Sadakataşı Derneğinden Lübnan'daki Filistinli mültecilere anaokulu

- Beyrut'ta Filistinli mültecilerin yaşadığı Burj el-Barajne kampında 200 çocuğun ücretsiz eğitim görebileceği anaokulu açıldı - Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Erciyes: - "Türkiye ve Türk halkı Filistinlilere sadece Filistin'de değil, dünyanın her yerinde yardım elini uzatıyor" - AK Parti Ankara Milletvekili Ünal: - "Biz bu okulu geçici olarak yaptık. Allah’ın izniyle anahtarlarımızı alacağız ve hep birlikte buradan güneye doğru yürüyeceğiz. Kendi vatanımıza, topraklarımıza doğru döneceğiz. Bu okulu da inşallah Lübnanlı kardeşlerimize bırakacağız”

Google Haberlere Abone ol
Sadakataşı Derneğinden Lübnan'daki Filistinli mültecilere anaokulu

BEYRUT (AA) - Sadakataşı Derneği, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Burj el-Barajne Mülteci Kampı'nda anaokulu açtı.

Filistinlilerin yaşadığı kampta 200 çocuğun ücretsiz eğitim görebileceği, tefrişatı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yapılan El-Aksa Anaokulu'nun açılışına, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Hasan Turan ve Halis Dalkılıç, AK Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal, Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal, TİKA Beyrut Koordinatörü Serhat Küçükkurt ile Türkiye'den gelen gazeteciler ve kampta yaşayan Filistinliler katıldı.

Açılışın ardından Türkiye'den gelen heyete anaokulunu gezdiren Sadakataşı Derneği Başkanı Özdal, okul hakkında bilgiler verdi. Heyettekiler, sınıflarda ders yapan çocuklara oyuncak hediye etti.

- "Dünyanın her yerinde yardım eli uzatıyoruz"

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Erciyes, Lübnan'da bulunan 12 kampta yaklaşık 500 bin Filistinlinin yaşadığını hatırlatarak, "Türkiye ve Türk halkı Filistinlilere sadece Filistin'de değil, dünyanın her yerinde yardım elini uzatıyor. Türk hükümeti ve Türk halkı, gerek TİKA ile ve gerek Türkiye'deki STK'lar aracılığıyla Filistinli kardeşlerine Lübnan'da da her zaman yardım elini uzatıyor. Bugün açılışını yaptığımız bu proje bunun en güzel örneği." dedi.

Erciyes, Türkiye'nin devleti, hükümeti ve halkıyla Filistin davasını sonuna kadar sahiplenmeye devam edeceğini vurguladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç ise burasının çocuklar için özel bir mekan olduğuna işaret ederek, "Birçok yerde yavrularımız için anaokulu yapılıyor ama buradaki kampta yapılan anaokulu çok önemli. Ben Sadakataşı Derneği ve TİKA'ya teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan da, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etme kararını eleştirerek, açılışın bu bağlamda anlamlı bir zamanda yapıldığına dikkati çekti.

- “Biz bu okulu geçici olarak yaptık”

AK Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal, okulun yapılmasına katkıda bulunanlara teşekkür ederek "Kuşkusuz bu eserin ortaya çıkması için maddi manevi yardımda bulunanlar var. Bu eser için kim bir dua ettiyse bir kuruş verdiyse Allah onlardan razı olsun." diye konuştu.

Ünal, "Biz bu okulu geçici olarak yaptık. Allah’ın izniyle anahtarlarımızı alacağız ve hep birlikte buradan güneye doğru yürüyeceğiz. Kendi vatanımıza, topraklarımıza doğru döneceğiz. Bu okulu da inşallah Lübnanlı kardeşlerimize bırakacağız.” ifadelerini kullandı.

Açılış töreninin ardından ardından AA muhabirine konuşan Sadakataşı Derneği Bakanı Özdal, anaokulunun yapımının yaklaşık 2 yıl sürdüğünü ve yaklaşık 1,5 milyon liraya mal olduğunu belirtti.

Özdal, "Bu mülteci kampında insanların ihtiyacı olan bir eğitim projesiyle Sadakataşı Derneği olarak bir açılış gerçekleştirdik." şeklinde konuştu.

Çocukların okulda sözlü ve görsel eğitim alacaklarını dile getiren Özdal, şu bilgileri aktardı:

"Bu okulumuzda 3-6 yaşlarında yaklaşık 200 öğrencimiz 6 ayrı sınıfta eğitimlerini alacaklar. Bugünkü şartlarda bu kamplar içerisinde eğitim ve öğretime elverişli iyi bir hizmet verebileceğini düşündüğümüz modern bir eğitim merkezini buradaki kardeşlerimize sağladık. Aynı zamanda okulun içerisinde çeşitli oyun alanları ve eğitim merkezleri de yer alacak."

Dört katlı El Aksa anaokulunun binası kamp içinde 680 metrekarelik bir alana kurulu. İçinde 6 sınıf bulunan ve son katında seminer ve oyun salonlarının yer aldığı anaokulundan Filistinli çocuklar istifade edecek.

Lübnan, İsrail'in 1948'de bağımsızlığını ilanının ardından topraklarından ayrılmak zorunda bırakılan Filistinlilerin sığındığı komşu ülkelerin başında geliyor. Resmi rakamlara göre, Birleşmiş Milletlere (BM) kayıtlı 450 bin civarında Filistinli mülteci Lübnan'da yaşıyor. Lübnan nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan söz konusu mültecilerin yüzde 62'si altyapı ve sosyal imkanların çok kısıtlı olduğu 12 mülteci kampında yaşarken geri kalanlar ise kamp çevresinde ve ülkenin farklı bölgelerinde ikamet ediyor.

Yorumlar