Rohingya heyetinden Senegal'e ziyaret

- Arakanlı Müslümanların temsilcilerinden Lov, Müridi tarikatı Şeyhi Ahmadu Bamba'nın sürgüne gönderilişinin kutlandığı Magal günü için Senegal'in Tuba kentini ziyaret etti

Google Haberlere Abone ol
Rohingya heyetinden Senegal'e ziyaret

SENEGAL (AA) - Rohingya heyetinden bir temsilcinin, Müridi tarikatı Şeyhi Ahmadu Bamba'nın sürgüne gönderilişinin 123'üncü yıl dönümü anısına kutlanan Magal günü için Tuba kentini ziyaret ettiği belirtildi.

Senegal basınında çıkan haberlere göre, fanatik Budistlerin zulmüne maruz kalan Arakanlı Müslümanların temsilcilerinden Beşir Lov, Magal günü kutlamaları kapsamında Müridi tarikatının merkezi sayılan Tuba'ya ziyaret gerçekleştirdi.

Lov, kutlamalar için yapılan davet üzerine ülkeye geldiğini belirterek Senegal'in Arakanlı Müslümanlara yardım etmek için elinden gelen her şeyi yaptığını vurguladı.

Tuba'dan gelen bu jestin, birlikte yaşamak için bir adım olabileceğine işaret eden Lov, barış kapılarının bu adımlarla açık kalabileceğini dile getirdi.

Lov, Tuba'da "Sufiliğin gelişimi" konusunda Müridi tarikatı gönüllülerine bir de konuşma yaptı.

Magal kutlamaları gönüllüsü Şeyh Mbacke Bara Falilou da, Lov'un ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Müridi tarikatı her zaman ezilenlerin ve zayıfların yanında yer aldı. Onların yardımına koştu ve durumlarının iyileşmesi için her zaman çareler aradı." dedi.

Şeyh Falilou, kutlamalar için birçok ülkeden 20 kadar kişinin daha davet edildiğini aktardı.

- Bamba'nın şehri Tuba

Başkent Dakar'a 200 kilometre mesafedeki Tuba, Müridi tarikatı Şeyhi Ahmadu Bamba'nın şehri olarak da biliniyor.

Bamba'nın 1887'de, Kur'an-ı Kerim'de adı geçen Tuba ağacından esinlenerek büyük bir ağaç etrafına kurduğu şehir, o günden bu yana Senegal'deki Müslümanlar tarafından kutsal kabul ediliyor.

Çevresindeki birçok ülkenin aksine aşırıcılık ya da iç çatışmaların görülmediği Senegal'de, huzur ve hoşgörü ortamının Bamba'nın yaydığı İslam öğretilerinden kaynaklandığı belirtiliyor.

- Magal kutlamaları

Hicri takvime göre Sefer 18'de düzenlenen Magal için milyonlarca Müridi Tuba'ya adeta akın ediyor. Magal günü yalnızca dini bir anma olarak değil, siyaset üstü bir organizasyon olarak da nitelendiriliyor.

Görsel bir şölene dönüşen Magal'da Müridiler bir araya gelerek ibadet ediyor, tarikatın bugünkü temsilcisi şeyhi görme imkanı buluyor, Bamba'ya yazılmış ilahiler söylüyor.

Yorumlar