"Ruhsatsız fırınların kapatılması ekmekte fiyat artışını önler"

- Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Kolivar: - "İstanbul'da sayıları 3 bini aşan fırınların üçte biri yani bine yakını ruhsatsız" - "Kaçak fırınların giderleri az olduğu için ekmeği ucuza satıyorlar. Bu fırınların ekmekleri sağlıksız da olabilir" - "Ruhsatsız fırınlar kapatılırsa ekmekte fiyat artışı önlenir. İnanın bu fırınlar kapatılsın 6-7 ayda zam yapılacaksa 2 yıl zam gelmez" - "Bu fırınlar sigortasız işçi de çalıştırıyor. Sigorta priminden, vergiden devletin büyük kaybı var"

Google Haberlere Abone ol
"Ruhsatsız fırınların kapatılması ekmekte fiyat artışını önler"

İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, İstanbul'da sayıları 1000'i bulan ruhsatsız fırınların kapatılması durumunda ekmekte fiyat artışının önlenebileceğini savundu.

Kolivar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul genelinde faaliyet gösteren fırın sayısının 3 bini aştığını belirterek, bunların üçte birinin yani bine yakınının ruhsatsız olduğunu söyledi.

Belediyelere, imar müdürlüklerine kaçak fırınları şikayet ettiklerini ancak "Burada böyle bir problem görülmemiştir" tarzında cevaplar aldıklarını anlatan Kolivar, "Binanın projesine bakacaksın. Projede 'fırın' yoksa orası kaçaktır ama kimsenin kılı kıpırdamıyor" dedi.

Kolivar, kaçak fırınlarla mücadelede ilgili belediye müdürlüklerinin kendilerine yardımcı olmadığını iddia ederek, "Özellikle bir belediyeye kaç defa yazı yazdım. Dalga geçer gibi cevap veriyorlar, 'fırın çalışmıyor' diyorlar. Ama gidip bakıyorsunuz ekmekler çıkıyor" diye konuştu.


- Kaçak fırınların en çok ve en az olduğu ilçeler


Kaçak fırınların en çok bulunduğu ilçelerin başında Esenyurt, Avcılar, Ataşehir, Sultanbeyli, Pendik, Tuzla, Sultangazi ve Gaziosmanpaşa'nın geldiğini anlatan Kolivar, "Defalarca yazıyoruz ancak yasaya uygun olmayan bir şekilde ruhsat dahi veriyorlar" ifadesini kullandı.

Kolivar, Bayrampaşa, Beyoğlu, Sarıyer ve Şişli'de ise ruhsatsız fırın açılamadığını, bu ilçelerde ilgili birimlerin ciddi şekilde denetim yaptığını ve kendileri ile koordineli çalıştığını aktardı.

Cihan Kolivar, "Mesela Bayrampaşa Belediye Başkanımız eski ruhsatsızları bile yıktırdı. Kanunsuzluğa hiçbir şekilde geçit vermiyorlar" dedi.


- "Kaçak işçi çalıştırıp devlete zarar veriyorlar"


Kolivar, kaçak fırınların yüzde 90'ında 2 personelin sigortalı yapıldığını belirterek, en küçük bir fırında bile hamurcu, pişirici, dizici, şoför, muavin, temizlikçi ve 2 tezgahtar olmak üzere en az 8 kişinin çalışması gerektiğini kaydetti.

Ancak bu fırınlarda sigortalı gözüken personel sayısın 1 veya 2 olduğunu dile getiren Kolivar, "Ben 8 kişi diyerek daha tek vardiyalık düzeni söylüyorum. Öbürlerini anlatmıyorum. Bir fırında en az 8 kişi sigortalı olmalı" dedi.

Kolivar, ruhsatları olmayan fırınların Maliye'ye kaydının olduğunu ancak bunların imar ile ilgili yasa çerçevesinde "kaçak" göründüğünü ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu fırınlar sadece ekonomiye zarar vermiyor. Bu fırınlar sektöre de zarar veriyor, benim de piyasamı alıp götürüyor. İşçileri de kaçak çalıştırıyorlar. Bir fırında tek vardiyada çalışması gereken en az 8 kişinin aylık sigorta giderleri, ortalama 4 bin lira tutuyor. Bunların bin lirasını yatırıyor diyelim. Geriye kaldı 3 bin lira. 1000 fırın olduğu için aylık 3 milyon lira sigorta parası devlete yatırılmıyor. Bu da bir yılda 36 milyon lira eder. Daha verilecek vergileri düşünün. Oradan da kayıp var."

Kolivar, bu fırınların 6-7 ayda bir el değiştirdiğini kaydederek, bu şekilde işçilerin kıdem hakkının da gasp edildiğini bildirdi.


- "Kaçak fırınlar kapatılsın, ekmek fiyatları artmasın"


Kolivar, İstanbul'da ekmek fiyatlarının dükkanların kirası nedeniyle ilçeden ilçeye değişebileceğini belirterek, bu yüzden fırınların imal ettikleri ekmeğin o ilçede satılması gerektiğinin altını çizdi.

Kaçak fırınların giderleri az olduğu için ekmeği ucuza imal ettikleri dile getiren Kolivar, şu iddialarda bulundu:

"Bu fırınlar ucuz ekmek üretiyor. Şu anda belirlenen fiyatların epey altında ekmek üretip bakkallara, marketlere, halka satıyor. Bu fırınların ekmekleri sağlıksız da olabilir. Ruhsatsız fırınlar kapatılırsa ekmekte fiyat artışı önlenir. İnanın bu fırınlar kapatılsın 6-7 ayda zam yapılacaksa 2 yıl zam gelmez."


- "Ramazan pidesi en az 400 gram olmalı"


Kolivar, ramazan ayının yaklaştığını anımsatarak, "Şimdi her fırın farklı pide üretecek, farklı fiyatlar konuşulacak. Fiyatları benim belirleme yetkim yok ama bir pide en az 400 gram olmalı" dedi.

Ramazan pidesinin susamsız ve çörek otsuz olmayacağını ifade eden Kolivar, akşam alınan pidenin kalırsa sahurda da yenebilmesi için en az 400 gram ila 500 gram arasında olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar