Rıza Sarraf davasında neler oluyor? Hakan Atilla'nın avukatları da kumpasa çanak tutuyor

ABD'de FETÖ'nün sahte belgeleriyle rehin alınan Rıza Sarraf ile Halk Bankası Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında ilginç anlar yaşandı. Saf değiştirerek tanık olduğu iddia edilen Rıza Sarraf'ın durumu hala belirsizliğini korurken, Hakan Atilla'nın avukatlarının yaptığı savunma şaşırttı. Atilla'nın avukatlarının 17-25 Aralık kumpasında hedef alınan isimler arasında yer alan ve Türkiye'de beraat eden Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Arslan'ı 'rüşvet almak'la suçladı. Savunma tarafının bu tavrı akıllarda soru işaretlerine neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
Rıza Sarraf davasında neler oluyor? Hakan Atilla'nın avukatları da kumpasa çanak tutuyor

Sonhaberler | Haber Merkezi

FETÖ'nün Türkiye'deki darbe girişimlerinin bir uzantısı olarak ABD'ye taşınan 'kumpas davası'nda ilginç gelişmeler yaşanıyor. Rıza Sarraf'tan sonra tutuklanan Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın avukatları, mahkemede yaptıkları savunmada Türkiye'yi daha da zor durumda bırakacak açıklamalarda bulundu. Savunma avukatları FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpasını doğrularcasına ifadeler kullanıyor. Avukatlar, Rıza Sarraf'ın Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Arslan'dan rüşvet aldığını ileri sürdü. Osya Arslan benzer suçlamalarla Türkiye'de yargılanmış ve beraat etmişti.

ABD'nin İran'a yaptırımlarının delinmesiyle ilgili New York'ta görülen davada Rıza Sarraf, savcılığın en önemli tanığı oldu. Sarraf'ın aleyhinde tanıklık yapacağı Hakan Atilla'nın avukatları, gerçek ‘suç ortağının’ eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan olduğunu söyledi.
Birbiri ardına ABD yönetimlerinin İran'a karşı uyguladığı yaptırımların yasadışı şekilde delinmesiyle ilgili bugün başlayan jürili dava sürecinde, Rıza Sarraf'ın, savcılığın en önemli tanığı olacağı ve davanın tutuklu tek sanığı konumunda kalan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla aleyhinde tanıklık yapacağı netleşti. Oysa yargı sürecinin perdesi, İran ve Türkiye vatandaşlığı olan işadamı Rıza Sarraf'ın Mart 2016'da ABD'de yakalanmasıyla başlamıştı.

SAVUNMA TARAFI ŞAŞKINLIĞA NEDEN OLDU

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yaklaşık 20 aydır devam eden yargı sürecinde bugün jürili davaya geçildi. Mahkemede Atilla'nın avukatları, Sarraf’ın gerçek ‘suç ortağının’ eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan olduğunu, Aslan'ın Sarraf'dan ‘utanmazca’ rüşvet aldığını, Sarraf'ın 'oyuncağı' haline geldiğini söyledi. Aralık 2013'te Aslan'ın evinde yapılan aramada ayakkabı kutuları ve iki banyo lifine tıkıştırılmış şekilde 2 milyon 445 bin dolar, 950 bin İngiliz Sterlini ve 520 bin TL bulunduğuna dair haberler medyaya yansımıştı. Daha sonra soruşturma ve mahkemenin sonucunda Süleyman Aslan beraat etmiş, arama sırasında ele geçirilen para da yasal faiziyle kendisine iade edilmişti.

'SAVCILIĞIN EN ÖNEMLİ TANIĞI'

New York Times (NYT) gazetesinin davayı takip eden muhabiri Benjamin Weiser, Sarraf'ın suçlamaları kabul ettiğini söyledi. Twitter'dan  paylaştığı mesajlarda "Savcılık Sarraf'ın suçlamaları kabul ettiğini açıkladı. Sarraf, Atilla aleyhinde tanıklık yapacak. Yargıç ifadenin yarın alınacağına işaret etti. #Zarrab" diyen Weiser, bugünkü önoturumda Atilla'nın bir avukatının ABD hükümetinin en önemli tanığının Rıza Sarraf olduğuna dair sözlerini aktardı. Bloomberg haber ajansı da Atilla'nın avukatı Robert Fettweis'ın "Sarraf, savcılık makamının en önemli tanığı olacak" dediğini yazdı.

'ERTELEME REDDEDİLDİ, BUGÜN-YARIN İFADE VEREBİLİR'

NYT muhabiri, davanın yargıcı Richard Berman'ın Atilla'nın avukatlarının davanın iki hafta ertelenmesi talebini reddettiğini belirtti. Bloomberg haber ajansına göre Sarraf en erken bugün mahkemeye getirilebilir ve ifade verebilir.

'ABD'YE KARŞI ATİLLA'

Artık davanın adı 'ABD'ye karşı Atilla'. Atilla, İran'a yaptırımların delinmesinde Sarraf ile işbirliğiyle suçlanıyor. Sarraf hakkındaki iddialar 'Türkiye üzerinden Amerikan mali sistemini de kullanarak milyarlarca dolarlık para transferi yapmak ve kara para aklamak' gibi suçlamaları içeriyor. Bu mekanizmayı işletmek için 'Türkiye'de on milyonlarca dolarlık rüşvet dağıttığı' da iddialar arasında. ABD'deki yargı süreci diğer zanlıların gıyabında işliyor.

Yorumlar

ahmet avukatını değiştirsin salakmı ne