Protein tozu zararlı mı, neden, zararları neler?

Protein tozu zararlı mı, neden, zararları neler? Sporcular tarafından tercih edilen protein tozu zararları açısından incelendiğinde riskli bir takviyedir. İşte protein tozu zararları:

Google Haberlere Abone ol
Protein tozu zararlı mı, neden, zararları neler?

Protein tozu zararlı mı, neden, zararları neler? Profesyonel ve amatör sporcular tarafından tüketilen protein tozu zararları ile de bilinen bir gıda türüdür. Başta kalp hastalıkları olmak üzere protein tozu birçok sağlık sorununa neden olabilir. Protein tozu zararlı mı, neden, zararları neler? İşte protein tozu zararları hakkında bilinmesi gerekenler:

Protein tozu, yalnızca profesyonel sporcular tarafından, bir uzman eşliğinde günlük gereksinim belirlendikten sonra kullanılması gereken bir tür besin takviyesidir. Ağır antrenman sonrasında kas dokusunun onarımı, kas ve kemiklerin güçlenmesi gibi faydaları bulunan protein tozu, sporla ilgilenen her birey için gerekli değildir.

Protein tozu zararlı mı, neden, zararları neler?
Protein tozu zararlı mı, neden, zararları neler?

 

Uzman hekim ya da diyetisyen görüşü olmaksızın, arkadaş tavsiyesi ya da yapılan küçük çaplı araştırma sonrasında protein tozu kullanımına karar verilmesi pek çok sağlık problemlerine yol açabilir. Aşırı ve bilinçsiz kullanıma bağlı olarak alınan protein tozu, vücudun ihtiyacından fazla proteine maruz kalmasına yol açarak başta kemik erimesi ve sindirim sistemi organlarından biri olan bağırsak sorunlarını oluşturabilir.

Aşırı kullanıma bağlı olarak bağırsak tarafından yeteri kadar emilemeyen protein ise ishal gibi sağlık problemlerine sebep olabilir. Sıklıkla sorulan protein tozu zararlı mı sorusuna bu şekilde yanıt verilebilir.

İşte protein tozu zararları:

Kalp Hastalıkları: Protein tozu, vücutta protein miktarının birden artmasına neden olabildiğinden, kalbin yorulmasına, kalp büyümesine yol açar. Ürün içeriğinde yer alan yağ miktarına bağlı olarak diğer kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasında rol oynayabilir.

Kemik Erimesi: Protein, kanın asidik oranını yükseltir. Bu asidin dengelenmesi için kemikte bulunan kalsiyum kullanılır. Kemik yapısında yer alan kalsiyumun boşalmasına neden olan fazla protein, kemikleri zayıflatarak kırılgan bir hâle getirir ve osteoporoz olarak bilinen kemik erimesi oluşumuna neden olur.

Böbrek Taşı Oluşumu: Kemiklerdeki kalsiyumun boşalması ile kemikleri zayıflatan protein tozu, kalsiyumun böbreklerde yoğunlaşmasına yol açar. Bu birikim ile birlikte spor sonrasında yaşanan sıvı kaybı, böbrek taşı oluşumuna neden olur. Ayrıca proteinin vücutta kullanılabilir hâle getirilebilmesi için böbrekler de çalışır. Aşırı kullanıma bağlı olarak böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklar da görülebilir.

Karaciğer Hastalıkları: Bilinçsiz bir şekilde vücudun ihtiyacından fazla alınan proteinin vücuttan atılması için karaciğerin daha fazla çalışması gerekir. Özellikle karaciğer hastalığı olan kişilerde bu durum pek çok sağlık problemine yol açabilir.

Sağlıklı bir yaşam için yapılan spor ile birlikte kas dokusunun güçlendirilmesi için protein tozunun, uzman hekim ya da diyetisyen tavsiyesi olmaksızın kullanımı daha pek çok sağlık problemine yol açabilir. Bu yüzden spor yapan kişilerin protein bakımından zengin doğal gıdalarla beslenmesi önerilir. Sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırmayı unutmayın.

PROTEİN TOZUNUN 5 ÖNEMLİ ZARARI

Protein tozunun en önemli 5 önemli zararı bulunuyor. 

İşte protein tozunun zararları: 

Protein tozu zararlı mı diye düşünenler, protein tozunu kullanmaya karşı biraz çekimser.

Evet, protein tozu aslında zararlı bir takvide gıda. Uzmanlar protein tozu almak yerine yumurta ve et yemeyi önermekte.

Düzenli bir şekilde protein tozu alan kişilerin bağırsakları, aynı besine maruz kaldığı için bir süre sonra bağırsak faaliyetleri bozuluyor.

Sporcular için önemli bir besin maddesi olan protein tozu, birçok kişide zaman zaman bağırsak tembelliğine ya da ishale neden olmaktadır.

KEMİKLERE ZARARLI

Kişilerin yüksek oranda protein ağırlıklı beslenmesi, kalsiyum alımını düşürmektedir.

Uzun süre kullanım sonucunda kemik yapısını etkileyen protein tozu, belirli bir yaştan sonra kemiklerin zayıflayıp kırılmaya müsait olmasına neden oluyor.

Gelişme çağında protein tozunun kullanımının kesinlikle tehlikeli olduğunu hatırlamanızda büyük fayda var.

DERİDE SARKMALARA NEDEN OLUR

Haftanın belirli günlerinde protein tozu kullanıp ağırlık çalışanların, protein tozunu bıraktıktan sonra cildinde sarkma meydana geldiği bilinmektedir.

Protein tozu kullanıldığı süreçte kas ve deriyi toplayan bir güce sahiptir.

Vücut bu besine alıştığı için kullanıma ara verdiğinizde deride sarkma yaşanabilir.

KARACİĞER RAHATSIZLIKLARINA NEDEN OLUR

Protein tozu kullanan kişilerin birçoğunda sivilce meydana gelmiştir. Protein tozunun yan etkilerinde ise sivilce yer alır.

Karaciğer enzimlerinin dengesini bozan protein tozu, bazı kişilerde karaciğer hastalığına sebep olmaktadır. Doktorlar bu konuda ise net bir görüş içindedir.

Karaciğeri korumak ve kas gelişimini ilerletmek için sağlıklı beslenmeyi tercih etmelisiniz.

BAĞIMLILIK RİSKİ BULUNUYOR

Erken yaşlarda protein tozu kullanan kişiler, ileri yaşlarda da protein tozu kullanmak ister. Bu besinin verdiği bir alışkanlıktır.

Uzmanlar bazı kişilerin psikolojik bir oyun içinde olduğu kanısındadır.

Protein tozu dışında çok az besin ile öğünlerini oluşturan kişiler, bir süre sonra bu takviyeden vazgeçemiyor ve alışkanlık haline dönüyor.


 

Yorumlar