Sağlık için en iyi ilaç, yürüyüş

Uluslararası araştırmalar sağlık için en değerli ilacın yürüyüş olduğunu gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Sağlık için en iyi ilaç, yürüyüş

Dünyaca ünlü bilim adamları sağlık için en iyi ilacın yürüyüş yapmak olduğu konusunda hemfikir oldu. Time dergisinde yayınlanan 'Sağlık bilimi' başlıklı araştırma yürüyüşün insan vücudundaki etkilerini kalem almış. İşte yürüyüş insan vücuduna etkileri;

Damar Tıkanıklığı

2016 yılında Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma beyin damarlarının tıkanmasının önüne geçtiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre günde yapılan 2,5 saatlik yürüyüşler damar tıkanıklığı riskini yüzde 40 oranında azaltıyor.

Kilo Problemi

Yaş ilerledikçe yavaşlayan metobolizma kilo vermeyi engelliyor. Bunun önüne geçmek iste günlük 30 dakikalık yürüyüşlerle mümkün.Günde 30 dakika yürümek hem metobolizma hızını yükseltiyor hem de kilo kontrolünü elinize almanızı sağlıyor. 

Şeker Hastalığı

Yapılan araştırmalar günde 30 dakikalık yürüyüşün özellikle tip 2 diyabetin önüne geçtiğini kanıtladı. Ayrıca diyabet yatkınlığı bulunan kişilerin yaptığı düzenli ve tempolu yürüyüşler metformi adı verilen diyabet hastalığı için kullanılan ilaçtan iki kat daha etkili.

Kemik Erimesi

Düzenli yürüyüşler kas gelişimin yanı sıra kemik sağlığı için de oldukça önemli. Araştırmalar, yapılan düzenli ve tempolu yürüyüşlerin 'osteoporoz' riskini yüzde 30 azalttığını göstermiştir.

Depresyon

Moraliniz bozulduysa şöyle etrafı bir turlamak düzelmesi için yeterli olacaktır. Uzun bir yürüyüş değil sinirlendiğiniz ya da üzüldüğünüz anda atacağınız adımlar duygu dünyasını dengeliyor. Programlı yürüyüşler ise ruh dünyasını dengelemek için birebir etkiye sahip. İleri derecede depresyon belirtisi gösteren kişilerde kullanılan antidepresan ilaçların yanısıra günlük 45 dakikalık yürüyüşler hastalığın ortadan kalkmasını sağlıyor ve terar etmesini engelliyor.

Kanser

Bir başka ilginç şaşırtıcı bir araştırma ise günlük yapılan düzenli yürüyüşlerin bağırsak ve rektum kanseri riskini önemli derecede azalttığını ortaya koymuştur. Yürüyüş bağırsakların çalışmasını düzenliyerek, zararlı maddelerin vücuttan atılımını kolaylaştırıyor. Hızla vücuttan atılan toksik maddeler bağırsak kanseri riskini azaltmış oluyor.

Yorumlar