Rusya ve Çin, Suriye'ye insani yardım girişlerini engelledi

Rusya ve Çin, BMGK kararları kapmasında Suriye'deki savaş mağdurlarına yapılan insani yardımlarının engellenmesine neden oldu. Artık BM kontrolünde Suriye'ye yardım yapılamayacak.

Google Haberlere Abone ol
Rusya ve Çin, Suriye'ye insani yardım girişlerini engelledi

Suriye'deki savaş mağdurlarına Birleşmiş Milletler kontrolünde yapılacak insani yardımlar, Rusya ve Çin'in girişimiyle engellendi. Rusya ve Çin, Suriye'ye yapılacak insani yardımların engellenmesine neden olan bir adım attı. BMGK'da alınan karar kapsamında şimdiye kadar Suriye'deki savaş mağdurlarına insani yardımlar yapılabiliyordu. Ancak, süresi dolan BMGK kararının yenilenmesi için yapılan oylama Çin ve Rusya tarafından veto edildi. Böylece yeni yardımların yapılması engellendi. Şu ana kadar yardımların ulaştırıldığı sınır kapıları artık kapanacak. İnsani yardım yapılan kapılarından ikisine Türkiye'den giriş yapılıyordu.

Rusya ve Çin, Suriye'ye sınır ötesi yardımlar yapılmasına 2014 yılından bu yana olanak sağlayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararınının yenilenmesini veto etti.  Yıl sonuna kadar yenilenmesi gereken karar, Almanya, Belçika ve Kuveyt tarafından Rusya ile uzun süren müzakerelerin ardından BM Güvenlik Konseyinde oylamaya sunuldu. Yardımların gönderildiği sınır kapılarının sayısının azaltılmasını isteyen Rusya, yapılan çeşitli tekliflere rağmen ikna edilemedi ve Çin ile Suriye'ye sınır ötesi yardımlar yapılmasına 2014 yılından bu yana olanak sağlayan BMGK kararının yenilenmesini veto etti. 

BMGK kararı yenilenemediği için 10 Ocak'a kadar herhangi bir önlem alınamazsa 2'si Türkiye'den olmak üzere 4 sınır kapısı Suriye'ye insani yardımların girişine kapatılacak. BMGK'de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Yorumlar

hedef turan turkiye'ye karsi bir oyun bunlar hepisi ayni safta