Polonya'da tartışmalı yasa tasarısı senatodan geçti

- Polonya Senatosundan geçen yasa, Yahudi soykırımında Polonyalıların Nazilerle suç ortağı olduğu iddiasını yasaklıyor

Google Haberlere Abone ol
Polonya'da tartışmalı yasa tasarısı senatodan geçti

ANKARA (AA) - Polonya Senatosu, Yahudi soykırımında Polonyalıların Nazilerle suç ortaklığı yaptığı suçlamasını yasaklayan yasa tasarısını onayladı.

İkinci Dünya Savaşı’nda planlı ve sistematik şekilde Yahudilerin öldürülmesinde Polonyalıların rolü olduğu iddiasını yasaklayan yasa tasarısı, cuma günü parlamentonun alt kanadından geçtikten sonra üst kanadı Senatoda da 23'e karşı 57 oyla kabul edildi.

Polonya’daki Nazi ölüm kamplarının "Polonya ölüm kampı" şeklinde nitelendirilmesini de yasaklayan tasarı, bu gibi ithamlarda bulunan kişilere ise 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Tasarının parlamentodan geçmesi İsrail'in tepkisine neden oldu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Polonyalılara yasa tasarısını geri çekmeleri çağrısında bulunarak, "Kimse tarihi değiştiremez ve Yahudi soykırımı inkar edilemez." ifadesini kullandı.

Tasarının meclis onayı almasına ABD’den de tepki geldi. Amerikalı yetkililer, tasarının ülkede ifade özgürlüğüne zarar vereceğini belirterek, tasarının yasalaşması halinde iki ülke arasındaki diplomatik uyuşmazlığın artacağını kaydetti.

Polonya hükümeti ise yasanın hedefinin ifade özgürlüğünü kısıtlamak değil, ülkenin uluslararası camiada "adını korumak" olduğuna işaret etti. Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, eleştirilere yanıt verirken geri adım atmayacaklarını ve ülkesinin "tarihi gerçekleri savunacağını" söyledi.

Tasarıyı hazırlayan Adalet Bakanı Yardımcısı Partyk Jaki de "özellikle İsrail’in tepkisinin tasarının ne kadar gerekli olduğunun bir kanıtı olduğu" görüşünü savundu.

Yasa tasarısının yürürlüğe girmesi için Polonya Cumhurbaşkanı Duda’nın onayını alması gerekiyor.

Polonya, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi rejimi tarafından işgal edilmiş ve ülkede Polonyalı Yahudiler dahil milyonlarca kişi öldürülmüştü. Nazi işgali sonrası Polonya’da başta Auschwitz olmak üzere birçok "ölüm kampı" kurulmuştu.

Yorumlar