Rekabet Kurulu 325 dosyayı karara bağladı

ANKARA (AA) - Rekabet Kurulu, görev alanına giren konularda geçen yıl 325 dosyaya ilişkin karar verdi. Rekabet Kurumunun 2016 Yıllık Raporu yayımlandı. Kurum...

Google Haberlere Abone ol
Rekabet Kurulu 325 dosyayı karara bağladı

ANKARA (AA) - Rekabet Kurulu, görev alanına giren konularda geçen yıl 325 dosyaya ilişkin karar verdi.

Rekabet Kurumunun 2016 Yıllık Raporu yayımlandı.

Kurum Başkanı Ömer Torlak'ın raporun sunuşunda verdiği bilgilere göre Rekabet Kurulu, 2016'da 83 rekabet ihlali, 33 muafiyet/menfi tespit, 209 birleşme, devralma, özelleştirme konularında olmak üzere 325 dosyayı nihai karara bağladı.

Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında, 2016'da nihai karara bağlanan dosya sayısında yaklaşık yüzde 15 artış oldu.

Bunun karşın rekabet ihlallerine ve muafiyet/menfi tespit başvurularına ilişkin son 5 yıldaki dosya sayısındaki azalma eğilimi 2016'da da devam etti. Bu azalmada, Rekabet Kurulunun ayrıntılı gerekçeli kararlarıyla yapılan ikincil düzenlemeler ve çıkarılan kılavuzlar neticesinde teşebbüslerin bilinçlenmesinin ve davranışlarının sonuçlarının rekabet düzenlemeleri karşısındaki durumunu bir ölçüye kadar kendilerinin değerlendirebilecek hale gelmesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Mesleki konulara ilişkin Kurul kararlarına karşı açılan ve 2016'da sonuçlanan davalardan yüzde 75’inin mahkemeler tarafından onanmış olması da Rekabet Kurumunun doğru ve güvenilir iş yaptığının göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Rekabet mevzuatının geliştirilmesine yönelik faaliyetlerini yoğun şekilde sürdüren kurum, bir dizi mevzuat çalışmasını hayata geçirdi.

Kurum, geçen yıl rekabet kültürünün yerleştirilmesi amacıyla sinema hizmetleri ve çimento sektörlerine ilişkin 2 sektör araştırması yayımladı.

Rekabet Kurumu, 2016'da uluslararası arenadaki faaliyetlerine yoğun şekilde devam ederken, hizmet içi eğitim programlarıyla personelinin gelişimine katkıda bulundu.

Yorumlar