünkü bu özel ayda öğün sayısı ikiye düşüyor. 

Sahurda içilen 1 bardak süt, içeriğindeki protein ve yağ nedeniyle uzun süre tokluk hissi veriyor. Sütün sıcak içilmesi ise midenin boşalma süresini uzatıyor. Ayrıca mideye inen sütün yarısı, katı yiyecek olarak algılanıyor ve beyne tokluk sinyalleri iletiliyor. Bu noktada Ramazan ayında süt içmenin bir artısından daha söz etmeliyiz: Sütün kilo kontrolüne yardımcı etkisi var; bu özelliği Ramazan ayında alınması muhtemel kiloları da engelleyebiliyor. Eğer kilonuza dikkat ediyor veya rejim yapıyorsanız, her zaman sütün az yağlı veya yağsızını tercih edebilirsiniz.

SAHURDA SÜT TÜKETMEK SUSAMAYI ÖNLÜYOR

Sıvı ihtiyacını gideriyor. Süt, Ramazan ayında ayrı bir önem kazanan sıvı tüketimini destekleyip, vücumuzun sıvı ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca sıvı dengesinin korunmasına da katkıda bulunan süt, oruç tutarken kaybettiğimiz sıvı miktarını onarmaya ve yerine getirmeye yardımcı oluyor.

Mide ve kan şekeri üzerinde olumlu etkileri var. Ramazan ayında uzun süre aç kalınması, iftarda mideye fazla yük binmesine neden oluyor. Süt, bu noktada da devreye giriyor; sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlıyor ve mideyi rahatlatıyor. Ayrıca açlık nedeniyle oynamalar yapabilecek olan kan şekerini sakince düzenliyor. Sütte bulunan molekül ağırlığı düşük bir protein olan peptitler ve mineraller, kan basıncının düşmesine yardımcı oluyor.

SAHURDA TÜKETİLEN SÜT GÜNDÜZ ENERJİ OLARAK DÖNER

Enerji veriyor. Sütün içindeki laktoz (süt şekeri) vücudumuza gerekli olan enerjiyi temin ederek oruçlu geçirdiğimiz süre boyunca çok daha zinde olmamızı sağlıyor. Açlığın sebep olabileceği konsantrasyon bozukluklarını da azaltıyor.

RAHAT BİR UYKU İÇİN DE SÜT ÖNERİLİR

Uyku getiriyor. Süt, sahurla bölünen uykumuza daha kolay dönmemize yardımcı oluyor. Bunu nasıl mı yapıyor? İçeriğindeki protein ile melatonin ve serotonin hormonlarının üretimine destek olan triptofan adlı aminoasit sayesinde.

SAHURDA ANA YEMEK OLMAZ

Uzmanlar sağlıklı bir oruç için sahur vaktinde tüketilecek gıdalar konusunda önemle uyarıyor. Sahur yapıldıktan bir süre sonra yatılacağı için sahur, hafif yemeklerle geçirilmesi gereken bir öğündür. Sahurda ana yemek olarak geçen besinleri tüketmek kilo almaya yol açan en önemli hatadır; hafif yemekler yenmelidir.

UZMANLARDAN ÖNERİLER

Medical Park Elazığ Hastanesi Diyetisyeni Penbe Berna Karaca, oruç tutanların iftar ve sahur ayında dikkat etmesi gerekenleri anlattı. Ramazan ayının yaz ayına denk gelmesi nedeniyle 17 saatlik açlık yaşandığını bu durumun da metabolizmayı etkilediğini ifade eden Karaca, "Ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamak için beslenmeyle alakalı mutlaka bilinçli hareket etmek gerekiyor. Yemek yeme süresi kısa olduğu için öğün sayısı ikiye düşüyor. Bunlardan en önemli diyeceğim sahur, insanların yorgun olması nedeniyle gece kalkmada zorlandıkları için genellikle atlanıyor. Sahur kesinlikle atlanmamalıdır" dedi.

Sahurda yenilenlere de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Karaca, şöyle devam etti: "Öncellikle günlük hayatta enerjiyi karşılayacak ve kolay hazmedilecek yiyecekler tercih edilmelidir. İftardan kalma yemekler yerine kahvaltılık tercih edilirse iyi ve daha sağlıklı olacaktır. Sahurda çay yerine ise, süt, hoşaf, ayran, komposto tercih edilmesi daha iyi olur. Çay vücuttan su atımına neden oluyor. Çaydan vazgeçilemiyorsa açık olarak içilmesi uygundur. Az tuzlu peynir, haşlanmış yumurta ancak bazen omlet olarak da tercih edilebilir. Zeytin yerine ceviz tercih edilmesi gerekiyor. Zeytin her ne kadar suda bekletilmiş olsa da tuz içeriyor, gün içinde su ihtiyacını arttırabilir. Domates, salatalık ve meyve yenilebilir."

"TOK KALMAK İÇİN ÇAVDAR VEYA BUĞDAY EKMEĞİ TERCİH EDİN"

Ramazan ayında özellikle ekmeğe de dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Karaca, "Pide yerine, kepekli, tam buğday veya çavdar ekmeği tercih edilmelidir ki tok tutsun. Pide çok fazla olmamak kaydıyla iftarda tercih edilmelidir. İftardan 1-2 saat sonra meyve tercih edilmesi de iyi olur. Mevsim meyveleri tercih edilmesi daha uygundur. Meyveyi tatlı niyetine yiyebilirler, tatlı ihtiyacı çok ise kuru meyvelerde yiyebilirler. Aşırı ağır şerbetli hamur işi tatlılar yerine, meyve ve sütlü tatlılarla, tatlı ihtiyacını karşılayabilirler. Arada şerbetli tatlı olabilir ama çok sık tercih edilmemesi gerekir" diye konuştu.

ALTIN DEĞERİNDE ÖNERİLER

Sahurda haşlama, omlet ya da menemen şeklinde 1-2 adet yumurta tüketmek midede uzun süreli bir tokluk hissi sağlar.

Sıvı kaybı, kabızlık sorunları yaşamamak için iftar-sahur arası 10 bardak su tüketin.

Az kalori alma düşüncesiyle asla sahuru atlamayın.

Kızartma, kavurma gibi yağlı ürünlere sahur ve iftarda yer vermeyin.

İftarda şerbetli tatlılar yerine dondurma tercih edin.

Gazlı içecek yerine 1 kase az şekerli meyve kompostosu tüketin.

Oruçluyken gün içerisinde 1 saate yakın uyumaya ve dengenizi toparlamaya çalışın.

Pideyi sadece iftarda ve miktarı bir avuç içi ölçüsü geçmeyecek şekilde tüketin.

Gün içinde kaybolan vitamin ve mineral dengesini sağlamak için iftardan bir saat kadar sonra 1 bardak maden suyu tüketin.

İftardan sonra hafif tempolu yürüyüş için 45 dakikanızı ayırın.

Yorumlar