Prof. Dr. Sabri Orman vefat etti

Sabri Orman kimdir, neden hayatını kaybetti, kaç yaşındaydı, bir hastalığı var mıydı? İstanbul Ticaret Üniversitesi kurucu üyelerinden Orman 72 yaşında vefat etti.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Sabri Orman vefat etti

İstanbul Ticaret Üniversitesi kurucu üyelerinden Prof. Sabri Orman 72 yaşında hakkın rahmetine kavuştu. Peki, Sabri Orman kimdir, nerelidir, neden vefat etti, hastalığı var mıydı? İşte detaylar: 

Prof. Dr. Sabri Orman'ın vefatı eğitim camiası başta olmak üzere bütün sevenlerini üzdü. Orman'ın vefatını öğrenen kuruluşlar ve eğitim camiasından sevenleri taziye mesajlarını paylaştı. 

Sabri Orman'ın vefatı üzerine açıklama yapanlar arasında TBMM Genel Başkanı Mustafa Şentop da vardı. Şentop taziye mesajında, "Kıymetli hocam Prof. Dr. Sabri Orman’ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Kendisine Cenâb-ı Haktan rahmet, mükedder ailesine, öğrencilerine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı Cennet olsun.'' dedi.

İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, "Üniversitemiz İktisat Fakültesi mezunu kıymetli hocamız Prof. Dr. Sabri Orman’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Merhum hocamıza Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz." denildi.

İstanbul Sabahattin Zaim Ünirversitesi tarafından yapılan açıklamada, "Fakültemiz İslam Ekonomisi ve Finansı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sabri Orman hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenab-ı Allah’tan kendisine rahmet, sevenlerine sabrı cemil dileriz. Başımız sağolsun..." denildi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden yapılan açıklamada ise, "Üniversitemizde 2009 - 2011 yılları arasında rektörlük görevini üstlenen değerli akademisyen ve bilge insan Prof. Dr. Sabri Orman hocamız vefat etmiştir. Merhuma Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve öğrencilerine sabır dileriz." ifadeleri kullanıldı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi mevcut Rektörü Yücel Oğurlu da Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajında, "10 yıl önce yanında yardımcısı olarak çalıştığım ve kendisinden insani değerler, ilkeli bir duruş ve iş planlaması konularında, bildiklerimizin hayata nasıl geçirilebileceğini öğrendiğim kıymetli Hocamıza Allah'tan rahmet; başta ailesine ve bütün sevenlerine sabırlar diliyorum." dedi.

CENAZE PROGRAMI

Orman'ın cenazesi,  bugün (12 Haziran Cuma) Fatih Camisi'nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

SABRİ ORMAN BİYOGRAFİSİ

Sabri Orman 1948 yılında Adıyaman ilinde dünyaya geldi. 72 yaşındaki bilim adamı İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü bugünkü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun olmuştu.

TC Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Sabri Orman aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuydu.

İÜ İktisat Fakültesinde “Gazâli’nin İktisat Felsefesi” adlı tez çalışmasıyla (1981) doktorasını bitirdi.

1982 yılında yardımcı doçent olarak Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümüne geçti.

1982-83 ders yılında rotasyon programı çerçevesinde Atatürk Üniversitesi İİBF İktisat Bölümünde ders verdi.

1986 yılında Marmara Üniversitesinde doçentliğe yükseltildi.

1989-90 ders yılında Londra Üniversitesi London School of Economics and Political Science’ta “Research Scholar” statüsünde çalıştı. 

Mayıs 1993’te Marmara Üniversitesi İktisat Bölümünde profesörlüğe yükseltildi.

1992-94 yılları arasında Malezya’daki International Islamic University İktisat Bölümünde, 1995-97 yılları arasında yine aynı ülkede International Institute of Islamic Thought and Civilization (ISTAC)’ta iktisat profesörlüğü yaptı.

2002 yılında Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü’nden emekliye ayrılarak, çalışmalarını ISTAC’de sürdürdü.

2007 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı olarak başladığı görevini 2009 yılından itibaren Rektör olarak sürdürdü.

2011 yılında bu görevinden kendi isteğiyle istifa etti.

2012 yılında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yönetim kurulu üyeliğine getirildi.

Bu görevi yanı sıra üniversitede öğretim üyesi olarak ders vermeye devam etti.

2010 yılında İstanbul İktisatçılar Derneği’nden Prof. Dr. Sabahattin Zaim İslam Ekonomisi Ödülü’nü değer görüldü.

Prof. Sabri Orman; İngilizce, Arapça, Osmanlıca Ve Farsça bilmektedir.

SABRİ ORMAN ESERLERİ 

ARAŞTIRMA-İNCELEME:

Gazâli’nin İktisat Felsefesi (1984), Gazâlî: Hakikat Araştırması - Felsefe Eleştirisi ve Etkisi (1986), İktisat Tarih ve Toplum (2001).

YAYINA HAZIRLAMA

(Editör olarak): Bilgi, Bilim ve İslâm (1987), Para, Faiz ve İslâm (1987), Türkiye’de Zekat Potansiyeli (1987), İşçi-İşveren İlişkileri (1990), Modernleşme, İslâm Dünyası ve Türkiye (2001), Modernleşme, İslam Dünyası ve Türkiye (2001), İşletmelerde İş Etiği (2009),

ÇEVİRİ

Tarihselciliğin Sefaleti (K. R. Popper’den, 1985), İslâm İktisat Tarihine Giriş (Prof. Abdülaziz Duri’den, 1991).

KAYNAKÇA

İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007) – Ünlü Bilim Adamları (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 2, 2013).

Detaylar Geliyor...

Yorumlar