Rusya - Ukrayna krizinde Türkiye ziyareti sonrası yeni gelişmeler

Rusya ile Ukrayna arasındaki Karadeniz geriliminde, Zelenskiy'nin Ankara ziyareti sonrasında yeni gelişmeler yaşanıyor. Zelenskiy, Putin ile görüşme talebinde bulundu. Putin ise henüz cevap vermedi. Görüşme talebi krizde önemli bir adım olarak yorumlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ziyareti sonrası yeni gelişmeler

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Karadeniz'de artan gerilim üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme talebinde bulundu. Putin'in Zelenskiy'e henüz cevap vermediği ifade edildi.

Reuters haber ajansında yer alan son dakika haberine göre, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Karadeniz'de artan gerilim üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek istedi. Rus lider Putin'in Zelenskiy'e henüz cevap vermediği ifade edildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin Sözcüsü Iuliia Mendel, Rusya'nın Ukrayna'nın doğu sınırına 40 binden fazla asker yığdığını söyledi.

Mendel, "Devlet Başkanlığı Ofisi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme talebini iletti. Fakat bu konuda bir yanıt alamadık. Umuyoruz ki bu yanıt vermemeleri diyaloğa karşı olmak anlamına gelmez" değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA'YA "ÇEKİL" ÇAĞRISI

 Volodimir Zelenskiy'nin Sözcüsü Iuliia Mendel, Rusya'nın Ukrayna'nın doğu sınırına 40.000'den fazla asker yığdığını söyledi.

Bu askerlerin yanı sıra Kırım'da da 40.000'den fazla Rus askerinin bulunduğunu belirten Mendel, Zelenskiy'nin Paris'e giderek, Donbass'ta artan gerilimi ve Rusya'nın hamlelerini anlatacağını aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan Rusya'ya Ukrayna uyarısı: Bedeli olur

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme talebinde bulunduklarını, ancak henüz bir cevap alamadıklarını söyleyen Mendel, "Umarım bu durum diyalog istemedikleri anlamına gelmez" dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise, Rusya'yı, askeri birliklerini Ukrayna sınırından çekmeye ve Minsk anlaşmalarının hükümlerini yerine getirmeye davet etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 7 Nisan'da, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) 2011 Viyana Belgesi kapsamında Rusya'dan Ukrayna sınırındaki askeri varlığını artırmasına ilişkin resmi açıklama istendiği hatırlatıldı. Rusya'nın konuya ilişkin izahat vermeyi reddettiği belirtilen açıklamada, tansiyonu düşürmek için istişare girişimlerinin de Rusya tarafından göz ardı edildiği vurgulandı. Açıklamada, Rusya'ya, askeri birliklerini Ukrayna sınırından çekme, savaşçı üslubu ve dezenformasyonu bırakma, Minsk anlaşmalarının güvenlik hükümlerini yerine getirme çağrısı yapıldı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rusya’nın Donbas’a desteği ile ilgili sözlerinin savaşa yol açıp açmayacağının sorulması üzerine Peskov, “Elbette, hiç kimse savaşa doğru ilerlemiyor ve hiç kimse böyle bir savaş olasılığını kabul etmiyor.” ifadelerini kullandı.

Peskov, Ukrayna’da bir iç savaş olasılığını da hiç kimsenin kabul etmediğini ancak Rusya’nın Ukrayna’nın güney doğusundaki Rusça konuşanların kaderine kayıtsız kalmayacağını vurguladı.

Donbas'taki krizin çözümüne ilişkin Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna’dan oluşan Normandiya formatında bir liderler zirvesi hazırlamak için siyasi danışmanların çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Peskov, krizin çözümüne yönelik 2015’te imzalanan Minsk Anlaşması’nın uygulanması gerektiğini ifade etti.

ABD'DEN SERT TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı "saldırgan ya da pervasız" bir şekilde hareket etmesi halinde bunun bedeli ve sonucu olacağı uyarısında bulundu.

Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığması nedeniyle "gerçek endişeleri" olduğunun altını çizen Blinken, "Ukrayna sınırında, Rusya'nın ilk işgal yaptığı zaman olan 2014'ten bu yana görülen en fazla asker yığınağı var. Bu nedenle de Avrupa'daki ortaklarımız ve müttefiklerimizle yakın temas ve iş birliği halindeyiz." dedi.

Blinken, "Başkan Joe Biden bu konuda net. Rusya, pervasız ya da saldırgan bir şekilde hareket ederse bunun bedeli ve sonucu olur." ifadesini kullandı.

Yorumlar