Rahim ağzı kanserine karşı erken aşı önerisi

"(Rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısı) Aşı, 9-13 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarına yapılması durumunda yüzde 100'e yakın koruyuculuk sağlıyor, ileri yaşlarda aşının koruyuculuğu düşüyor. Bu yüzden HPV aşısı ülkemizde de çocuklara 9-13 yaş aralığında yapılmalıdır"

Google Haberlere Abone ol
Rahim ağzı kanserine karşı erken aşı önerisi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının çocuklara 9-14 yaş aralığında yapılması önerisinde bulundu.

Saydan, 1-31 Ocak "Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının ücretsiz yapılacağını bildirdiğini anımsattı.

Aşının ücretsiz olması için yürütülen kampanyaların sonuç verdiğini vurgulayan Saydan, Dünya Sağlık Örgütünün HPV aşıları için en uygun yaşın immün cevabın en kuvvetli olduğu 9-13 yaş aralığı olduğunu açıkladığına işaret etti.

Saydan, "Rahim ağzı kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri ve her yıl dünyada 500 binden fazla kadının ölümüne sebep oluyor. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün açıklamasına göre rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken ülkemizde onuncu sıradadır." bilgisini paylaştı.

"HPV AŞISI ÇOCUKLARA 9-13 YAŞ ARALIĞINDA YAPILMALI"

Rahim ağzı kanserinin, aşısı olan tek kanser türü olduğuna dikkati çeken Saydan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"HPV aşısının koruyuculuk oranı yüzde 99,7. Bu aşı, 9-13 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarına yapılması durumunda yüzde 100'e yakın koruyuculuk sağlıyor. İleri yaşlarda yapılan aşının koruyuculuğu düşüyor. Bu yüzden HPV aşısı ülkemizde de çocuklara 9-13 yaş aralığında yapılmalıdır.

HPV aşısı dünyada ABD, İngiltere, Almanya, Avustralya, Kanada, Belçika, Norveç, Finlandiya, Portekiz ve Fransa gibi 100’den fazla ülkede ulusal aşı programına dahil edilmiş ve ücretsiz olarak çocuklara 9 yaşından itibaren uygulanıyor. Erken yaşta uygulanan HPV aşısı, virüsün vücudun çeşitli bölgelerinde yaşam boyu oluşturabileceği birçok kansere karşı koruyor. Çocukluk çağı aşılarına bunun da eklenmesi gerekiyor. HPV virüsü bulaşan birisine de bu aşıyı yaptığınızda bozulmuş hücrelerin hızlı ilerlemesini engellemiş olursunuz. Ülkemizde de bir an önce aşılama başlamalı ve çocuklara öncelik verilerek yaş sınırı DSÖ’nün dediği gibi 9-13 arasında olmalı."

Açıklamada, HPV aşılarının önerilen yaş ve dozlarına ilişkin bilgiler de paylaşıldı. Buna göre, 13 yaştan küçük kız ve erkekler için 2 doz aşı yeterli oluyor. 2'nci doz birinci dozdan 6-12 ay sonra yapılıyor.

13 yaştan büyük kız ve erkekler için de 3 doz aşı gerekiyor. 2'nci doz birinci dozdan 1 ay sonra, 3'üncü doz ise birinci dozdan 6 ay sonra uygulanıyor.

Yorumlar