PYD lideri Salih Müslim yakalandı

Terör örgütü PYD/PKK’nın kırmızı bültenle aranan eski eş başkanı Salih Müslim, Çekya’nın başkenti Prag’da yakalandı

Google Haberlere Abone ol
PYD lideri Salih Müslim yakalandı

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

Suriye'nin kuzeyindeki PKK uzantısı PYD'nin lideri olarak bilinen Salih Müslim, Türkiye tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranırken yakalandı. Müslim'in Çekya'nın başkenti Prag'da kırmızı bültenle aranırken yakalandığı belirtiliyor. Müslim'in Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceği ise henüz bilinmiyor. Peki Salih Müslim kimdir?

Çekya İnterpol Birimi, Müslim'in 24 Şubat'ta Prag'da Türkiye'nin talebi ve ilettiği yakalama emirlerine istinaden gözaltına alındığını Türk makamlarına bildirdi.

Çekya makamları, Müslim'in çıkarılacağı mahkeme tarafından tutuklanıp tutuklanmayacağına karar verileceğini, bu kararın da Türk tarafına ivedilikle iletileceğini kaydetti. Aynı makamlar Türkiye'den, Müslim'in iadesi için gerekli evrakın kendilerine ivedilikle iletilmesini istedi.

Emniyet yetkilileri, Müslim'in iadesine yönelik idari işlemlerin başlatılabilmesi için Adalet Bakanlığı ile de irtibata geçti.

EN SON OTELDE GÖRÜNTÜLENMİŞTİ

Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan Salih Müslim en son dün Türkiye'de basında da yer alan haberlere göre Prag'da bir otelde görüntülenmişti. Müslim, Prag Marriot Hotel'de olduğu ortaya çıkmıştı.

Sürekli korkudan yer değiştiren Salih Müslim'in Prag Marriot Hotel'de iki toplantı yaptığı belirtilmişti.

TÜRKİYE İADE TALEBİNİ İLETECEK

Salih Müslim'in yakalanmasıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden ilk açıklama geldi. Açıklamada, Müslim'in Türkiye'nin talebi doğrultusunda yakalandığı, geçici bir tutuklama yapıldığı belirtilerek iade talebinin en kısa süre içinde Çekya makamlarına iletileceği kaydedildi.

ÇEKYA İADE EDER Mİ?

Habertürk TV'ye katılan emekli Büyükelçi Uluç Özülker ve uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Salih Müslim'in yakalanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

Emekli büyükelçi Uluç Özülker, "Kırmızı bültenle arandığına göre, bulunduğu yerde yakalanması AB Konseyi üyeleri için ön planda geliyor. Interpol ile kırmızı bülten çıkarmak mümkün. Burada dikkat edilmesi gereken husus suçluların iadesi anlaşması olmadığı takdirde ne yapılabileceği. Bu karşılıklı iki ülkenin iyi niyetine kalmış durumda. Burada iyi niyetin varolduğunu düşünmek gerekiyor. İade noktasına gelebilmesi de Çekya'nın kuvvetle muhtemeldir. Müzakereler de çok yakın bir süreçte başlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"AB'NİN DE DEVREYE GİRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, "Doğrudan doğruya iki devlet arasında suçluların iadesi anlaşması olmadığına göre, iki ülke arasında işbirliği Interpol üzerinden mi yapılacak? Çekya AB'nin üyesi. Ben AB'nin de devreye gireceğini düşünüyorum. Uzun bir müzakere olacağını düşünüyorum. Çok da kolay bir iade süreci olacağını düşünmüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

SALİH MÜSLİM KİMDİR?

Salih Müslim, üniversite eğitimini Türkiye'de Teknik Üniversitesinde tamamlamış, daha sonra terör örgütü PKK'nın emriyle Suriye'nin kuzeyindeki yapılanmanın başına getirilmiş isim olarak biliniyor.

Müslim, 3 Mart 1951 tarihinde Suriye'nin Halep şehrinin Aynel Arab (Kobani) bölgesinde bulunan Şeyran köyünde dünyaya geldi. Çiftçilikle uğraşan ailesi Barazi aşiretine mensuptur. Baraziler Erzurum dahil Türkiye’ye de yayılmış büyük bir aşirettir.

Lise öğrenimini Halep'te tamamlayan Müslim, daha sonra İstanbul'a geldi. 1977 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Ardından İngilizcesini ilerletmek için Londra’da çalışan doktor abisinin yanına gitti.

Daha sonra Suudi Arabistan’ın milli petrokimya şirketi Petromim’de bir dönem mühendis olarak çalıştı. 1998 yılında Kürdistan Demokrat Partisi'nin Suriye kolu olan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi'ne katıldı. 2003'de bu partiden ayrılarak Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) katıldı. 2010 yılında bu partinin lideri oldu.

Salih Müslim, Beşar Esed yönetimi tarafından 2003 yılında mahkum edildi. Ancak kısa bir süre sonra serbest bırakıldı. 2010 yılında Irak'a kaçan Müslim, 2011'de yeniden Suriye'ye dönerek, buradaki olaylarda aktif rol oynadı.

Salih Müslim, Ayşe Efendi ile evlidir. Shervan Müslim adında bir oğlu vardı. Shervan, 9 Ekim 2013 tarihinde Telabyad'ta silahlı bir çatışmada El Kaide’ye bağlı keskin nişancılar tarafından öldürüldü. Müslim'in biri kız 4 çocuğu daha var.

Yorumlar