Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı adına UNESCO kürsüsü kuruldu

İSTANBUL (AA) - Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) Direktörü ve Koç Üniversitesi Psikoloji...

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı adına UNESCO kürsüsü kuruldu

İSTANBUL (AA) - Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) Direktörü ve Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı adına "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma UNESCO Kürsüsü" kuruldu.

Koç Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, üniversite ev sahipliğinde Türkiye'de ilk kez toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan odaklı kalkınmanın bir arada ele alınacağı Birleşmiş Milletler Eğitim Kültür ve Bilim Örgütü (UNESCO) Kürsüsü oluşturuldu.

Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı adına yapılan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma UNESCO Kürsüsü'nün kuruluş törenine Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Büyükelçi Gürcan Türkoğlu katıldı.

Açıklamada törende yaptığı konuşmaya yer verilen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, kürsünün Türkiye'den UNESCO'ya, UNESCO'dan Türkiye'ye bir hediye sayılabileceğini bildirdi.

Kürsüye adını veren Kağıtçıbaşı'nın yıllardır UNESCO'nun idealleri ve amaçları doğrultusunda değerli çalışmalar yapmış bir bilim kadını olduğunu vurgulayan Türkoğlu, "Kendisinin UNESCO Türkiye Mili Komisyonu Genel Kurul Üyesi olmasından da özellikle gurur duyuyoruz. Kürsünün Türkiye'nin ötesinde özellikle Ortadoğu'da kadınların toplumsal rolünün geliştirilmesinde öncü rol oynama potansiyeli olduğuna inanıyorum." değerlendirmelerini yaptı.

Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı ise kürsünün KOÇ-KAM ile iş birliği halinde faaliyet göstereceğini dile getirdi.

Kürsü kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında çalışmalar yapılacağı bilgisini veren Kağıtçıbaşı, her ne kadar bu alanlarda önemli gelişmeler kaydedilmiş olsa da hala bireysel, toplumsal ve küresel düzeyde çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Kağıtçıbaşı, dünya genelinde toplumsal cinsiyet ve kalkınma alanında faaliyet gösteren az sayıda UNESCO kürsüsü bulunduğunu belirterek, bunlara Koç Üniversitesi bünyesinde kurulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma UNESCO Kürsüsü'nün eklenmesinin Türkiye adına sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti.

"İnsan odaklı kalkınmayı çalışmalarının merkezine alan kürsü, gerek Türkiye'de gerekse dünyada esenliğin sağlanması için toplumsal cinsiyet eşitlik ve sürdürülebilir kalkınmayı birbirleriyle kesişen konular olarak ele alacak." diyen Kağıtçıbaşı, bu yanıyla Koç Üniversitesi bünyesinde kurulan bu kürsünün öncü nitelik taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"UNESCO'nun küresel öncelikleri arasında yer alan toplumsal cinsiyet eşitliği, 01 Ocak 2016'da yürürlüğe giren 15 yıllık Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi amaçları arasında. Koç Üniversitesi'nde kurulan kürsü, birbiriyle kesişen bu iki alanda çalışmalar yürütecek. Kürsü, insan odaklı kalkınmaya vurgu yapacak olması açısından önem arz ediyor. Temel amacı toplumsal cinsiyet ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında yapılan araştırmaların ilerlemesini sağlamak olan Kürsü, araştırmacılar arasında ulusal, bölgesel ve uluslararası işbirliğini destekleyecek. Bunun yanı sıra bu alanda özel ve kamusal düzeyde çalışan paydaşlar arasında bir köprü kuracak olan kürsümüzün uzun dönemli hedeflerinden ilki Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek olacak.

Bu hedef doğrultusunda, akademi, özel sektör ve kamu bağlamında ve hukuk çerçevesinde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalar yürütürken, araştırma merkezleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve kamu arasında sürdürülebilir bağlar kurulması için de girişimlerde bulunacak. Kürsü ayrıca, Avrupa, Akdeniz ülkeleri ve Türkiye arasında kişisel ve kurumsal düzeyde işbirlikleri kurulması ve deneyim aktarılmasına yönelik çalışmalar yürütecek. Kürsünün ikinci hedefi ise bireysel ve toplumsal düzeyde sürdürülebilir kalkınma, insan odaklı kalkınma ve insan esenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yapmak olacak."

Yorumlar