Ruhani-Kurz ortak basın toplantısı

- İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani: - “Bölgedeki insanlara yaptırım uygulayan, Gazze’yi kuşatan ve Suriye’de DEAŞ’e yardım eden İsrail, bölgede çok yıkıcı bir rol oynuyor” - Avusturya Başbakan Sebastian Kurz: - “İsrail’in varlığının sorgulanması ya da yok edilmesi yönündeki ifadeler bizim için kabul edilemez”

Google Haberlere Abone ol
Ruhani-Kurz ortak basın toplantısı

VİYANA (AA) - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın dünyadaki Yahudilerle iyi ilişkileri olduğunu belirterek, “Bölgedeki insanlara yaptırım uygulayan, Gazze’yi kuşatan ve Suriye’de DEAŞ’e yardım eden İsrail, bölgede çok yıkıcı bir rol oynuyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Avusturya'nın başkenti Viyana'da Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ile görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Ruhani, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuların ve nükleer anlaşmanın konuşulduğunu dile getirdi.

Suriye’deki gelişmelere de değinen Ruhani, Türkiye, İran ve Rusya’nın katılımıyla sürdürülen Astana görüşmelerinin DEAŞ terör örgütüne yönelik yürütülen mücadelede önemli başarı sağladığını ancak örgütün ABD ve İsrail tarafından desteklendiğini savundu.

Ruhani, Avrupa’da bazı ülkelerin Yahudilere yönelik hassasiyetlerinin olduğuna işaret ederek, “Bizim dünyadaki Museviler ile iyi ve yakın ilişkilerimiz var ama işgalci siyonistler, bölgedeki insanlara yaptırım uygulayan, Gazze’yi kuşatan ve Suriye’de DEAŞ’e yardım eden İsrail, bölgede çok yıkıcı bir rol oynuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

- "İsrail’in varlığının sorgulanması kabul edilemez"

Kurz da Avusturya ve İran arasında diplomatik ilişkilerin yaklaşık 160 yıllık geçmişinin olduğunu kaydederek, iki ülke arasındaki münasebetlerin her zaman iyi olduğunu söyledi.

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından yeni bir uzlaşı sağlanması için görüşmelerin Viyana’da gerçekleştirileceğini anımsatan Kurz, tarafların olumlu bir sonuca ulaşacaklarına inancını dile getirdi.

Kurz, antisemitizm ile mücadele ve İsrail’in desteklenmesinin kendileri için önemli olduğunu belirterek, "İsrail’in varlığının sorgulanması ya da yok edilmesi yönündeki ifadeler bizim için kabul edilemez.” diye konuştu.

Yahudi soykırımının hafife alınmasının kendileri için kabul edilemez olduğunu ifade eden Kurz, İsrail’in güvenliğinin Avusturya için tartışma konusu olmadığını bildirdi.

Yorumlar