"Rusya'ya erken rezervasyon satışları iyi gidiyor"

-TÜROFED Başkanı Ayık: -"Rusya'ya yönelik erken rezervasyon satışları son derece iyi gidiyor" -"2014'te Rusya'dan Türkiye'ye 4,8 milyon civarında turist geldi. Rakam telaffuz edip yanılmak hoş bir şey değil. 5 milyona şartlandırmayalım insanları. İnşallah 6 milyon gelsin. Rekorun nerede kırılacağı önemli. Burada hedef, 2014'ün üzerine çıkmak. Ben de inanıyorum, Rusya pazarında rekor kırabiliriz"

Google Haberlere Abone ol
"Rusya'ya erken rezervasyon satışları iyi gidiyor"

İSTANBUL (AA) - SÜMEYYE DALKILINÇ - Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Rusya'ya yönelik erken rezervasyon satışlarının son derece iyi gittiğini, bu pazarda rekor kırılabileceğini söyledi.

Osman Ayık, AA muhabirinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gerçekleştirdiği görüşmenin, turizm sektörüne yansımalarına yönelik sorularını yanıtladı.

Ayık, 2014 yılında Rusya'nın en çok ziyaret ettiği ülkenin Türkiye olduğunu anımsattı.

O dönemde Rusya'dan Türkiye'ye 4,8 milyon civarında Rus turistin geldiğini hatırlatan Ayık, bunun 3,6 milyonunu Antalya'nın ağırladığını kaydetti.

Ayık, 2015 yılında başta Rusya olmak üzere bazı pazarlarda turizm anlamında kayıp yaşandığını anımsatarak, o dönemdeki düşüşün en büyük nedeninin dünyadaki konjonktürel sıkıntılar ile emtia fiyatlarındaki gerileme olduğunu bildirdi.

Bu durumun Rusya'daki ekonomik dengeleri bozduğunu, söz konusu ülkenin para biriminin ciddi anlamda değer kaybettiğini aktaran Ayık, bu sebeplerden dolayı halkın alım gücünün gerilediğini ifade etti.

Bunlar olunca Rusya'nın yurt dışına olan genel seyahatlerinde bir düşüş yaşandığını belirten Ayık, "Pazar lideri biz olduğumuz için bizde de kayıp olmuştu." dedi.

Ayık, bugün gelinen noktada Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tekrardan eski sıcaklığına adım adım kavuşmaya başladığının altını çizdi.

Rus rublesinin tekrar değer kazanmaya başladığına da işaret eden Ayık, sözlerine şöyle devam etti:

"Ruble ve TL ile ticaret, tüketicinin alımlarını daha kolay yapmasını sağlıyor. Başta sayın cumhurbaşkanı ve sayın Putin'in açıklamaları, iki toplumu yakınlaştırdı. Bütün bunların sonucunda Rus misafirler için şu anda gidebilecekleri en kolay konumunda Türkiye var. Ve Türkiye'yi iyi tanıyorlar. Buranın hizmetinden, kalitesinden ve standartlarından son derece eminler. Dün Putin'in satır aralarında yaptığı açıklamalar çok önemliydi. Bence en dikkati çekeni; 'Ben de şahsen Moskova'da bu görevde olmadığım sürede birkaç kez Türkiye'de tatil yaptım ve en sıcak duygularım halen mevcut' demesi oldu. Bu, çok ciddi bir yönlendirme."

-"Bu rakam bizi çok şaşırtıcı bir noktada durabilir"

TÜROFED Başkanı Ayık, Rusya'ya yönelik erken rezervasyon satışlarının son derece iyi gittiğini söyledi.

Bu pazara yönelik erken rezervasyon satışlarının, 2015 yılındakinden daha iyi olduğunu belirten Ayık, bütün bunlara bakıldığında Rusya pazarında, 2014 rakamlarına yakın, belki de üstünde bir rakamın sağlanabileceğini, bunun da rekor olacağını kaydetti.

Ayık, 2014'te Rusya'dan Türkiye'ye 4,8 milyon civarında turistin geldiğini anımsatarak, "Rakam telaffuz edip yanılmak hoş bir şey değil. 5 milyona şartlandırmayalım insanları. İnşallah 6 milyon gelsin. Rekorun nerede kırılacağı önemli. Burada hedef, 2014'ün üzerine çıkmak. Ben de inanıyorum, Rusya pazarında rekor kırabiliriz." diye konuştu.

Rusya'da daha önceki dönemlerde erken rezervasyon yapma alışkanlığının çok yaygın olmadığını vurgulayan Ayık, bunu geliştirmek için çok çaba sarf ettiklerini anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Rusya'da şöyle bir şansımız daha var: önceki yıllarda Yunanistan, İspanya, Hırvatistan ve Bulgaristan gibi ülkelere kaymalar olabiliyordu. Bu sene bunun olması zorlaşacak. Çünkü bu saydığım ülkelerde Avrupa satışları son derece iyi gittiği için, o ülkelerde aşağı yukarı yer kalmadı. Artı, fiyatlar anlamında bakıldığında bizim şansımız çok yükseldi. Rusya'da ortalama 15 milyon kişi yurt dışına seyahat ediyor. Bunun üçte ikisine yakını, turistik amaçlı seyahat. Orada çok ciddi bir kitle var. Bu kitle o saydığım ülkelere gidemezse, gidebilecekleri başka en kolay destinasyon Türkiye. Açık söylemek gerekirse, benim içimde öyle bir umut var. Rusya'dan gelecek turist sayısının nerede duracağını kimse bilmiyor. Bu rakam bizi çok şaşırtıcı bir noktada durabilir."

Yorumlar