Putin: Cesareti için Erdoğan'ı tebrik ediyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Türk Akım Projesi'nin deniz kısmının tamamlanması için düzenlenen törende konuştu. Putin, küresel rekabetin böylesine acımasız olduğu bir dönemde böyle bir projeye imza atmanın cesaret istediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Putin: Cesareti için Erdoğan'ı tebrik ediyorum

Türkiye ile Rusya arasında yapımı devam eden Türk Akım Projesi'nin deniz kısmındaki bölümünün yapımı için İstanbul'da tören düzenleniyor.

Doğalgaz boru hattının yapımı için düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katılıyor.

İki lider törende sırayla birer konuşma yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında bu projenin Türkiye ile Rusya arasındaki yeni projelerin habercisi olacağını temenni ettiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise bu projenin iki ülke arasındaki ilişkilerin seviyesini çok net bir şekilde ortaya koyduğunu ifade etti.

Putin, projeye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk Akım adını verdiğini hatırlatarak projenin en zor kısmının tamamlandığını söyledi.

Putin konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın böyle bir projeye imza attığı için, cesaretinden dolayı tebrik ettiğini söyledi. Putin, küresel rekabetin böylesine acımasız olduğu böyle bir dönemde böyle bir projeye imza atmanın cesaret istediğini söyledi.

ERDOĞAN'IN KONUŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, TürkAkım Projesi'nin son aşamasına gelindiğini belirterek, "TürkAkım'ın sadece ülkemiz ve milletimiz için değil komşularımız, bölgemiz için pek çok avantajı bulunuyor." dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu: "Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin ulaştığı yüksek seviyenin ifadesi olarak gördüğüm enerji iş birliği alanında atılan yeni bir adıma daha şahitlik etmek üzere bir aradayız. TürkAkım Projesi, inşallah 2019 yılında yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacaktır."

Türkiye için Rusya Federasyonu'nun uzun vadeli iş birliği yapabilecek güvenilir bir dost ve önemli bir doğal gaz tedarikçisi olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Rusya Federasyonu ile iş birliğimiz çok geniş bir yelpazede ilerliyor. Hedefimiz Rusya ile 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmaktır. Türkiye, Rusya'dan 1987'den bu yana 387 milyar metreküplük doğal gaz alım gerçekleştirmiştir, bu, enerji alanındaki ilişkilerimizin her türlü sınamayı geçtiğinin ifadesidir. Biz Rusya ile ikili münasebetlerimizin çerçevesini, hiçbir zaman diğer ülkelerin taleplerine veya dayatmalarına göre belirlemedik."

Yorumlar