Saadet Partisi’ne verilen oylar CHP’ye gidecek

Millet İttifakı’nda Saadet Partisi’ne verilen oylar CHP’nin milletvekili sayısını artıracak. Örneğin 10 vekil çıkaran bir ilde oy dağılımı AK Parti % 42, MHP %6, CHP %30, İyi Parti %8, Saadet %2 ve HDP % 12 şeklinde.

Google Haberlere Abone ol
Saadet Partisi’ne verilen oylar CHP’ye gidecek

Yeni seçim kanunu ve ittifak sistemi, küçük partiler için tuzaklar getiriyor. Seçim sonuçları incelenip toplam milletvekili sayıları dikkate alındığında, ittifak dışı kalan partiler, ittifaklarda büyük avantajlar sağlıyor. 24 Haziran milletvekili seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Saadet Partisi'ni (SP) kullanarak vekil sayısında artışa gidecek.

İttifak dışı kalan partilerin kaybettiği milletvekilleri ise ittifakların büyük ortaklarına gidiyor. HDP'nin de toplam vekil sayısında düşüş yaşanırken, ittifak çatısı altında yüksek oy alan ortağa avantaj sağlayacak. Bu sayede ittifakların küçük ortaklarına verilen oylar büyük ortakların hanesine yazılacak.

CHP KENDİNİ SAĞLAMA ALDI

Sistemden en fazla yarar sağlayacak blok, Millet İttifakı (CHP, İP, SP) olacak. Büyük ortağın CHP olduğu ittifakta, seçimden CHP kazançlı çıkacak. İP ve SP'ye verilen oylar CHP'nin oransal olarak AK Parti ile arasındaki farkı azaltıyor. Böylece milletvekili AK Parti'den CHP'ye gidiyor. Sistemle birlikte örneğin, 10 milletvekili çıkaran bir ilimizde oylar, AK Parti yüzde 42, MHP yüzde 6, CHP yüzde 30, İP yüzde 8, SP yüzde 2, HDP yüzde 12. Milletvekillerinin 5'ini Cumhur İttifakı, 4'ünü Millet İttifakı ve birini ise HDP kazanıyor. Yani ittifak milletvekillerinin tamamını AK Parti ve CHP kazanıyor. Aynı ilde SP oyunu yüzde 7 hatta yüzde 8'e çıkarırsa, Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında yer değiştiriyor. CHP 5, AK Parti 4 vekil kazanıyor. Yani SP'nin AK Parti'den geri aldığı oylar otomatik olarak CHP'ye bir milletvekili kazandırıyor.

YÜZDE 10 ALMASI LAZIM

SP'ye verilen oylar ittifakın büyük ortağı CHP'ye giderken, parti bu sayede en az 20-30 milletvekili fazla çıkaracak. SP'nin ise milletvekili çıkarması için oy oranının en az yüzde 10 olması gerekiyor. Milletvekili sayısı daha az olan illerde ise SP'nin oy oranının daha yüksek olması beklenirken, vekil sayısı 10-12'den az olan illerde SP'ye verilen oylar da doğrudan CHP'ye gidecek.

Yorumlar

Ahmet Chp de Saadet Partisi'ne kendi listelerinden yer veriyor.Bence olumsuz bir durum yok.Saadet mecliste denge unsuru olacak.