Rabia katliamının 4. yılı

- Almanya'da yaşayan Mısırlılar, katliamda hayatını kaybedenleri Berlin'de düzenledikleri etkinlikle andı

Google Haberlere Abone ol
Rabia katliamının 4. yılı

BERLİN (AA) - Berlin'de, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki gösterilerde katledilen darbe karşıtı protestocular anıldı.

Almanya'da yaşayan Mısırlılar, Temmuz 2013'teki darbenin ardından, 14 Ağustos 2013'te darbe karşıtı göstericilere müdahale sırasında hayatını kaybedenleri anmak amacıyla "Demokrasi için Alman-Mısır Birliği Derneği" adlı kuruluş öncülüğünde tarihi Brandenburg Kapısı önünde bir araya geldi.

Derneğin başkanı Ali Alawady, Mısır'da darbeciler tarafından binlerce insanın öldürüldüğünü, Mısır'da hala korkunun hakim olduğunu ifade etti.

Almanya'da yaklaşık 10 bin kadar Mısırlı olduğunu ifade eden Alawady kendisinin ve ailesi gibi birçok aktivistin, Mısır'ın istihbarat listesinde olduğunu, bu nedenle Mısıra gidemediklerini, Almanya'da da Mısır istihbaratınca takip edildiklerini iddia etti.

Alawady, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e hitaben başbakanlığa bir mektup gönderdiklerini, mektupta Mısır'da 4 yıl önce yaşananları özetlediklerini kaydetti.

Mısır'ın demokratik bir hükümete kavuşuncaya kadar Almanya'da çeşitli protesto eylemlerine devam edeceklerini ifade eden Alawady, Mısır'daki katliamda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Gruptakiler, Brandenburg kapısı önündeki meydana Muhammed Mursi posterleri ve "Rabia işareti" bulunan dövizler astı.

Adeviyye ve Nahda meydanlarında protesto gösterileri düzenleyen darbe karşıtlarına karşı Mısır ordusunun açtığı ilk ateşte 278 kişi yaşamını yitirmiş, bu süreçte ülkede yaklaşık 6 binden fazla kişi katledilmiş, 20 bin kişi tutuklanmıştı. Kanlı saldırılarda İhvan yöneticisi Muhammed Biltaci'nin kızı Esma da yaşamını yitirmişti.

Yorumlar