Rapor parası sorgulama: Rapor parası ne zaman yatar?

İş göremezlik raporu aldıktan sonra belli bir süre dinlenen çalışanların maaşlarından kesinti yapılıyor. Yapılan bu kesintiler, çalışanlar tarafından SGK'dan alınıyor. Bu nedenle rapor alarak istirahate çekilen çalışanlar bir süre sonra rapor parası yattı mı diye merak ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Rapor parası sorgulama:Rapor parası ne zaman yatar

Çalıştığı kurumda rapor alarak belli bir sürenin üzerinde istirahete çekilen çalışanların maaşlarında kesinti yapılır. İş yerinin yaptığı kesintiyi SGK tamamlıyor. Bunun için raporun SGK'ya ulaşması gerekiyor. Raporun ulaşması halinde maaştan yapılan kesinti kadar rapor parası adı altında ödeme alınıyor? Peki rapor parası nasıl alınıyor, şartları var mı, hesaba ne zaman yatıyor?

Sigortalı çalışan birey, herhangi bir durumdan ötürü hastalanması durumunda veya iş kazası geçirmesi durumunda hastaneden aldığı rapor ile işe gidememe durumunda, işveren gün sayısı kadar çalışanın maaşını kesiyor. Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilmektedir.

Sigortalı bir çalışanın rapor parası hesabına ne zaman yatar? Rapor parası, sigortalı çalışanlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Bir kurumda çalışan birey; hastalandığında, iş kazası geçirdiğinde rapor gün sayısı kadar maaşlarında kesinti meydana geliyor. Bu durumda sigortalı çalışan, kesilen parayı devletten alabiliyor.

Geçici iş göremezlik, sigortalı bir çalışanın, hastalık, iş kazası, doğum gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları veya hekim raporlarında yazan istirahat süresince geçici bir süre iş yapamamasıdır. Rapor ücreti ise bu belgeye sahip olan kişilerin işe gitmediği süre için Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği ücrettir.

RAPOR SORGULAMA

İş göremezlik ödeneği alabilmek için, iş göremezlik raporu aldığınız tarihten 1 yıl önceki tarih içinde en az 90 gün prim yatırmanız gerekiyor. 1 ya da 2 gün gibi kısa sürelerde alınmış raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik parası ödememektedir. Aldığınız raporda mutlaka bir hastalık teşhisi olmalıdır. Eğer raporunuzda bir teşhis yoksa, SGK size para ödemesi yapmaz. Aldığınız iş göremezlik raporunun hangi sosyal güvenlik kurumuna bildirildiğine de çok dikkat etmelisiniz. Çünkü iş göremezlik raporu aldığınız hastane kendisine yakın herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna yapabilir. İş göremezlik ödeneğinizi alabilmeniz için sizin bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna bildirim yapılması gerektiğine dikkat ediniz.

Yorumlar