Ramazan bayramına neden şeker bayramı denir?

Ramazan bayramına neden şeker bayramı denir, gerçek adı farklı mıydı, uzmanlar veya tarihçiler bu konuda ne diyor? Ramazan ayında tutulan oruçların bir mükafatı olarak bilinen bayram ne zaman şeker bayramına dönüştü.

Google Haberlere Abone ol
Ramazan bayramına neden şeker bayramı denir?

Ramazan bayramına neden şeker bayramı denir, bayramın adı gerçekte farklı mıydı, uzmanlar veya tarihçiler bu konuda ne diyor? Ramazan ayında tutulan oruçların bir mükafatı olarak bilinen bayram ne zaman şeker bayramına dönüştü.

Ramazan ayının geride kalmasının bir nişanesi bir ödülü olarak kabul edilen Ramazan Bayramı bütün Müslümanlar tarafından istisnasız kutlanır. 

Ramazan bayramına neden şeker bayramı denir
Ramazan bayramına neden şeker bayramı denir

 

Aynı zamanda Müslümanlar arasında birlik, beraberlik için bir fırsat, sıla-i rahim için bir vesile olan dini bayramlardan Ramazan Bayramı Türk toplumunda uzun yıllardır "şeker bayramı" olarak nitelendirilir.

Ramazan bayramına neden şeker bayramı denir
Ramazan bayramına neden şeker bayramı denir

 

Türkiye'nin birçok bölgesinde Ramazan bayramı yerine şeker bayramı ifadesi kullanılır. Bu nedenle birçok şehirde hala çocuklar her sabah bayram sabahı erkenden kalkarak şeker toplamaya giderler. Peki, Ramazan bayramına neden şeker bayramı denir, gerçek adı farklı mıydı? 

Tarihçi Yazar Murat Bardakçı Ramazan Bayramının nasıl şeker bayramına dönüştüğü konusunda önemli bir makale kaleme almıştı. 

Ramazan bayramına neden şeker bayramı denir
Ramazan bayramına neden şeker bayramı denir

 

Murat Bardakçı’nın Habertürk gazetesinin bugünkü (17 Temmuz 2015) nüshasında, “Şeker Bayramı, daha doğrusu Şükür Bayramı” başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

Eski asırlarda, bugün de olduğu gibi Ramazan nihayete erince dinî mükellefiyetlerini yani oruç tutma vazifelerini ifa edebilenler, görevlerini yerine getirmenin verdiği memnuniyetle “Allah’a şükürler olsun, oruç ve diğer ibadetlerimizi yerine getirdik ve mübarek bir Ramazan ayını daha hayırlısı ile idrâk ettik” derlerdi. İfadede geçen “şükür” kelimesi zamanla bayramın da ismi oldu ve Ramazan Bayramı’na asırlarca “Şükür Bayramı” dendi.

Derken, “şükür” kelimesi “şeker”e döndü ve “Şükür Bayramı” da “Şeker Bayramı” haline geliverdi!

BİR OKUMA HATASI MI?

Kelimenin değişmesinin sebebi, bir okuma hatasıydı...

 “Şükür” ve “şeker” kelimeleri eski harflerle aynı şekilde yani “şın-kef-rı” ile yazılırlar. Metinde geçen kelimenin “şükür” mü yoksa “şeker” mi olduğu sözün gelişinden anlaşılır ve kelime nasıl gerekiyorsa öyle okunur.

Ramazan bayramına neden şeker bayramı denir
Ramazan bayramına neden şeker bayramı denir

 

Halkın “Şükür Bayramı” dediği eskinin “ıyd-i fıtr”ının zamanla “Şeker Bayramı” hâlini almasının sebebi, işte bu okuma hatası idi. Asırlar boyunca doğru şekilde, yani “şükür” diye okunan kelime sonraları bu hatâ neticesinde “şeker” zannedilince bayramın ismi de değişiverdi.

Habertürk'te yayımlanan yazınını tamamını okumak için tıklayın

PROF. GÜNGÖR URAS: ŞEKERDEN GELİYOR

Prof. Güngör Uras'ın Milliyet gazetesinin bugünkü (17 Temmuz 2015) nüshasında yayımlanan, "Bugün bayram" başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

Ramazan sonu kutlanan üç günlük bayramın “Şeker Bayramı” olarak adlandırılması Osmanlı döneminden kalmadır. Sarayın, ramazanın on beşinden sonra askerlere tepsi tepsi baklava göndermesi, oruç sonunda insanların tatlı yemesi, oruç dönemi tamamlandıktan sonraki kutlamalarda insanlara şeker ikram edilmesi, çocukların bayram harçlığını alır almaz şekercilere koşması nedeniyle bu bayram “Şeker Bayramı” olarak anılmaya başlanmıştır.


 

Yorumlar