Putin ABD'ye misilleme kararını açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD'nin yaptırım kararlarına karşı acele etmeyeceğini, şimdilik Amerikalı diplomatları sınırdışı etmeyeceklerini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Putin ABD'ye misilleme kararını açıkladı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Obama yönetiminin, ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçladığı Rusya'ya karşı aldığı yaptırım kararlarına Putin'in cevabı farklı oldu. ABD'ye aynı ile cevap vermesi beklenen Putin, bunun yerine beklemeyi tercih etti. Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD'nin yaptırım kararlarına karşı acele etmeyeceğini, şimdilik Amerikalı diplomatları sınırdışı etmeyeceklerini söyledi. 

Putin, yaptığı yazılı açıklamada, "Karşılık verme hakkını saklı tutuyoruz. Ancak sorumsuz, 'mutfak diplomasisi' seviyesine inmeyeceğiz. Rus-Amerikan ilişkilerinin yeniden tesisine yönelik adımları ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın tutumuna göre belirleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu. Rus diplomatların ABD'den dönerek yeni yıl tatilini Rusya'da geçireceğini belirten Putin, "Amerikalı diplomatlar için problem oluşturmayacağız. Kimseyi göndermeyeceğiz." ifadelerini kullandı. Putin, ABD'nin yeni yaptırımlarını ikili ilişkilere daha fazla zarar vermeye yönelik bir provokasyon olarak nitelendirerek, bu durumun Rus-Amerikan halklarının ve dünya istikrarının zararına olduğunu kaydetti. ABD Başkanı Obama'nın görevini bu şekilde tamamlamasından üzüntü duyduğunu dile getiren Putin; Obama, Trump ve Amerikan halkının yeni yılını kutladı.

LAVROV'DAN PUTİN'E ÖNERİ

Lavrov, bu çerçevede Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, 31'i Moskova Büyükelçiliği'nden, 4'ü St. Petersburg Konsolosluğu'ndan olmak üzere 35 ABD'li diplomatın sınır dışı edilmesini önerdiğini belirtti. Lavrov, Putin'e Moskova'daki 2 tesisin ABD'li diplomatlar tarafından kullanılmasına yasak getirilmesini önerdiklerini de kaydetti.

ABD, Rusya'nın başkanlık seçimlerine siber saldırı düzenlediği iddiaları nedeniyle dün Washington ve San Francisco'da görevli 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istemişti. Aynı çerçevede Maryland ve New York eyaletlerinde Rus hükümetine ait iki yerleşkenin boşaltılması talep edilmişti.

Yorumlar

ihsan bravu putine öyle bir hareket yaptıki obama ters köşe oldu