"Roma'dan altın madalya ile döneceğim"

- Tekerlekli Sandalye Eskrim Dünya Şampiyonası'nda katılacak milli sporcu Hakan Akkaya: "Çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdim, beklentim kesinlikle altın madalya" - "Eskrimden önce genelde tüm engelliler gibi kapalı, kısıtlı bir hayat yaşıyordum" - Hakan'ın antrenörü Yusuf Şahin: "Tekerlekli sandalye eskrimi, normal eskrimden daha zor çünkü sabit bir platformda, ileri geri hareket etmeden yapıyorsunuz"

Google Haberlere Abone ol
"Roma'dan altın madalya ile döneceğim"


ANKARA (AA) - İLKNUR YURDAKUL - Tekerlekli Sandalye Eskrim Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil edecek tek sporcu Hakan Akkaya, hedefinin şampiyonluk olduğunu söyledi.

Hakan ve antrenörü Yusuf Şahin, 6-10 Kasım tarihlerinde İtalya'nın başkenti Roma'da yapılacak şampiyonaya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

"Çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdim, beklentim kesinlikle altın madalya" diyen Hakan, şampiyonaya Eryaman'daki Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi'nde (TOHM) günde 5 saat antrenman yaparak hazırlandığını belirterek, "Roma'dan altın madalya ile döneceğim." ifadesini kullandı.

Bursa doğumlu 22 yaşındaki sporcu, 3,5 yaşında mahallede oynarken sokakta elektrik akımına kapıldığını ve kangrenden dolayı uzuv kaybı yaşadığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Eskrime 2013'te Nilüfer Belediyespor'da başladım. O dönem Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonunda eskrim branşı yoktu. İlk gördüğümde yapamayacağımı düşündüm ama 2,5 yıllık yoğun bir antrenman programından sonra başarılar ardı ardına gelmeye başladı. Milli takımdan önce kulübümle uluslararası alanda birçok madalyam var. Eskrim, federasyonda 2015 yılında başladı. 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na maç eksiğim olduğu için katılamadım ama 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları ile ilgili hedefim, ne kota almak ne de dereceye girmek, hedefim kesinlikle altın madalya."


- "Bu spor bana çok şey kattı"


Dünya sıralamasında 20. basamakta olduğunu kaydeden milli sporcu, "Sezon sonunda 10 ile 16 arasında bir yerde olacağım. Olimpiyatlara ilk 12 gidebiliyor. Hiç uzak değilim." dedi.

Eskrimden sonra hayatının çok olumlu yönde değiştiğini dile getiren Hakan, şunları kaydetti:

"Eskrimden önce genelde tüm engelliler gibi kapalı, kısıtlı bir hayat yaşıyordum. Eskrim ile çok fazla insan tanıdım, dünyayı gezdim, çok şey öğrendim, tecrübe edindim. Bu spor bana çok şey kattı. Her birey, engelli olsun olmasın, spor veya sanatın bir dalıyla mutlaka ilgilenmeli. Ülkemizde spor yapan engelli sayısı da çok az, bunun çoğalmasını istiyoruz."


- Antrenör Şahin: "Hakan fiziksel ve mental olarak hazır"


Hakan'ın antrenörü Yusuf Şahin de sezonu Dünya Şampiyonası ile kapatacaklarını belirterek, "Erkeklerde Hakan ile flöre ve epede yarışacağız. Kadınlardaki sporcumuz Elke Lale van Achterberg sakatlığı nedeniyle şampiyonaya katılamayacak." dedi.

Türkiye Eskrim Federasyonunun antrenörü olduğunu ve bedensel engelli sporcularla ilk kez çalıştığını vurgulayan Şahin, "Hakan ile ilk kez bir müsabakaya gideceğiz. Ben de tamamen adapte oldum, birbirimizi tanıdık. Hakan fiziksel ve mental olarak hazır. Çok çalıştı. Sadece antrenmanda değil, salon dışında da rakiplerinin videolarını izleyerek hazırlandı. Engelli olmayan milli eskrimciler de burada çalışıyor. Sağolsunlar antrenmanlarda bize yardımcı oluyorlar. Tekerlekli sandalyede Hakan'la maç yapıyorlar." diye konuştu.

Sporcu sayısını azlığına dikkati çeken Şahin, şunları söyledi:

"Çok yeni bir branş, ileride artacaktır. Yurt dışında çok güçlü rakipler ve kalabalık kafilelerle karşılaşıyoruz. Biz tek başımıza gidip, madalya almayı başarabiliyoruz. Tekerlekli sandalye eskrimi, normal eskrimden daha zor çünkü sabit bir platformda, ileri geri hareket etmeden yapıyorsunuz. Sporcu sadece sandalye üzerinde kendi hareket edebiliyor. Yakın mesafede olduğunuzdan, rakipten kaçmak için hep hareketli olmanız gerekiyor. Normal eskrimde rakipten uzaklaşıp dinlenebilirsiniz, burada öyle bir şansınız yok. Tamamen gövdeye yükleniliyor. Bu nedenle çok iyi kondisyon gerektiriyor."

Şahin, Roma'dan altın madalya ile döneceklerine inandıklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar