Restore edilen Mısır Çarşısı'nın açılış töreni

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3) - "Manifestomuzda ülkemizi nasıl yöneteceğimizi bütün teferruatıyla açıklayacağım ve bugüne kadar yaptıklarımızı ve bundan sonra yapacaklarımızı milletimizle paylaşacağım. Peki öteki ittifaklar, öteki partiler ne yapıyor diye baktığımızda, gördüğümüz şudur: Bunların tek bir amacı, millete söyleyebileceği tek bir projesi vardır. O da Recep Tayyip Erdoğan'ı indirmektir. Diyelim ki bunu başardınız. Ve yönetimi devraldınız. Peki siz millete ne vadediyorsunuz?" "Afrin'de etkisiz hale getirilen teröristlerin sayısı 4 bin 376. Kuzey Irak'ta 379, Cudi'de, Gabar'da, Tendürek'te 297"

Google Haberlere Abone ol
Restore edilen Mısır Çarşısı'nın açılış töreni

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Manifestomuzda ülkemizi nasıl yöneteceğimizi bütün teferruatıyla açıklayacağım ve bugüne kadar yaptıklarımızı ve bundan sonra yapacaklarımızı milletimizle paylaşacağım. Peki öteki ittifaklar, öteki partiler ne yapıyor diye baktığımızda, gördüğümüz şudur: Bunların tek bir amacı millete söyleyebileceği tek bir projesi vardır. O da Recep Tayyip Erdoğan'ı indirmektir. Diyelim ki bunu başardınız. Ve yönetimi devraldınız. Peki siz millete ne vadediyorsunuz?" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Mısır Çarşısı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, tarihin en alçak ve kanlı darbe girişimi olan 15 Temmuz'da milletle birlikte darbelerin karşısına dikilmekte bir an bile tereddüt etmediklerini hatırlattı.

FETÖ'nün hain girişimini kısa sürede bertaraf ettiklerini ve ülkeyi uçurumun kenarından aldıklarını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Millettimizin 15 Temmuz'da ortaya koyduğu, 7 Ağustos Yenikapı Mitingi'nde teyit ettiği o birlik ve beraberlik ruhu, biz siyasetçilere önemli bir sorumluluk yükledi. MHP ile birlikte bu sorumluluğun gereğini yerine getirdik ve 16 Nisan Halk Oylaması'nda milletimiz tarafından da tasdiklenen Anayasa değişikliğini, MHP ile birlikte gerçekleştirdik. Bu değişiklikle Türkiye, yapılacak ilk genel seçimlerin ardından hükümetin daha etkin, Meclis'in daha itibarlı, yargının daha bağımsız ve tarafsız olacağı yeni bir yönetim sistemine geçme iradesini ilan etti ve ne yaptık şimdi işte Cumhur İttifakı'nı kurduk. Cumhur İttifakı'nda hep beraberiz. Aramızda ayrılık yok, gayrılık yok, Parlamento cumhurun ittifakıyla daha güçlü."

- "Dedik ki yeni bir boyun ölçüsü alalım"

Seçimlerin 2019 Kasım'ında yapılmasını planladıklarını ancak gelişmeler nedeniyle seçimi 24 Haziran'a çektiklerini anlatan Erdoğan, "Ne olur ne olmaz dedik ve ana muhalefetin boyunun ölçüsünü daha önce defalarca aldığımız için bu meydan okumalarına da çok itibar etmedik. Dedik ki; belki bu endişe olmaz yeni bir boyun ölçüsü alalım. Türkiye'yi uzun süre seçim gündemiyle oyalamamak, bir an önce asıl işlerimize dönmek için mümkün olan en kısa tarih olan 24 Haziran'ı seçim tarihi olarak açıkladık. Bu vesileyle bir kez daha 24 Haziran seçimlerinin ülkemiz, milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Seçimlerin milli iradenin en yüksek düzeyde tezahür ettiği, halkın kendi geleceğini kendi elleriyle biçimlendirdiği, demokratik tercihlerin tezahür zamanları olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye için 24 Haziran seçimlerinin anlamı bundan daha ötedir. Yeni yönetim sistemimizin ruhu gereği Hükümet'le Meclis tamamen ayrılacağı için sandıktan çıkan neticenin etkileri çok daha güçlü, çok daha belirleyici olacaktır. Biliyorsunuz yeni sistemde Allah'ın izniyle koalisyona fırsat olmayacaktır. Seçilen cumhurbaşkanı tamamen kendi iradesiyle oluşturacağı hükümeti vasıtasıyla ülkeyi bir sonraki seçimlere kadar idare edecektir. Dolayısıyla sandıkta kullanılan oyun en az 5 yıllığına dönüşü yok. Bunun için milletimizin oyunu kullanırken her zamankinden daha çok düşünmesi, her zamankinden daha çok şartları değerlendirmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanına ülkeyi yönetme ve hükümeti kurma yetkisi verirken onu Meclis'te yalnız bırakmak da olmaz. Dolayısıyla Meclis, kanunları ve denetim yetkileriyle, Cumhurbaşkanı kararnameleri, bakanları ve üst düzey yöneticileriyle ne kadar uyum içinde çalışırsa Türkiye o kadar çok kazanır, Türkiye o kadar çok hizmete kavuşur. Bunun için milletimizin cumhurbaşkanlığı konusundaki tercihini, onu Meclis'te de güçlü bir grupla destekleyerek taçlandıracağına inanıyorum."

İlklerin her zaman zor, her zaman sıkıntılı olduğunu belirten Erdoğan, ancak neticesinin bereketli olacağını ifade ederek, "Türkiye, yeni yönetim sisteminin bu ilk seçimini inşallah kolay bir şekilde gerçekleştirecektir. Meclisimiz çıkardığı yasalarla, Yüksek Seçim Kurulumuz aldığı kararlarla, Hükümetimiz hazırlıklarını yaptığı tedbirlerle 24 Haziran seçimlerinin tam bir demokrasi şöleni içinde geçmesini sağlayacaktır. Seçim tarihinin açıklandığı 18 Nisan tarihinden bugüne kadar geçen yaklaşık 2 haftalık dönemde kimin ülkeye ve millete hizmet için daima hazır bulunduğuna kimin de günübirlik manevralarla iş yapıyor göründüğüne sizler zaten şahit oldunuz." diye konuştu.

- "Demokrasi dürüstlüktür"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Cumhurbaşkanı adayını açıklamakta, ittifak yapacağı partileri belirlemekte bu kadar zorlananlara bu millet, ülkenin yönetimini" ifadelerini, kalabalıkta bulunanlar "vermez" şeklinde tamamladı. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne yaptı? 15 tane milletvekilini gitti bir tane sözde partiye verdi. Değil mi? Niye, grup kur, diye. Ondan sonra Parlamento'da sıralara baktık. Sıralarda o milletvekilleri yok. Bir garipliktir, transferler... Aman yarabbi. Bu ne haldir? Milletin iradesini satın almaktan daha beter bir şey olabilir mi? İşte bunları gördük. Şimdi bunu yapanlar bu milleti idare edeceğiz diyorlar. Sizden bu ülkeye fayda olmaz. Her şeyden önce demokrasi dürüstlüktür, demokrasi -evet- bir yerde namus meselesidir. Bu ittifakların, bu adayların amaçları kesinlikle ülkenin ve milletin dertlerine derman olmak değildir. Eğer böyle bir niyetleri olsaydı planlarıyla, projeleriyle, vizyonlarıyla, programlarıyla milletin karşısına çıkar, ne yapacaklarını, nasıl yapacaklarını, ne kadar zamanda yapacaklarını açıklarlardı. Cumhur İttifakı, Cumhurbaşkanı Adayı'nı da Meclis'te nasıl iş birliği yapacağını da en başından ilan etmiş, yola koyulmuştur."

- "Yaptıklarımızla konuşuyoruz"

Cumhurbaşkanlığı seçim manifestosunu pazar günü, yaklaşık 1 hafta sonra da Cumhurbaşkanlığı Seçim Beyannamesi'ni açıklayacaklarını bildiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Manifestomuzda ülkemizi nasıl yöneteceğimizi, bunu Sinan Erdem Spor Salonu'nda bütün teferruatıyla açıklayacağım ve bugüne kadar yaptıklarımızı ve bundan sonra yapacaklarımızı milletimizle paylaşacağım. Peki, öteki ittifaklar, öteki partiler ne yapıyor diye baktığımızda gördüğümüz şudur; bunların tek bir amacı, millete söyleyebileceği tek bir projesi vardır o da Recep Tayyip Erdoğan'ı indirmektir. Diyelim ki bunu başardınız ve yönetimi devraldınız, peki siz millete ne vadediyorsunuz? Ne yapacaksınız? Tüm milletimden rica ediyorum, muhalefetten birileri karşılarına geçip kendilerinden oy istediğinde onlara şunu sorsunlar, siz ülkeye hangi büyük yatırımları yapacaksınız? Yavuz Sultan Selim Köprüsü mü yapacaksınız? Marmaray mı yapacaksınız? Avrasya Tüneli'ni mi yapacaksınız? Kanal İstanbul'u mu yapacaksınız? Üçüncü Havalimanı'nı mı yapacaksınız? Osmangazi Köprüsü'nü mü yapacaksınız? İzmir-İstanbul Otobanı'nı mı yapacaksınız? Ne yapacaksınız, ne yapacaksınız, onu söyleyin. Siz bu ülkede şehir hastanelerini mi yapacaksınız? Sizin başınızdaki şahıs zaten SSK Genel Müdürüyken bu ülkede benim milletimi inim inim inleten kişidir."

Açılışa katılanlara "İyi tanıyoruz değil mi?" diye soran ve "evet" cevabını alan Erdoğan, "Mesele bitti. Bunlara milli geliri büyütmek, ihracatı, istihdamı, büyümeyi artırmak için sorun bakalım ne yapacaksınız? Bunların eğitim diye bir derdi var mı? Sağlık, adalet, tarım, enerji, konut alanlarında ne yapacaklar? Böyle bir projeleri var mı? Biz, yapılacaklarla değil yaptıklarımızla konuşuyoruz." dedi.

- "Afrin'de etkisiz hale getirilen teröristlerin sayısı 4 bin 376"

Konuşmasında terörle mücadeleye değinen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Eğer bize saldıranlar, Afrin'de bunlar iktidarda olsa, saldırılar da bunların iktidarında olsa inanın vatan elden gider. Bak biz, şu anda son rakam ne biliyor musunuz? Afrin'de etkisiz hale getirilen teröristlerin sayısı 4 bin 376. Kuzey Irak'ta 379, Cudi'de, Gabar'da, Tendürek'te 297. Ne dedik biz, size söz verdik, 'inlerine gireceğiz', dedik. Girdik mi? Girdik. Giriyor muyuz, giriyoruz. Çünkü sizin huzurunuz bizim sorumluluğumuzdur. Şimdi sizlerden rica ediyorum, lütfen karşınıza geçip Recep Tayyip Erdoğan'a hakaretten başka söyleyecek sözü olmayanlara bu soruyu sorun. Eğer sizi gerçekten tatmin eder bir cevap verirlerse açık söylüyorum tercihinizi de onlardan yana kullanın. Çünkü biz bu ülkenin ve bu milletin daha ileriye gitmesinden ancak memnun oluruz ama bunların biz ciğerlerini biliriz, ciğerlerini. Bunlar şu koskoca İstanbul'u bu zihniyet bize teslim etti. Nasıl teslim ettiğini, gençler; anneleriniz, babalarınız çok iyi biliyor, onlara sorun. Bunlar bedavacılığa alışmışlar. Bunlar kasaları boşaltmaya alışmışlar ve bir yere de vardıramamışlar. Şimdi kendileri milletten yüz bulamayınca birileri gelmiş darbe yapmış, muhtıra vermiş, cunta kurmuş, milli iradenin temsilcilerini yıkıp iktidara bunlara teslim etmiş. Artık o devirler geride kaldı."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen 16 yıl boyunca, Hükümet'i demokratik olmayan yollarla sıkıntıya sokan her gelişmenin karşısında ellerini ovuşturduklarına bizzat şahit olduklarını aktararak, Allah'ın yardımı, milletin desteğiyle tüm bu badireleri geride bıraktıkça hırçınlıklarının arttığını söyledi. 15 Temmuz gecesi de bunu gördüklerini kaydeden Erdoğan, şöyle dedi:

"Sokaklarda, meydanlarda darbecilerle mücadele ederken bunların başındaki zat, Atatürk Havalimanı'nda tankların eşliğinde güvenli bir şekilde Bakırköy Belediye Başkanının ne yaptı, evine çekildi. Sabaha kadar oradan izledi. Ondan sonra da diyor ki; 'Benim haberim olmadı, olsaydı ben de beklerdim.' Ertesi gün, darbenin başarısızlığa uğraması en az FETÖ'cüler kadar bunları da üzdü. Yenikapı'ya ite kaka geldi. Kendisine haber gönderdim, onu da Yenikapı'ya davet ettim. Önce gelemeyeceğini bildirdi, son anda cuma günü akşam geleceğini bildirdi ama şimdi tam aksini söylüyor. Dürüst değil. Bunlarda yalan ganimet ve utanmadan 15 Temmuz'a kontrollü darbe diyerek kısa sürede gerçek yüzlerini gösterdiler. Bugün karşımızda oluşan blokun en büyük özelliği, demokrasi sicilinin bozuk olmasıdır. İşte bunlar, bu bozuk sicilli demokratlardandır. İhanet şebekelerine eskiden şöyleydi, böyleydi cin gözlüğüne sığınmadan amasız, fakatsız, karşı çıkmayan hiç kimse demokrasiyi ağzına alamaz, milli iradeyi ağzına alamaz. Bunlar terör örgütünü allayıp, pullayıp demokrasi diye, özgürlük diye, hak hukuk diye pazarlamaya çalışıyorlar."

Milletin artık bu numaraları yutmadığını ifade eden Erdoğan, "İşte geçtiğimiz hafta CHP'nin 15 milletvekilinin hali. Sonra o sözde parti, bu milletvekillerini istemedi, garipler öylece ortada kalıverdiler. Baktım bazılarının gözü yaşlı. Ağlamaya başlayanlar var. Hakikaten üzüldüm. Yazık. Onlara değil, onları parlamentoya gönderenlere yazık. Bu milletvekillerinin akıbetinden haberi olan var mı? Böyle bir oyuna niye ihtiyaç duyuldu? Bu kadar insanın onuruyla niye oynandı? Sonra bu garipler niye ortada bırakıldı. Açıkçası biz anlamadık." diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasının sonunda, Mısır Çarşısı'nın açılışını gerçekleştiriklerini ifade ederek, çarşının tüm İstanbullulara, tüm ülke insanına, tüm konuklara ve esnafa hayırlı olmasını diledi. Mısır Çarşısı'nın adeta kervansaray olduğunu ve burada ne aranırsa bulunduğunu aktaran Erdoğan, hayırlı olmasını dileyerek, açılış kurdelesini kesti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler Mısır Çarşısı'nı gezdi.

(Bitti)



Yorumlar